Οι Φίλιπποι μια «ζωντανή» πόλη στη ''γειτονιά'' μας !!!

flpz

flpz
Η πόλη των Φιλίππων «κουβαλάει» στην πλάτη της αιώνες ιστορίας, είναι βέβαια από τις νεώτερες πόλεις του αρχαίου κόσμου, ωστόσο έχει ταυτιστεί με πάρα πολλά και σημαντικά γεγονότα που καθόρισαν την πορεία του πλανήτη.

 

Δεν είναι πολλές οι πόλεις που έχουν το προνόμιο να έχουν «φιλοξενήσει» κορυφαία γεγονότα και αυτός είναι ο λόγος που αυτή η «προίκα» σε συνδυασμό με ένα εξαιρετικά καλό φάκελο, συνέβαλαν στο να υπάρχει αίσιο τέλος, στην προσπάθεια για την ένταξη των Φιλίππων στον κατάλογο των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

 

flpb

flpb

 

Ωστόσο, αυτή η πολύ μεγάλη επιτυχία, δεν είναι ένα «έπαινος» που τον παίρνει κανείς και τον κρεμάει στον τοίχο, για να τον επιδεικνύει και να τον καμαρώνει. Είναι μια εξέλιξη που δημιουργεί ευθύνες και υποχρεώσεις. Αν θέλουμε να τιμήσουμε την πόλη των Φιλίππων πρέπει να ληφθούν πολλές και σημαντικές αποφάσεις που θα αλλάξουν συνολικά την εικόνα της περιοχής και δεν αναφέρομαι μόνο στα έργα υποδομής που έχει ανάγκη ο αρχαιολογικός χώρος για να γίνει προσβάσιμος στους επισκέπτες αλλά και κάτι παραπάνω.

Οι Φίλιπποι είναι η πρώτη πόλη του αρχαίου κόσμου που αποκτάει το όνομα ενός βασιλιά και όχι ενός θεού ή ενός ημίθεου, αυτό αποτελεί μια μεγάλη τομή στην ιστορική ανάπτυξη των ελληνικών πόλεων και η υπόθεση αυτή ίσως φτάνει στο αποκορύφωμά της με την δημιουργία μια άλλης νέας πόλης αρκετούς αιώνες αργότερα η οποία και αυτή φέρει το όνομα του αυτοκράτορα, αυτή είναι η Κωνσταντινούπολη – η Πόλη των πόλεων – στην οποία κρίθηκε ΘΕΤΙΚΑ και η τύχη της υποψηφιότητας του φακέλου για τον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς!!!

 

flp

flp

 

Η αρχή του νέου τύπου πόλεων γίνεται με την ίδρυση των Φιλίππων και συνεχίζει με τις Αλεξάνδρειες που ιδρύσει ο διάδοχός του Φιλίππου Β’, ο Αλέξανδρος ο Γ’, ο επονομαζόμενος και Μέγας και με αυτό τον τρόπο εξάγεται το ελληνικό μοντέλο πόλεως, στην Ανατολή, και μαζί και ο ελληνικός πολιτισμός.  Θα αναφέρω μόνο επιγραμματικά τα πιο κορυφαία γεγονότα της περιοχής που συνδέονται με τους Φιλίππους και αυτά είναι η μάχη του 42 π.Χ. μεταξύ Ρωμαίων και φυσικά η έλευση του Αποστόλου Παύλου και του Θείου Λόγου, στην Ευρώπη και από εδώ σε όλον τον κόσμο.

Το 1929 όταν ήρθε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Καβάλας, παρατήρησε ότι η πόλη είχε στραμμένα τα νώτα της στην θάλασσα, αν έρθει σήμερα κάποιος προσεκτικός παρατηρητής θα διαπιστώσει ότι η σύγχρονη Καβάλα έχει στραμμένα να νώτα της στην ιστορία.

Το 2010 όταν δημιουργήθηκε ο νέος καλλικρατικός Δήμος Καβάλας, συνέβη το εξής παράδοξο, ενώ υπήρχε η δυνατότητα να μετονομασθούμε σε Δήμο Φιλίππων με πρωτεύουσα την Καβάλα, δεν το κάναμε γιατί επικράτησαν κοντόθωρες λογικές. Ο μοναδικός που έθεσε το θέμα και το υποστήριξε ήταν ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης Φ.Ν.Θ. κ. Προκόπιος και όπως φαίνεται ήταν και ο μόνος εκ των αρχών του τόπου, που καταλάβαινε την αξία αυτής της απόφασης. Σήμερα μήπως θα πρέπει να επανεξετάσουμε το θέμα υπό το πρίσμα των νέων γεγονότων;

Καλοί οι πανηγυρισμοί για την επιτυχία αλλά υπάρχει και η ευθύνη απέναντι στην ιστορία!!!

 

Θεόδωρος Αν. Σπανέλης / ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ