ΠΝΟΗ: Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση γονέων στη Βαρβάρα

vrg

vrg
To Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής «ΠΝΟΗ», ολοκλήρωσε την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου ομάδα ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης για γονείς στην Βαρβάρα.

 

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε σε 11 εβδομαδιαίες συναντήσεις

Η ομάδα πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα του συλλόγου γονέων και των εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου Βαρβάρας. Οι συναντήσεις υλοποιήθηκαν στον χώρο της βιβλιοθήκης Βαρβάρας. Γενικός στόχος της ομάδας ήταν η πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και η προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας, πως δηλαδή μπορούν να μεγαλώσουν υγιή ψυχικά παιδιά στη "σύγχρονη" κοινωνία.

Πιο συγκεκριμένα, πως μπορούμε να δημιουργήσουμε εκείνους τους προστατευτικούς παράγοντες οι οποίοι αποτελούν "ασπίδα" για όλες τις παράνομες ουσίες και την εξάρτηση από αυτές, αλλά και για τις νόμιμες καθημερινές εξαρτήσεις (κινητό, τηλεόραση, ίντερνετ κλπ) που μπορεί να φαίνονται λιγότερο επικίνδυνες, αλλά στην πραγματικότητα είναι εξίσου σοβαρές.

Τα θέματα που απασχόλησαν την ομάδα ήταν: οι ανάγκες των παιδιών σήμερα, πώς μπορούν οι γονείς να έχουν μια ουσιαστική και ειλικρινή επικοινωνία με το παιδί τους, πώς μπορούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του, να του μάθουν να εκφράζει τις δυσκολίες του, να βρίσκει τρόπους να τις ξεπερνά, να παίρνει πρωτοβουλίες, να εκφράζει συναισθήματα, να αντιστέκεται στις επιρροές, να ενισχύουν την αυτοεκτίμησή του και τέλος η ενημέρωση των ίδιων των γονέων σχετικά με τις εξαρτήσεις και πώς μπορούν να δράσουν οι ίδιοι προληπτικά στο πρόβλημα.

Ο τρόπος που χρησιμοποιήθηκε για την υλοποίηση του σεμιναρίου, όπως και σε κάθε άλλη ομάδα γονέων, είναι ο βιωματικός με διάρκεια έντεκα δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις, στις οποίες οι γονείς είχαν τη δυνατότητα να γνωριστούν μεταξύ τους, να συζητήσουν τους προβληματισμούς τους, να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις πάνω σε θέματα που σχετίζονται με την υγιή ανάπτυξη του παιδιού μέσα στην οικογένεια και να πάρουν στήριξη στο ρόλο τους ως γονείς.

*Από την Κική Δημαρόγλου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ