Μελισσουργός: ''Θύμησες του τόπου μας'' - Σάββατο 28 Μαίου 2016

thm

thm
Με βάση μαρτυριών των χωριανών αλλά και όλα αυτά τα βιώματά για τα οποία οι υπέροχες κυρίες του μεγάλου τμήματος μας μίλησαν, θα σας γυρίσουμε πολλά χρόνια πριν, στα χρόνια της κακουχίας ,στα χρόνια τα δύσκολα αλλά ταυτόχρονα αθώα και αληθινά!!!

 

Πολιτιστικός Σύλλογος Μελισσουργού Αγιος Γεώργιος:

 Το Σάββατο στις 28 Μαΐου και ώρα 18:30 στο δημοτικό σχολείο Μελισσουργού θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα "Ο τόπος μας - ο Μελισσουργός!!!
 
 
thmb
thmb
 
 
Με βάση μαρτυριών των χωριανών αλλά και όλα αυτά τα βιώματά που οι υπέροχες κυρίες του μεγάλου τμήματος μας μίλησαν θα σας γυρίσουμε πολλά χρόνια πριν, στα χρόνια της κακουχίας ,στα χρόνια τα δύσκολα αλλά ταυτόχρονα αθώα και αληθινά!!!
 
 
thmc
thmc
 
 
Όλη την ιστορία του τόπου μας και την αναφορά των εθίμων θα σας τα παρουσιάσουμε με φωτογραφικό υλικό αλλά και με αναπαραστάσεις με παραδοσιακούς χορούς!!!!
 
Σας περιμένουμε ΟΛΟΥΣ!!!
 
 
 
Μελισσουργός:
 
 
Κατά την Βυζαντινή περίοδο ο σημερινός Μελισσουργός είναι γνωστός με την ονομασία Λοζίκι, που σημαίνει αμπελώνας και αποτελεί μετόχι του Αγίου Όρους.
  
Μετά την απελευθέρωση το χωριό υπάγεται στην επαρχία Αρναίας του Νομού Χαλκιδικής και μετονομάζεται σε Μελισσουργό το 1926.
 
 Στην πλειοψηφία τους οι κάτοικοι είναι ντόπιοι, έχουν όμως εγκατασταθεί και λίγες οικογένειες προσφύγων από τον Πόντο, Σαρακατσάνων και Βλάχων.
 
Το καταπράσινο χωριό με τους φιλόξενους κατοίκους, υποδέχεται τον επισκέπτη και έχει να του προσφέρει φυσικές ομορφιές, τόπους μνήμης, πολιτιστικές και εθιμικές εκδηλώσεις.
 
Ανατολικά του χωριού, βρίσκεται η θέση Καστρί, στην οποία διασώζεται μεσαιωνικός οικισμός, ενώ βρέθηκαν λείψανα παλαιοχριστιανικής βασιλικής, της οποίας το δάπεδο του ναού είναι καλυμμένο με κεραμικά πλακίδια. κοντά στη θέση Καστρί, και σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το χωριό υπάρχουν τα ερείπια βυζαντινού μαναστηριακού πύργου ιδιοκτησίας της μονής Χιλανδαρίου.
 
Ανατολικά του χωριού σε πολύ μικρή απόσταση, υπάρχει ένα πανέμορφο δάσος με αιωνόβια πλατάνια, έκτασης 1500 στρεμμάτων που το διασχίζει το ρέμα του Χολομώντα.
  Τα 70 στρέμματα του πανέμορφου αυτού τόπου έχουν αξιοποιηθεί με τη δημιουργεία χώρου αναψυχής.
Ένα γεφυράκι ενώνει τις δύο όχθες του ρέματος και οδηγεί στην καρδιά του πλατανόδασους και στο ξωκκλήσι της Παναγιάς που κτίστηκε το 1926 και είναι το στολίδι του πλατανόδασους του Μελισσουργού.
 
  Μοναδικής ομορφιάς είναι και ο ναός του Αγίου Γεωργίου  ο οποίος κτίστηκε στον Μελισσουργό το 1842, στη θέση ξυλόστεγης βασιλικής του 18ου αιώνα που αποτελούσε μετόχι του Αγιού Ορους.
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ