ΠΡΟΦΗΤΗΣ: ''Κλησαλιώτικα 2015'' Δρόμοι της Παράδοσης 16 έως 20 Ιουλίου

klf

klf
Τα ''Κλησαλιώτικα'' του Προφήτη ξεπηδούν μέσα από τον θρύλο που περιβάλει την Εκκλησία του χωριού, τον Προφήτη Ηλία, που όπως λένε οι κάτοικοι κτίστηκε επί Τουρκοκρατίας σε διάστημα 32 ημερών. Εκείνα τα χρόνια ο Προφήτης λέγονταν Κλήσαλι ..

 

Ο Προφήτης του Δήμου Βόλβης έναι ένα παραδοσιακό χωριό δίπλα σχεδόν στην Θεσ/νίκη και βρίσκεται σε μια τοποθεσία με μοναδικές φυσικές ομορφιές, ανάμεσα στις δύο λίμνες, την Κορώνεια και τη Βόλβη.

Κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής είναι οι πανέμορφες και ειδυλλιακές τοποθεσίες που την περιβάλλουν, οι οποίες σε συνδυασμό με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των οικισμών δημιουργούν μια ρομαντική ατμόσφαιρα.

Το 1918 θεωρήθηκε από το κράτος κοινότητα. Μέχρι τότε λεγόταν Κλήσαλι από την εκκλησία του Αϊ-Λια.

 

klspr

klspr

Το όνομα Προφήτης το πήρε το χωριό το 1926. Η εκκλησία του χωριού, ο Προφήτης Ηλίας, βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, βορειοδυτικά του οικισμού.

Ο θρύλος που περιβάλλει την Εκκλησία μας λέει ότι κτίστηκε σε διάστημα 32 ημερών.

Όταν οι κάτοικοι θέλησαν να μεταφέρουν την εκκλησία τους από το παλιότερο χαμηλό σημείο που ήταν κτισμένη, στη θέση που είναι σήμερα στην κορυφή του λόφου, οι τούρκοι τους έδωσαν την άδεια με τον όρο όμως η εκκλησία να κτισθεί μέσα σε 40 μέρες και να μην είναι εμφανής.

Γι΄αυτό οι κάτοικοι έσκαψαν τον λόφο και έκτισαν την εκκλησία αρκετά βαθιά στη γη ενώ τριγύρω ύψωσαν τείχος για να την κρύβουν τελείως.

Στην σημερινή της μορφή η εκκλησία έχει υποστεί μετατροπές όπως γκρέμισμα του τείχους και υπερύψωση της στέγης.

Από τότε που κτίστηκε η νέα εκείνη Εκκλησία του Προφήτη Ηλία πάνω στο λόφο οι Κλησαλιώτες κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου για τον εορτασμό της μνήμης του Προστάτη του χωριού έστηναν μεγάλο γλέντι και καλούσαν όλα τα γειτονικά χωριά να έρθουν στο τόπο τους.

Ακριβώς κάτω από εκείνη την Εκκλησιά είχαν φτιάξει το ξακουστό Χοροστάσι του χωριού και εκεί αντάμωναν και χόρευαν όλοι μαζί.

Η παράδοση αυτή κράτησε αιώνες και διατηρήθηκε ατόφια στην τοπική κοινωνία του Προφήτη.

 

kls

kls

Στα σημερινά χρόνια διοργανώνονται τριήμερες ή και τετραήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις που μεταλαμπαδεύουν στις επόμενες γενιές την κληρονομιά του τόπου και ενώνουν στους δρόμους της παράδοσης, το χθες με το σήμερα και το αύριο, το παλιό με το σύγχρονο, την μνήμη με την προσδοκία.

Παραδοσιακοί χοροί, μουσική, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και ποιοτικά δρώμενα κοσμούν κάθε χρόνο τις εκδηλώσεις αυτές, ενώ την παραμονή της εορτής του Πολυούχου του χωριού γίνεται η περιφορά της εικόνας του Προφήτη Ηλία.

Το χοροστάσι του Προφήτη είναι ένα πανέμορφο μέρος για τις εκδηλώσεις αυτές και τις ημέρες εκείνες στα ''Κλησαλιώτικα'' γεμίζει ασφυκτικά κάθε βράδυ.

 

klsb

klsb

 

 Τα ''Κλησαλιώτικα'' είναι μια παράδοση αιώνων για τον Προφήτη και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ζωής του τόπου και να θυμάστε πάντα πως κάθε χρόνο την τελευταία μέρα των εκδηλώσεων στις  20 Ιουλίου, το χωριό βουλιάζει κυριολεκτικά από τους επισκέπτες που κατακλύζουν το χοροστάσι και διασκεδάζουν με πολύ χορό και τραγούδι σε μια αξέχαστη για όλους Λαϊκή Βραδιά, από την οποία δεν θα πρέπει να λείψει κανείς!

 

 klsc

klsc

Ο Προφήτης με τα ''ΚΛΗΣΑΛΙΩΤΙΚΑ'' του σας περιμένει και φέτος από τις 16 μέχρι τις 20 Ιουλίου.

Καλά να περάσετε !!!

*(Το ακριβές πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων θα δημοσιευθεί σε λίγες μέρες)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ