prv

prv
Σοβαρές καταστροφές σε προβολείς που φώτιζαν κατά μήκος τα τείχη των Αρχαίων Σταγείρων στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, προξένησαν την Παρασκευή 14/8/2015 ''κανίβαλοι''.

 

 Κανίβαλοι, γιατί μόνο έτσι μπορούν να χαρακτηριστούν οι δράστες μια τόσο αποτρόπαιης και ανούσιας πράξης.

Τα Αρχαία Στάγειρα η πατρίδα του Φιλόσοφου Αριστοτέλη, είναι το στολίδι της Ελληνικής Πολιτιστικής κληρονομιάς αυτού του τόπου και αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπττών από όλο τον κόσμο στην περιοχή μας!

Η ανασκαφή τους έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες και σταδιακά αποκαλύπτονται πάμπολα ευρύματα που ολοκληρώνουν και αναδυκνείουν την πραγματική εικόνα της τότε εποχής τους και τον τόπο που έζησε και δίδαξε ο Παγκόσμιος Αριστοτέλης.

 

aristlis

aristlis

Όλα όσα έχουν έρθει στο φως μέχρι τώρα είναι κοινή Ιστορική και Πολιτισμική μας κληρονομιά και οφείλουμε να τα διαφυλάτουμε ως κόρη οφθαλμού.

Παρ΄ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Ελληνικό κράτος και οι αρμόδιοι φορείς αρχαιολογίας τα τελευταία χρόνια, οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας ποτέ δεν άφησαν στην τύχη τους την ιστορική αυτή κληρονομιά και πάντοτε φροντίζουν έστω και με τις λιγοστές δυνάμεις που έχουν, να συντηρούν και να προβάλουν αυτόν τον Ιερό τόπο των Αρχαίων Σταγείρων.

 

arg

arg

Οι προβολείς που φώτιζαν κατά μήκος τα τείχη των Αρχαίων Σταγείρων τοποθετήθηκαν φέτος με την αξιέπαινη πρωτοβουλία της Τοπικής Κοινότητας Ολυμπιάδας και του προέδρου της κ. Γιάννη Πετράκη, καθώς και με την εθελοντική προσφορά επίπονων προσωπικών εργασιών και έξοδων κατοίκων της Ολυμπιάδας.

Κουβαλήθηκαν πάνω στο βουνό και στα τείχη υλικά, κόπηκε άγρια βλάστηση και καθαρίστηκε το μέρος, σκάφτηκαν χαντάκια για να περάσουν καλώδια χιλιάδων μέτρων, έπεσαν τσιμέντα, χτίστηκαν βάσεις, έγιναν μελέτες και εργασίες ασφάλειας και στατικότητας για κάθε καιρικό φαινόμενο, μεταφέρθηκαν - συνδέθηκαν και τοποθετήθηκαν οι προβολείς και φάντιαξε ο τόπος ολόκληρος !!!

Το αποτέλσμα ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ και τα Αρχαία Στάγειρα φωτίζονταν και μαγνήτιζαν το βλέμα κάθε περαστικού και κάθε επισκέπτη της Ολυμπιάδας σκορπίζοντας δέος και περηφάνεια!

 

P1080339

P1080339

Ποιά διεστραμένα μυαλά λοπόν σκέφτηκαν και έκαναν μια τέτοια καταστροφή στους προβολείς αυτούς και για ποιόν λόγο;

Και η καταστροφή δυστυχώς δεν είναι μικρή...

Όπως καταγγέλει στο -volvitoday.gr- ο κ. Γιάννης Πετράκης οι δράστες έσπασαν ολοκληρωτικά με πέτρες τέσσερις προβολείς στα πιο δύσβατα -και πιο εντυπωσιακά σε αποτέλεσμα φωτισμού- σημεία των τειχών, ενώ ταυτόχρονα προξένησαν εσκεμένη καταστροφή δολιοφθοράς και στα έργα αντιστήριξης και σύνδεσης των προβολέων αυτών.

Η ζημιά πολύ μεγάλη και το κόστος της επίσης πολύ μεγάλο και οδυνηρό και αυτό. ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ.

Φυσικά έγινε αμέσως, από τη Τοπική κοινότητα Ολυμπιάδας, καταγγελία στις Αστυνομικές αρχές και διεξάγεται έρευνα για να βρεθούν οι κανίβαλοι αυτοί.

Κρίμα. Πραγματικά μεγάλο κρίμα.

 

st1

st1

Να ελπίσουμε να αποκατασταθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται, οι ζημιές του φωτισμού στα τείχη των Αρχαίων Σταγείρων καθώς επίσης και να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη (και να αναλάβουν την οικονομική δαπάνη των εξόδων αποκατάστασης...) εκείνοι που προξένησαν τις καταστροφές αυτές.

Από την Τοπική κοινότητα Ολυμπιάδας και την Αστυνομία παρακαλείται όποιος γνωρίζει ή έχει αντιληφθεί οτιδήποτε για την καταστροφή αυτή και τους υπαίτιους της, να ενημερώσει αμέσως τις αρχές και τονίζουν πως η τιμωρία των υπευθύνων πρέπει να είναι παραδειγματική αφού δεν σεβάστηκαν ούτε την Ιερότητα του τόπου, ούτε τον μόχθο και τον ιδρώτα των ανθρώπων της Ολυμπιάδας να αναδείξουν και να προστατεύσουν αυτή την κοινή κληρονομιά μας.

Τσολάκης Βασίλης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ