Χρόνια έκαναν "selfie" όπως θα λέγαμε σήμερα, πάνω απο τά ταφικά μνήματα που είχαν ανακαλύψει...

nsm

nsm
Ταραχθήκαμε ξαφνικά οι νεοέλληνες στην αναγγελία Γερμανικού οίκου δημοπρασιών, ότι εντός του Οκτωβρίου θα δημοπρατηθούν αρχαία νομίσματα της Αμφίπολης σε ανοιχτές δημοπρασίες προς το κοινό.


Γράφει:  ο ''Αμφιπολιτών''

Οι εφημερίδες και οι προσωπικοί ιστότοποι, βρίθουν απο δημοσιεύματα του τύπου
"οι Γερμανοί βγάζουν στο σφυρί αρχαία Ελληνικά νομίσματα απο την περιοχή της Αμφίπολης" , "οι Γερμανοί πωλούν νομίσματα της χώρας μας σε δημοπρασία" , "οι Γερμανοί εκμεταλλευόμενοι τις σπουδαίες ανακαλύψεις της Αμφίπολης ξεπουλούν τον εθνικό μας πλούτο" κ.λ.π.
Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τελικά αν, αυτό που ενοχλεί τους γράφοντες (αυτό που μας ενοχλεί), ειναι το γεγονός ότι οι Γερμανοί ειναι αυτοί που πωλούν τις αρχαιότητες μας...

Προκαλεί αίσθηση λοιπόν αυτό το γεγονός , δημιουργώντας συνάμα ανάμεικτα συναισθήματα, ίσως θυμό, θλίψη, δίνοντας την εντύπωση ότι θίγεται ακόμα και η εθνική μας αξιοπρέπεια, και όλοι αναρωτιούνται, μα πως κατέληξαν αυτοι οι αρχαίοι θησαυροί στα χέρια των Γερμανών ή των Γάλλων, Ιταλών, των Αμερικανών και όλων των φυλών του Ισραήλ. Νομίζω ότι τελικά , κανεις θα πρέπει να είναι λίγο αφελής για να εκφράζει μια τέτοια απορία.

Προσέξατε ότι τελευταία κυκλοφορούν διάφορες φωτογραφίες στο διαδικτυακό χώρο που απεικονιζουν γερμανούς στρατιώτες να ποζάρουν μαζί με τα "λάφυρα" τους η να προσπαθούν να εισέλθουν σε διάφορα ταφικά μνημεία του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης ;
Κατακτητές ήσαν οι Γερμανοί , και φυσικά δεν ήσαν αυτοί που θα επωμίζονταν την διαφύλαξη της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας, την διαφύλαξη των αξιών, των αρετών και των ιδανικών του λαού μας και τελικά την διαιώνιση των αρχών μας...

Για να γίνει κατανοητό το τι ακριβώς εννοώ, παραθέτω πιο κάτω λίγες γραμμές από το προσωπικό ημερολόγιο, που κρατούσε ο αείμνηστος Δημήτρης Λαζαρίδης, όταν ξεκίνησε τις ανασκαφικές του εργασίες στην Αμφίπολη :

«26 Απριλίου 1956. Άρχισαν συστηματικές ανασκαφές στην Αμφίπολη, σ' ένα μεγάλο νεκροταφείο για να προστατευτεί η περιοχή από την αρχαιοκαπηλία.
Χωρίς κανέναν φύλακα ή άλλο υπάλληλο- αρχαιολόγο, αρχιτέκτονα, συντηρητή. Πήρα την απόφαση να αρχίσω, παρά τις αδυναμίες, για να διασωθεί το καταπληκτικό πλήθος των κτερισμάτων. Ο τόπος ήταν γεμάτος σκάμματα και τομείς αρχαιοκαπήλων. Αποφάσισα αμέσως την ανασκαφή στη θέση αυτή»

Ξεκίνησε λοιπόν ο Λαζαρίδης τις ανασκαφές του κάτω απο την πίεση του χρόνου, να προλάβει ίσως κάποιους ασυλλητους τάφους απο την καταστροφική μανία των επίδοξων τυμβωρύχων και αρχαιοκαπήλων της περιοχής, που οδηγούμενοι απο την απληστία του χρήματος, δεν δίσταζαν βίαια και απερίσκεπτα να καταστρέφουν όποιο τεκμήριο θα μπορούσε να μας συνδέσει με τους προγόνους μας, που τόσο συχνά, ως νεοέλληνες, τους αναφέρουμε και τους επικαλούμεθα στις συζητήσεις.

Στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, είναι γνωστό ότι οι αρχαιοκάπηλοι ίσως ήταν Μακεδόνες στην συγκεκριμένη περίπτωση , Πελοποννήσιοι στην περίπτωση της αρχαίας Κορίνθου, των Μυκηνών και της Ολυμπίας, Κρήτες στην περίπτωση της Κνωσού, Στερεολλαδίτες στην περίπτωση της Αθήνας και των Δελφών και Έλληνες – εμείς οι Έλληνες ! - στην περίπτωση όλης της Ελληνικής επικράτειας .

Συχνά, οι διασυνδέσεις αυτών των επίδοξων "αρχαιολόγων" ήταν τόσο βαθειά ριζωμένες μεσα στο παρακράτος της κάθε εποχής, που απροκάλυπτα μπορούσαν να διαπραγματεύονται τα «ευρήματα τους» με συλλέκτες , κυκλώματα αρχαιοκαπηλείας του εξωτερικού κ.τ.λ.

Δεν δίσταζαν ακόμα και να αποθανατίζουν φωτογραφικά τα ευρήματα τους, είτε φορώντας τα χρυσά μακεδονικά στεφάνια στα κεφάλια τους, είτε φορώντας τα κοσμήματα που κάποτε στόλιζαν τους κατόχους τους, στον λαιμό τους, είτε , όπως θα λέγαμε με σημερινή ορολογία , κάνοντας "selfie" πάνω απο τά ταφικά μνήματα που είχαν ανακαλύψει.

 

skp

skp


Φανταστείτε αυτη η σπουδαία ανακαλύψη στην Αμφίπολη, που δικαιολογημένα απασχολεί όλους μας τους τελευταίους μήνες , να καταλήξει να ειναι ακόμα ενα συλλημένο ταφικό μνημείο, ίσως ενός πολύ επιφανούς ανδρός , το οποίο, μετά από ανεύθυνη, εγκληματική ενέργεια κάποιων αρχαιοκάπηλων , να μην μπορεί πια να μας δώσει καμιά πληροφορία για τον ιδιοκτήτη του τάφου , ίσως σβήνοντας αμετάκλητα τα ίχνη απο ενα πολύ μεγάλο κεφάλαιο της ιστορία μας , και αφήνοντας ενα τεραστιο κενό στην γνώση, την οποίαν όλοι δικαιούμαστε .

Ας πάψουμε να αναρωτιόμαστε πως κατέληξαν αυτοί οι θησαυροί στα χέρια των Γερμανών κι ας αναρωτηθούμε τι μπορεί να κάνει τώρα το Ελληνικό κράτος για αυτό, μπλοκάροντας την πώληση των όποιων ελληνικών αρχαιοτήτων απο τους οίκους των δημοπρασιών και διεκδικώντας με νόμιμα μέσα την επιστροφή αυτών των ευρημάτων στην χώρα μας.
Εξαιρετικό παράδειγμα τέτοιων συντονισμένων ενεργειών ήταν ο επαναπατρισμός του χρυσού μακεδονικού στεφανιού μυρτιάς απο το μουσείο Γκετί το 2007.

Κλείνοντας αυτήν την παράγραφο, η ταπεινή δική μου πρόταση θα μπορούσε να ειναι, στην περίπτωση αδυναμίας της πολιτείας να πράξει τα δέοντα, οι έχοντες και κατέχοντες , να "διεκδικούν" μεσα απο αυτές της δημοπρασίες, τον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων μας στα ιερά χώματα που τις δημιούργησαν, τις δόξασαν και τις φύλαξαν δεκάδες αιώνες τώρα μεσα στα σωθικά τους, δωρίζοντας τες με την σειρά τους σε ελληνικά μουσεία και κρατικές συλλογές η νομιμοποιωντας την κατοχή τους σύμφωνα με τις διατάξεις του ελληνικού δικαίου.

Όχι, δεν οφείλεται σε αφέλεια η πρόταση μου.
Την σκέφτηκα καλά προτού την διατυπώσω.

Ο "Αμφιπολιτών"

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ