Βρασνά: Γιορτή Τσιγαρίδας 2016 - Φίλοι καλώς Ορίσατε στο Χοροστάσι μας!

ttsr

ttsr

Η Γιορτή Τσιγαρίδας προήλθε από το παμπάλαιο έθιμο που διατηρείται ως τις μέρες μας κυρίως στα Βρασνά, αλλά και στα Νέα Βρασνά Θεσ/νίκης.

 

Η τσιγαρίδα είναι το λίπος του γουρουνιού μαζί με λίγο κομμάτι χοιρινού κρέατος το οποίο βράζει σε μεγάλα καζάνια μέχρι στο τέλος να τσιγαριστεί.

 Το έθιμο της Τσιγαρίδας ήθελε τους κατοίκους της περιοχής να σφάζουν κατά την περίοδο των Χριστουγέννων τα χοιρινά που έτρεφαν και με την διαδικασία του τσιγαρίσματος να αποθηκεύουν κρέας και λίπος για όλο τον υπόλοιπο χρόνο στα σπιτικά τους.

 

tsg

tsg

 

Στα Βρασνά την μέρα της Γιορτής της Τσιγαρίδας από νωρίς το πρωί στήνονται τα καζάνια στην πλατεία Χοροστάσι των Βρασνών, οι φωτιές αρχίζουν να φουντώνουν από κάτω τους και τα τσίπουρα με το κρασί ζεσταίνουν την χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα του Γενάρη

Η ορχήστρα αρχίζει και εκείνη με την σειρά της να γεμίζει την πλατεία με παραδοσιακούς σκοπούς και σταδιακά το γλέντι ανάβει για τα καλά !!!

Ο χορός και το τραγούδι ξεκινούν και οι στροφές γύρω από την πλατεία συνεχίζονται μέχρι να πέσει η νύχτα. Και όλα αυτά βρέξει - χιονίσει στο Χοροστάσι !

Η Γιορτή δεν σταματά για κανένα λόγο !!!

 

 

Το πιο σημαντικό όλων είναι το γεγονός πως οι οικοδεσπότες κάτοικοι των Βρασνών δεν αφηνουν κανέναν χωρίς να τραταριστεί και να χορέψει μαζί τους.

Τα Βρασνά έχουν παράδοση στην φιλοξενία, στα εδέσματα και στον πάντοτε μοναδικό τρόπο που έχουν να κάνουν να γλεντά με την ψυχή του ο κάθε επισκέπτης τους.

Καζάνια που βράζουν τις τσιγαρίδες, καπνοί και μυρωδιές από χοιρινο, διάφορα ορεκτικά καθώς και μπόλικο τσίπουρο, αλλά και ρετσίνες και μπύρες μπερδεύονται όλα μαζί με  μουσική συνοδεία από νταούλια και ζουρνάδες που ανεβάζουν το κέφι στα ύψη.

Να λοιπόν όλα μαζί τα συνθετικά μιας γνήσιας λαϊκής γιορτής της παράδοσης που διατηρείται ευλαβικά στα Βρασνά !

 

 

Κάθε χρόνο πλήθος κόσμος από όλα τα γύρω χωριά γλεντούν και διασκεδάζουν με την ψυχή τους και κάθε χρόνο τα καζάνια και τα χοιρινά όλο αυξάνονται για να γευτούν όλοι την νοστιμιά της ιδιαίτερης τσιγαρίδας.

Αποτελεί σίγουρα μια ξεχωριστή γιορτή για όλη την περιοχή μας και όπως λένε με ένα στόμα οι άνθρωποι του Μορφωτικού - Πολιτιστικού Συλλόγου Βρασνών:

Φίλοι καλώς ορίσατε !!!

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ