trm

trm
Ανοιξιά Θεσσαλονίκης. Ο πιο μακρινός γεωγραφικά οικισμός του δήμου Βόλβης. Η ιστορία του χωριού αρχίζει από τις αρχές της δεκαετίας του 1920, ενώ η ιστορία των κατοίκων ξεκινά από τον Πόντο (Κοτύωρα – Ορντού σήμερα) και Νικομήδεια (Ισμήτ).

 

*( σ.σ. Την παρακάτω συνέντευξη με τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανοιξιάς κ. Παύλο Χαιρόπουλο, την δημοσίευσα αρχικά στις 15/2/2012 και την επαναδημοσιεύεται σήμερα -επίκαιρη όσο ποτέ- με αφορμή τις εκδηλώσεις εορτασμού του Αγίου Παντελεήμονα Ανοιξιάς και μετά από παράκληση των νέων ανθρώπων της Ανοιξιάς που την εποχή αυτή βρίσκονται στο χωριό και προσπαθούν να προβάλουν τον τόπο τους.)

 

Ο καθηγητής Παύλος Χαιρόπουλος πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου

''Κοτύωρα'' Ανοιξιάς, στο -volvitoday.gr-

 

Αν η μισή μου καρδιά βρίσκεται στην Ανοιξιά, η άλλη μισή στο ... Βερολίνο βρίσκεται.

Ετοιμάζοντας αυτή την συνέντευξη με έναν άνθρωπο του λόγου και του πνεύματος, όπως ο κ. Χαιρόπουλος, δεν είχα άλλη επιλογή από το να διαβάσω πολύ για την ιστορία του Μαρτυρικού αυτού τόπου, αλλά και για το πλούσιο συγγραφικό έργο του καλεσμένου μας. Είναι εκπληκτικά αυτά που μπορεί να μάθει και γνωρίσει κανείς, για τη γη μας και τους ανθρώπους της.

Ανοιξιά, ένα χωριό που αν και ο μισός περίπου πληθυσμός του ζεί.. στην Γερμανία, οι άνθρωποι αυτοί ποτέ δεν έπαψαν να νιώθουν ντόπιοι.

Η καρδιά τους.. χτυπάει στην Ελλάδα!

Το 1993 ιδρύεται στο χωριό Ανοιξιά ο σύλλογος «Κοτύωρα», στην αρχή με αθλητικό και μορφωτικό χαρακτήρα και στη συνέχεια με πολιτιστικό.

 

ktra

ktra

Σκοποί του συλλόγου είναι η ανάπτυξη σχέσων φιλίας, η μορφωτική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του χωριού, η διαφύλαξη των παραδόσεων, η ανάπτυξη φιλανθρωπικής δράσης και η προστασία του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Σύλλογος διαθέτει χορευτικό συγκρότημα και χορωδία για παιδιά ηλικίας 7 - 14 ετών. Επιπλέον, διαθέτει παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές.Ο «Ποντιακός Σύλλογος Ανοιξιάς Κοτύωρα» παρουσιάζει ανελλιπώς και ως τις μέρες μας αρκετές κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις για τα δεδομένα βέβαια του μικρού χωριού, όπως φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, ομιλίες με ιατρικά και άλλα θέματα, έκθεση φωτογραφίας Ανοιξιάς, εκδηλώσεις κατά των ναρκωτικών, του AIDS και του καπνίσματος, παιδικό θέατρο, βραβεύσεις μαθητών του χωριού στη ζωγραφική, εκδρομές κ.α. Επίσης, κάθε χρόνο αναβιώνει τα έθιμα της κοπής της πίτας, τα κάλαντα (λάλεμαν σο πανούρ), τα έθιμα του γάμου κ.α.

 

fsp

fsp

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις ξεχωρίζει κάθε χρόνο ο εορτασμός του Πολυούχου της Ανοιξιάς και οι τριήμερες εκδηλώσεις που γίνονται προς τιμήν του στο πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα στις 25, 26 και 27 Ιουλίου.

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια στο πανηγύρι προσφέρονται στους επισκέπτες παραδοσιακά ποντιακά φαγητά (περέκια, πισία, ωτία, ταν, τσιριχτά κ.α.).

Αισθητή κάθε καλοκαίρι και προπάντων στο πανηγύρι, είναι η παρουσία των μεταναστών Ανοιξιωτών από τη Γερμανία (γύρω στα 250 άτομα ζουν στο Βερολίνο.)

 

pnt

pnt

''Ο ΠΟΝΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΨΥΧΗ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΕΙ ΜΕΣΑ ΤΗΣ, ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ, ΕΜΑΣ ΚΑΙ  ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ''

 

 Το 1996 ο σύλλογος εξέδωσε το βιβλίο του Προέδρου του, καθηγητή Παύλου Χαιρόπουλου, με τίτλο «Από τα Κοτύωρα στην Ανοιξιά». Στο βιβλίο ο αναγνώστης βιώνει τα στάδια από τα οποία πέρασαν οι Πόντιοι και οι πρόσφυγες των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Ο νέος Ανοιξιώτης, διαβάζοντας για τους πρώτους κατοίκους, για την εκτέλεση επτά παλικαριών του χωριού το 1944, γνωρίζει την ιστορία, ενώ παρακολουθεί τις φωτογραφίες των παππούδων και των γιαγιάδων που υπάρχουν στο βιβλίο και τους οποίους, ίσως, ποτέ δε γνώρισε.

Ανοιξιά Θεσσαλονίκης. Η ιστορία του χωριού αρχίζει από τις αρχές της δεκαετίας του 1920, ενώ η ιστορία των κατοίκων ξεκινά από τον Πόντο (Κοτύωρα – Ορντού σήμερα) και Νικομήδεια (Ισμήτ).

Το 1928 η Ανοιξιά είχε 245 κατοίκους, το 1951 είχε 355, το 1981 300 και στις μέρες σήμερα γύρω στους 500 κατοίκους. Σ’ αυτούς υπολογίζονται και οι 250 και πλέον μετανάστες στη Γερμανία. Οι διακόσιοι μόνιμοι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

- Κύριε Χαιρόπουλε κατάγεστε και εκπροσωπείτε τον πιο μικρό οικισμό του Δήμου μας, ο οποίος όμως παρουσιάζει συνολικά από τα πλουσιότερα και παραγωγικότερα έργα στον τομέα του πολιτισμού. Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η γενική εικόνα του πολιτιστικού σας συλλόγου, τόσο από πλευράς δράσεων και εκδηλώσεων, όσο και από πλευράς υποδομής, με το σύγχρονο ιδιόκτητο πολιτιστικό σας κέντρο, το ανοικτό σας θέατρο, το μουσείο σας, με δυο λόγια δηλαδή το "νοικοκυριό" σας. Πόσα χρόνια είστε πρόεδρος στον σύλλογο και πώς τα πετύχατε όλα αυτά;

Αρχικά Βασίλη οφείλω να σε ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον σου και την προβολή του χωριού και του πολιτιστικού συλλόγου μας. Η Ανοιξιά και ο Ποντιακός πολιτιστικός σύλλογος Κοτύωρα, πραγματικά παρουσιάζουν ένα ευρύ πεδίο πολιτιστικών δράσεων, του οποίου κύριος άξονας είναι η διατήρηση της παράδοσης της ποντιακής ψυχής του τόπου μας καθώς και η συνοχή των σχέσεων μεταξύ των κατοίκων μας, τόσο αυτών που κατοικούν στο χωριό όσο και των μεταναστών μας, οι οποίοι ποτέ δεν μας ξεχνούν. Είμαι πρόεδρος από την στιγμή της ίδρυσής του συλλόγου μας, το ΄92-΄93 μέχρι σήμερα. Το 1984 ήμουν πρόεδρος του Ποντιακού συλλόγου Στοκχόλμης "Εύξεινος Πόντος".

Εκεί στην Σουηδία αναπτύξαμε έντονα πολιτιστικές και λαογραφικές δράσεις μεταξύ του Ποντιακου στοιχείου που υπήρχε και μπορώ να πω, πως η εμπειρία που αποκόμισα από την περίοδο εκείνη με βοήθησε να ανταπεξέλθω στις υποχρεώσεις και του δικού μας συλλόγου, εδώ στην Ελλάδα. Η Ελλάδα σε πολλούς τομείς σε πληγώνει. Είμαστε μια χώρα που ενώ δεν θα 'πρεπε, είναι όλα τόσο γραφειοκρατικά πολύπλοκα και τόσο υδροκέφαλα, που χρειάζετε πραγματικά μεγάλη υπομονή και απίστευτη θέληση για να πετύχεις οτιδήποτε, ειδικά στον τομέα του πολιτισμού. Και αυτό φανταστείτε πως συνέβαινε ακόμα και στα "καλά χρόνια".

Τώρα τα πράγματα είναι στο δεκαπλάσιο χειρότερα. Μπορέσαμε όμως και βρήκαμε πηγές, προγράμματα και πόρους που τα αξιοποιήσαμε κατάλληλα για το κοινό καλό. Όλα αυτά που πετύχαμε στο χωριό μας είναι αποτέλεσμα προσπάθειας και προσφοράς πολλών ανθρώπων, φορέων και φίλων της Ανοιξιάς και του συλλόγου μας. Βασικά είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας ολόκληρου του χωριού, ξενιτεμένου και μη. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια δουλειάς, πολύ τρέξιμο και μεγάλες θυσίες. Πετύχαμε όμως πολλά και κρατάμε την Ανοιξιά ζωντανή και ενωμένη.

- Το πολιτιστικό σας κέντρο το οποίο είναι ένα πραγματικό στολίδι και θα το ζήλευαν αρκετοί, είναι αναμφίβολα το σπίτι του συλλόγου. Μιλήστε μας λίγο γι' αυτό και τις δράσεις του.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο συγκρότημα κλειστών και ανοικτών χώρων το οποίο αποτελείται από το πολιτιστικό κέντρο που καλύπτει 400 τ.μ. και το οποίο περιλαμβάνει το λαογραφικό μουσείο μας, την βιβλιοθήκη και τους χώρους εκθέσεων και συμβουλίων. Στο συγκρότημα επίσης περιλαμβάνεται και το ανοικτό θέατρο Ανοιξιάς, καθώς και η πλακόστρωτη πλατεία 1000 τ.μ. Όλα αυτά φωτίζονται με πυλώνα φωτισμού ύψους 28 μέτρων.

Υπάρχει επίσης το στέγαστρο όπου εκεί ετοιμάζουμε τον μπουφέ των εκδηλώσεων μας και γίνεται το σερβίρισμα.

 

ktrc

ktrc

''ΤΟ ΣΤΟΛΙΔΙ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΙΑΣ - ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΖΩΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΖΗΛΕΥΑΝ ΠΟΛΛΟΙ''

Αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για ένα πλήρως ολοκληρωμένο και  πολυδιάστατο συγκρότημα το οποίο μας δίνει την δυνατότητα να διοργανώνουμε κάθε είδους εκδήλωση. Και πραγματικά στην διάρκεια αυτών των ετών έχουμε κάνει πάρα πολλές όπως, εκθέσεις φωτογραφίας, προϊόντων κρασιού, ζωγραφικής κτλ. Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι όλα αυτά βρίσκονται σε ιδιόκτητο χώρο του συλλόγου και έχουν κτιστεί με οικοδομική άδεια.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2000 και ολοκληρώθηκε το 2008. Τα εγκαίνεια του έγιναν στις 27 Ιουλίου του 2008 με λαμπρές εκδηλώσεις αν και όπως θυμάμαι, η καταρακτώδης βροχή εκείνη την ημέρα δεν μας άφησε να το χαρούμε όπως θέλαμε. Το χαρήκαμε όμως στην συνέχεια και όλα αυτά τα χρόνια και πιστέυω πως θα το χαίρεται όλο το χωριό και οι επισκέπτες μας για πολλές, πολλές δεκαετιες. Είναι ένα πραγματικό στολίδι για την Ανοιξιά και μια κυψέλη παραγωγής  πολιτιστικού και λαογραφικού έργου. 

- Κύριε Καθηγητά γνωρίζουμε ότι στο χωριό κατοικούν μόνιμα λίγοι άνθρωποι. Τα καλοκαίρια όμως επιστρέφει η άλλη "μισή καρδιά" του τόπου. Οι μετανάστες, κυρίως από την Γερμανία, έρχονται τακτικότατα τους θερινούς μήνες. Μιλήστε μας λίγο για τα καλοκαίρα στην Ανοιξιά, στον μαρτυρικό αυτόν τόπο.

Κάθε καλοκαίρι η Ανοιξιά γεμίζει ζωή. Οι μετανάστες αυτοί ποτέ δεν έπαψαν να αποτελούν ένα κομμάτι της ψυχής αυτού του τόπου.Το χωριό γεμίζει με κόσμο, γειτονιές ζωντανεύουνε, άνθρωποι ανταμώνουνε. Μέσα σε όλα αυτά ο πολιτιστικός μας σύλλογος συμβάλει με τις συνεχόμενες εκδηλώσεις του στο να διατηρει υψηλό το ηθικό των κατοίκων μας και αλάβωτες στο πέρασμα του χρόνου τις μνήμες της παράδοσης μας.

Προσπαθούμε με ότι κάνουμε, να δώσουμε φως και ζωή στον τόπο μας. Να φέρουμε τους ανθρώπους τον έναν πιο κοντά στον άλλο, να συμβάλουμε στο να βρεθούν άνθρωποι από τα γύρω χωριά με τους δικούς μας και να ψυχαγωγούμε μικρούς και μεγάλους, κρατώντας το ενδιαφέρον τους για τα κοινά ζωντανό. Έχουμε το πανηγύρι μας και τις ημέρες εκείνες το χωριό μας πραγματικά, είναι ένα στολίδι.

 

ktrb

ktrb

''ΧΑΡΑ ΘΕΟΥ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΜΑΤΟ ΑΠΟ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ''

Το χωριό μας είναι ένας τόπος μαρτυρικός που ακόμα και σε εποχές ειρήνης χτυπήθηκε από τον πιο ύπουλο εχθρό. ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ. Την μετανάστευση και την ξενητιά. Ραγίζει η καρδιά σου από χαρά, να το βλέπεις και πάλι ζωντανό και γεμάτο κόσμο!

κ. Χαιρόπουλε πέρα από την πολιτιστική σας δράση είστε και ένας γνώστης της παράδοσης και της ιστορίας, ιδιαίτερα της Ποντιακής και ταυτόχρονα ένας πολυγραφότατος άνθρωπος. Έχετε εκδόσει μια σειρά βιβλίων με αντίστοιχη θεματολογία. Τι σας ώθησε να γράψετε και πως καταφέρνετε να βρίσκετε ελεύθερο χρόνο γι' αυτό, με τόσα πράγματα που ασχολείστε;

Γράφω από αγάπη για την ιστορία και την παράδοση αυτού του τόπου. Είμαι και εγώ κομμάτι αυτής της ανυπέρβλητης Ποντιακής ψυχής και προσπαθώ ότι έχω μάθει να τα περάσω στις επόμενες γενιές. Ο Πόντος δεν είναι απλά μια λέξη. Δεν είναι απλά ένα ιστορικό κεφάλαιο. Είναι ψυχή ζωντανή που κλείνει μέσα της και τους προγενέστερους και εμάς αλλά και αυτούς που θα έρθουν.

Είναι το αίμα που κυλά από γενιά σε γενιά στην διάρκεια των αιώνων και μεταφέρει την φλόγα, την τιμή και την περιφάνια του να είσαι Πόντιος. Θα μπορούσα να σας μιλάω ατέλειωτες ώρες για όλα αυτά. Σημασία όμως έχει το γεγονός πως χαίρομαι που η νέα γενιά ασπάζεται και τιμά τις μνήμες μας και τις διαιωνίζει.

kotr

kotr

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΛΑΓΜΑ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Αναφερθήκατε στις δύσκολες εποχές που ζούμε και κλείνοντας κάπου εδώ την συνέντευξή μας, θα ήθελα πέρα από τις προηγούμενες ιδιότητες σας να μου μιλήσετε ώς ένας σημερινός οικογενειάρχης που μεγαλώνει παιδιά σε ηλικία αναζήτησης εργασίας και βλέπει όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω του. Πως νιώθετε γι' αυτά κ. Παύλο;

'' Αυτό που συμβαίνει γύρω μας δεν θα μπορούσε να το διανοηθεί κανένας. Παρακολουθώ όσα εξελίσονται καθημερινά με συντριβή ψυχής. Κατάφεραν και μας οδήγησαν σε ένα απίστευτο κατάντημα. Εμείς οι μεγαλύτεροι κάτι μπορέσαμε και κάναμε στην ζωή μας. Αγωνιώ για τα παιδιά και την νέα γενιά. Πού θα δουλέψουν; Για ποιές αμοιβές μιλάμε; Για ποιο κράτος πρόνοιας και ασφάλειας μιλάμε; Πως κατάντησε έτσι η χώρα μας; Η εικόνα που έβλεπα τις τελευταίες μέρες δεν είναι η εικόνα του Έλληνα. Δεν μας αξίζει αυτό. Εκείνο που θα ήθελα να πω και να σας ευχαριστήσω για ακόμα μια φορά κλείνοντας, είναι αυτό που διδάχθηκα στα χρόνια που ασχολούμαι με τον πολιτισμό και την ιστορία του λαού μας: ''Ο σοφός άνθρωπος προνοεί και δεν μετανοεί" Τουλάχιστον από εδώ και πέρα ας διδαχθούμε από τα λάθη που έγιναν και ας προνοήσουμε για τις νέες γενιές που έρχονται. Αυτοί αξίζουν και δικαιούνται κάτι καλύτερο απο το σημερινό αδιέξοδο που βρεθήκαμε όλοι. Η ιστορία του λαού μας μας έχει διδάξει πως μέσα από κάθε κρίση βγαίνουμε πάντα δυνατότεροι.

Ας ονειρευτούμε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας, σε μια χώρα ευημερίας, ανάπτυξης, ασφάλειας και πολιτισμού. Το εύχομαι ολόψυχα σε όλους. Σας ευχαριστώ ''.

*(σ.σ.)  Κρατώντας τα τελευταία λόγια του καθηγητή Παύλου Χαιρόπουλου ως επίλογο και κλείνοντας την σημερινή μας συνέντευξη με την σοφία ενός ανθρώπου του πνεύματος, αξίζει ίσως να σταθούμε στην λέξη εκείνη που μας τόνισε προηγουμένως. ''Προνοώ'' Κάτι που δεν έγινε ποτέ στον τόπο αυτόν παρ΄ όλες τις μπόρες που πέρασε ο λαός μας και να τα  αποτελέσματα.

Κύριε Παύλο να είστε πάντα καλά, να προσφέρετε στον τόπο σας και να μας διδάσκετε.

Η παρουσία και η συζήτηση μας μαζί σας ήταν τιμή, τόσο για εμένα προσωπικά, όσο και για όλα τα στελέχη του volvitoday.gr.

Τσολάκης Βασίλης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ