Ο Γιάννης Σπανός και η Μικτή Χορωδία Βόλβης με ''μια αγκαλιά τραγούδια'' στο Δημοτικό Σχολείο Σταυρού Κυριακή 24/8/14

 
 
Με μια αγκαλιά τραγούδια κάτω από το Αυγουστιάτικο φως του Φεγγαριού ο αγαπημένος συνθέτης του νέου κύματος θα συντροφέψει παρέα με την φωνή της Πένυ Ξενάκη και την Μικτή Χορωδία Βόλβης ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι!
 
Γιάννης Σπανός
Ο Γιάννης Σπανός γεννήθηκε στο Κιάτο όπου ξεκίνησε σπουδές πιάνου. Εγκαταλείπει τη Νομική και εγκαθίσταται στο Παρίσι όπου παίζει πιάνο σε μπουάτ, γνωρίζεται και συνεργάζεται με αστέρια της γαλλικής μουσικής σκηνής, όπως η Μπριζίτ Μπαρντό, η Πία Κολόμπο κ.ά.
 
Ασχολείται με τη σύνθεση, μελοποιώντας Γάλλους ποιητές.
Στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 επιστρέφει στην Ελλάδα και δημιουργεί ένα καθαρά δικό του μουσικό κλίμα, χρησιμοποιώντας νέες φωνές.
 
 
Πρωτοστάτησε στο μουσικό ρεύμα που ονομάστηκε Νέο Κύμα και το πρώτο του ελληνικό τραγούδι ήταν η σύνθεση "Μια αγάπη για το καλοκαίρι" που ερμήνευσε η Καίτη Χωματά.
 
Το είδος αυτό εμφανίστηκε το 1960-61 και το 1964 ονομάστηκε "Νέο Κύμα".
 
Οι μουσικοί του προέρχονταν περισσότερο από τις παρέες, παρά από το χώρο της μουσικής.
 
Αν είχαν σχέση με τη μουσική τόσο το καλύτερο. Μόλις είχαν τελειώσει το σχολείο οι Καίτη Χωματά και η Πόπη Αστεριάδη.
 
Ο Γιώργος Ζωγράφος και ο Αλέξης Γεωργίου ήταν ηθοποιοί. Η Αρλέτα και ο Νίκος Χουλιαράς σπούδαζαν στη Σχολή Καλών Τεχνών. Ο Γιώργος Κοντογιώργος σπούδαζε ιατρική.
Ο Μιχάλης Βιολάρης ήταν φοιτητής φιλολογίας.
 
Νέοι και νέες έχοντας περίσσευμα ευαισθησίας, με μια κιθάρα και ευαίσθητους-ανήσυχους στίχους έφτιαχναν παρεϊστικο κλίμα.
Σχεδόν κάθε παρέα είχε και μια κιθάρα. Κάποιοι έγραφαν και στιχάκια.
Άλλοι μελοποίησαν γνωστούς ποιητές. Έτσι βγήκαν οι μουσικοί του Νέου Κύματος.
 
Το Νέο Κύμα δημιούργησε τη Μπουάτ, και αντιστρόφως. Μπουάτ είναι στα γαλλικά το κουτί.
Οι Μπουάτ ήταν μικρές σαν κουτιά και σέρβιραν φτηνά ποτά σε πολύ χαμηλή τιμή (στη Ρουλότα σέρβιραν και τραχανά), με χαμηλό φωτισμό, χαμηλά καθίσματα (πάγκοι ή σκαμνάκια, συχνά φλοκάτες και μαξιλάρια στο πάτωμα), χαμηλό παρείστικο ήχο χωρίς ενισχυτές.
 
Στους τοίχους καλλιτεχνική εικονογράφηση. Η λιτότητα σε όλο της το μεγαλείο, με μεγάλο περίσσευμα διάθεσης για συνεύρεση και τραγούδι!
 
Οι συνεργασίες του Γιάννη Σπανού με τους μεγαλύτερους έλληνες στιχουργούς (Λ. Παπαδόπουλο, Μ. Ελευθερίου, Πυθαγόρα κ. ά. ) καθώς και οι μεγάλες επιτυχίες με τους δημοφιλέστερους τραγουδιστές (Γ. Μπιθικώτσης, Σ. Κόκοτας, Β. Μοσχολιού, Γ. Νταλάρας, Χ. Αλεξίου, Μαρινέλλα, Τ. Βοσκόπουλος, Μ. Μητσιάς, Γ. Πάριος, Γ. Πουλόπουλος κ. ά.) τον αναδεικνύουν ως έναν από τους μεγάλους σύγχρονους συνθέτες.
 
Κλείνοντας την 5η δεκαετία της παρουσίας του στο ελληνικό τραγούδι συνεχίζει να παρουσιάζει με φρεσκάδα και ευαισθησία νέες συνθέσεις σε συνεργασία με νεότερους έλληνες καλλιτέχνες.
 
Τιμή εισητηρίου :
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: 5€
ΤΑΜΕΊΟ:         8€
Τα σημεία προπώλησης είναι:

- Σταυρός Θεσσαλονίκης 
1) Κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ Τενεδιώτης Ι. Λιάμας
Τηλ. 23970 21030
2) Κατάστημα COSMOTE Πασαλής Αθανάσιος 
Τηλ. 23970 65569

- Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης 
Κατάστημα COSMOTE Πασαλής Αθανάσιος
Τηλ. 23970 27332

- Νέα Βρασνά Θεσσαλονίκης
Γραφεία (Ο.Π.Α.Π) Δήμου Βόλβης, όπου και μπορείτε να μάθετε και όποια επιπλέον πληροφορία χρειαστείτε
Τηλ. 23970 21727-733
 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ