Η Γιορτή της Μπάμπως. Σκεπαστό Δήμου Βόλβης Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

skmpb

skmpb
Κάθε χρόνο στις 8 Ιανουάριου της Αγίας Δομινίκης αναβιώνει το έθιμο της Μπάμπως στο Σκεπαστό του Δήμου Βόλβης όπως και άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδος.


Το έθιμο της μπάμπως το έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από την «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ» δηλαδή την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ.

      Για ένα χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 20 αιώνες η Θράκη ήταν αναμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα κέντρα ελληνικής ζωής και δημιουργίας, παρά τις αλλεπάλληλες επιδρομές και εγκαταστάσεις φύλων και λαών. Αποτέλεσε ένα χώρο ενιαίο ως προς τις ιστορικές, κοινωνικές, οικονομικές και άλλες συνισταμένες του από την αρχαιότητα μέχρι τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20 ου αιώνα ,οπότε και εντάχθηκε σε τρία εθνικά βαλκανικά κράτη, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Πριν από αυτόν τον αναγκαστικό διαμελισμό, η διαίρεση της Θράκης σε Ανατολική, Δυτική και Βόρεια ήταν καθαρά τεχνητή και υπαγορεύτηκε από διοικητικές ανάγκες και πολιτικούς λόγους κατά τον τελευταίο αιώνα της Οθωμανικής κυριαρχίας.

Ο Ελληνισμός της Θράκης συνιστούσε σε όλη τη μακραίωνη ιστορία της περιοχής κυρίαρχο στοιχείο πολιτιστικά, οικονομικά και πληθυσμιακά. Τα τμήματα μάλιστα, της Θράκης τα οποία αποτελούν σήμερα αλησμόνητες πατρίδες για εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες Θρακιώτες πρόσφυγες, το ανατολικό (Ανατολική Θράκη) και το βόρειο (Ανατολική Ρωμυλία), ήταν από τις πιο δραστήριες και ζωντανές εστίες του Ελληνισμού σε όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας χάρη κυρίως στις ακούραστες προσπάθειες της Εκκλησίας και αργότερα της εκπαίδευσης να κρατήσουν ανέπαφο τον ελληνικό χαρακτήρα της Θράκης.

 

skp2

skp2

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΜΠΑΜΠΩΣ

Ένα από τα χαρακτηριστικότερα Θρακικά έθιμα είναι η «μέρα της Μπάμπως». Κυρίως τελούνταν στην Ανατολική και Βόρεια Θράκη απ’ όπου οι πρόσφυγες μετέφεραν στις νέες πατρίδες. Στη Β.Θράκη το έλεγαν «Μπάμπω Ντέν» ενώ στην Ανατ. Θράκη « Μπάμπω γκιονού»

      Το έθιμο τελείται στις 8 Ιανουαρίου, εορτή της Αγίας Δομνίκης και σκοπό έχει την απόδοση τιμής στο πρόσωπο της γιαγιάς, η οποία συνέβαλε στη γέννα των παιδιών. Η γιαγιά στην αρχαιότητα λεγόταν μάμμη, ήταν αυτή που με τη σοφία και την πείρα της βοηθούσε τις έγκυες στη γέννα. Με τα χρόνια η μάμμη με την μετάθεση του τόνου έγινε και   μαμή, απόχτησε τη σημασία της μαίας.

     Οι γυναίκες λοιπόν που γέννησαν την χρονιά που πέρασε και βοηθήθηκαν από την μπάμπω, την επισκέπτονται εκείνη την ημέρα και θέλοντας να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους την ραντίζουν με βρεγμένο βασιλικό και της δίνουν για δώρα πετσέτα, σαπούνι και παπούτσια. Για να μπορεί να πλένεται, να σκουπίζεται και να τρέχει στα σπίτια όσων την έχουν ανάγκη, Η μπάμπω  ανταποδίδει τα κεράσματα και τις ευχές. Μετά όλες οι γυναίκες φέρνουν την μπάμπω  με πομπή πάνω σ’ ένα αμάξι κατάλληλα στολισμένο μέχρι τη βρύση του χωριού,

Εκεί κάθε γυναίκα πλένει τα χέρια της μπάμπως και ακολουθεί διασκέδαση με χορούς και τραγούδια μόνο των εγγάμων γυναικών. Γιατί είναι η ημέρα της χειραφέτησης της γυναίκας. Αυτή την ημέρα η γυναίκα θα διασκεδάσει χωρίς να κάνει καμία δουλειά. Οι άνδρες θα υποστούν όλες τις δουλειές του σπιτιού και τη φροντίδα των παιδιών. Ήδη από το πρωί ομάδες γυναικών με ένα μπακιράκι νερό και δέσμη βασιλικού γυρνούν στα σπίτια του χωριού, ψάλλοντας το τροπάριο του Ιορδάνη και δίνοντας ευχές προσπαθούσαν να μαζέψουν τα αγαθά για το βραδινό τους γλέντι. ΄Οποιος άνδρας προσπαθούσε να τις πλησιάσει θα το μετάνιωνε γιατί ή τον κατάβρεχαν ή τον έπαιρναν τα ρούχα του.

 

skp

skp

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΚΕΠΑΣΤΟΥ ''ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ''

«Γιορτή της Μπάμπως»

        Κάθε χρόνο στις 8 Ιανουάριου της Αγίας Δομινίκης αναβιώνει το έθιμο της Μπάμπως στο Σκεπαστό του νομού Θεσσαλονίκης. Το έθιμο της μπάμπως το έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από την «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ». Ο χαρακτήρας της γιορτής είναι τιμητικός κατά πρώτο και κύριο λόγω προς την Μπάμπω προς την γυναίκα δηλαδή που κάνοντας χρέη μαμής βοηθούσε να έρθει στον κόσμο η καινούργια ζωή.Κατά δεύτερο λόγω στόχος της γιορτής ήταν να ξεφύγουν για μια μόνο μέρα οι γυναίκες από την έγνοια του σπιτιού τους, να γλεντήσουν και να ξεφαντώσουν μόνες χωρίς τους άντρες τους.
Στη γιορτή αυτή της Μπάμπως, έπαιρναν και παίρνουν μέρος μόνο οι παντρεμένες γυναίκες, αυτές που έγιναν η πρόκειται να γίνουν μητέρες. Το πρωί λοιπόν αυτής της μέρας όλες οι παντρεμένες γυναίκες του χωριού ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές μαζεύονται στο σπίτι της Μπάμπως, φέρνοντάς της δώρα για να αρχίσουν τη γιορτή. 

 

skmp

skmp

      Οι νεότερες πλένουν τα χέρια της Μπάμπως συμβολικά με νερό και σαπούνι για να έχουν λένε τόσο εύκολη γέννα όσο εύκολα γλιστράει το σαπούνι με το νερό. Η Μπάμπω στο μεταξύ στολίζει το φλάμπουρο, το λάβαρο της γιορτής. Το στολίζει με λουλούδια που συμβολίζουν την ομορφιά και την νεότητα, με καρπούς που συμβολίζουν την γονιμότητα και τον καρπό της κοιλιάς. 

mpm

mpm

Στο φλάμπουρο κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα που συμβολίζει το γρήγορο, το άμεσο αποτέλεσμα, δηλαδή την γέννα και την καινούργια ζωή.
Η Μπάμπω επίσης μοιράζει σε όλες της γυναίκες γλυκό ψωμί τσουρέκι για τύχη. Με το φλάμπουρο στο χέρι η Μπάμπω αρχίζει το χορό που τον συνοδεύει λαϊκός οργανοπαίχτης. 

 Ο χορός διαρκεί όλη την ημέρα στους δρόμους του χωριού και το βράδυ σε αίθουσα κέντρου διασκέδασης μέχρι το πρωί.

Καλούμε λοιπόν όλους όσους θέλουν να περάσουν μια πραγματικά αξέχαστη μέρα να επισκεφτούν στις 8 Ιανουαρίου το χωριό Σκεπαστό, δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Βόλβης του νομού Θεσσαλονίκης.

Ώρα έναρξης της γιορτής 11.30 π.μ.
  

* Ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι να τιμήσουμε μέσα από το έθιμο αυτό, το Σκεπαστό και τους συνδημότες μας!

Έναν από τους μικρότερους οικισμούς μας, με λίγους κατοίκους μα πάνω απ΄ όλα με ανθρώπους που αγαπούν τον μικρό αυτό τόπο τους, την παράδοση τους και την ίδια την ζωή!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ