«EXOSUIT» Χάι τεκ σκάφανδρο για έρευνες στα Αντικύθηρα

skaf

skaf
Ανάμεσα στα όσα ανασύρθηκαν από τον βυθό της θάλασσας ήταν ο πασίγνωστος μηχανισμός των Αντικυθήρων και το χάλκινο άγαλμα ενός εφήβου. Τώρα με τις νέες δυνατότητες αναμένονται μεγαλύτερς ανακαλύψεις...

 

 

Η ερευνητική αποστολή των Ελλήνων και των Αμερικανών επιστημόνων, που θα καταδυθεί σε λίγες εβδομάδες στον βυθό των Αντικυθήρων, θα έχει φέτος ένα μεγάλο πλεονέκτημα.

Χάι τεκ σκάφανδρο για έρευνες στα Αντικύθηρα

 

Δεν είναι άλλο από την ειδική, προηγμένη στολή Εxosuit, η οποία θα βοηθήσει τους δύτες να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία και παρατεταμένη παρουσία κάτω από το νερό. Η στολή είναι διαστημικού τύπου και έχει κατασκευαστεί από καναδική εταιρεία.

Στον βυθό των Αντικυθήρων η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού και το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης Woods Hole διενεργούν εδώ και χρόνια έρευνες για τον εντοπισμό πρόσθετων στοιχείων από το περίφημο «Ναυάγιο των Αντικυθήρων».

Ενα ναυάγιο που συνέβη το 60-50 π.Χ., όταν κάποιο πλοίο φορτωμένο με ελληνικά αριστουργήματα έπλεε προς Ρώμη, όπου δεν έφτασε ποτέ.

Ανάμεσα στα όσα ανασύρθηκαν από τον βυθό της θάλασσας ήταν ο πασίγνωστος μηχανισμός των Αντικυθήρων και το χάλκινο άγαλμα ενός εφήβου. Ο μηχανισμός θεωρείται σήμερα ο πρώτος υπολογιστής της ανθρωπότητας: ένα λεπτεπίλεπτο τεχνούργημα με γρανάζια και μηχανισμό, του οποίου αντίστοιχες εφαρμογές βρέθηκαν μόνο 14 αιώνες μετά.

Ο ωκεανογράφος Ρόμπερτ Μπάλαρντ και οι συνεργάτες του έχουν εκφράσει την άποψη ότι πιθανώς τα ναυάγια ήταν δύο και όχι ένα και προς αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζουν τις έρευνες ελπίζοντας να βρουν κι άλλο φορτίο και -γιατί όχι- κι άλλους μηχανισμούς. Αλλωστε, κάνοντας μια λεπτομερή χαρτογράφηση εντόπισαν σε 200 μέτρα και άλλο καράβι με κεραμική της ίδιας εποχής.

Η χρήση της στολής Εxosuit θα δώσει μεγάλη ώθηση σε αυτές ακριβώς τις έρευνες, που όταν ξεκίνησαν, το 1900- 1901, γίνονταν με σκάφανδρα σφουγγαράδων από τη Σύμη.

Οι σφουγγαράδες είχαν προσεγγίσει το νησί εξαιτίας κάποιας θαλασσοταραχής και όταν έκαναν διερευνητικές καταδύσεις είδαν τον θαλάσσιο πυθμένα «σπαρμένο» αγάλματα (οι έρευνες συνεχίστηκαν το 1976 με Ελληνες αρχαιολόγους και τον Κουστώ).

 

Ρομποτικά χέρια με τσιμπίδα, ειδικά φώτα, κάμερα και ενδοεπικοινωνία προσφέρει μεταξύ άλλων στον δύτη η ειδική προηγμένη στολή Exosuit
Ρομποτικά χέρια με τσιμπίδα, ειδικά φώτα, κάμερα και ενδοεπικοινωνία προσφέρει μεταξύ άλλων στον δύτη η ειδική προηγμένη στολή Exosuit

Η στολή Exosuit, κόστους 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων, δίνει τη δυνατότητα στον δύτη να παραμείνει πολλές ώρες στον βυθό, σε βάθος ακόμη και 300 μέτρων, χωρίς να χρειάζεται να περάσει αργότερα από τη διαδικασία της αποσυμπίεσης.

 

Χάι τεκ σκάφανδρο για έρευνες στα Αντικύθηρα

Η στολή μοιάζει με εκείνες των αστροναυτών και καθελκύεται/ανελκύεται μονάχα με γερανό. Εχει προωθητήρες που βοηθούν την πλοήγησή της από τον χειριστή, ειδικά πετάλια στα πόδια του δύτη, με τα οποία εκείνος ρυθμίζει την κατεύθυνση, ρομποτικά χέρια με τσιμπίδα, ειδικά φώτα, κάμερα, ενδοεπικοινωνία.

Το σκάφανδρο συνδέεται με την επιφάνεια με λώρο, με τον οποίο τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια και επικοινωνίες οπτικών ινών. Ενας χημικός παράγοντας δεσμεύει μέσα στην καμπίνα το διοξείδιο και ένας μηχανισμός επαναπληρώνει τον χώρο με το απαιτούμενο οξυγόνο.

Η έκθεση για το «Ναυάγιο των Αντικυθήρων», που οργανώθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας από τον Νίκο Καλτσά και έκλεισε πριν από έναν μήνα, αποτέλεσε ένα σπουδαίο αρχαιολογικό γεγονός. Θα μεταφερθεί σε μουσείο στη Βασιλεία της Ελβετίας το φθινόπωρο του 2015. Εχει εξαγγελθεί η παρουσίασή της και στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον, το 2016.

Ωστόσο ο μηχανισμός των Αντικυθήρων (και ελπίζουμε και ο Εφηβος) δεν θα σταλεί. Μέχρι τότε, όμως, ίσως έχουν υπάρξει και νέα εντυπωσιακά ευρήματα.

Πηγή: ethnos.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ