Αυξήθηκαν στο πενταπλάσιο οι επισκέπτες στα Αρχαία Στάγειρα!

tfnd

tfnd
«Ο αριθμός όσων επισκέπτονται τα Αρχαία Στάγειρα είναι ο πενταπλάσιος σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τον περασμένο Μάιο, οπότε και έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις» δήλωσε ο κ. Σισμανίδης στο περιθώριο της εκδήλωσης με τίτλο «Αριστοτέλειον Εορτήν»

 

 

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για τον τάφο του Αριστοτέλη

 

Στα Αρχαία Στάγειρα Χαλκιδικής και στον τάφο του Αριστοτέλη στρέφεται το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών από όλο τον κόσμο, μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της ανακάλυψης του τάφου του κορυφαίου Έλληνα φιλόσοφου από τον Δρ. Κλασικής Αρχαιολογίας και Διευθυντή Ανασκαφών Αρχαίων Σταγείρων, Κωνσταντίνο Σισμανίδη.

«Ο αριθμός όσων επισκέπτονται το χώρο είναι ο πενταπλάσιος σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τον περασμένο Μάιο, οπότε και έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις» δήλωσε ο κ. Σισμανίδης στο περιθώριο της εκδήλωσης με τίτλο «Αριστοτέλειον Εορτήν» που διοργάνωσε στη Χανιώτη Χαλκιδικής, η Τοπική Διοίκηση της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών.

«Πρόκειται για ένα παλιό εύρημα και όπως επανειλημμένα το έχω δηλώσει, από το 1996 οπότε και τον εντοπίσαμε, προχωρήσαμε σε μια σειρά από συστηματικές εργασίες» ανέφερε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι απασχολήθηκαν 15-20 αρχαιολόγοι, 150-250 άτομα ανάλογα με το έτος και συγκεκριμένα εργάτες, τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό, πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, τοπογράφοι, σχεδιαστές κ.ά.

«Πριν από 20 χρόνια ‘πέσαμε’ πάνω σ’ αυτό το εύρημα, το ανασκάψαμε και από την πρώτη στιγμή κατάλαβα πως πρόκειται για κάτι ιδιαίτερο και σημαντικό. Από τότε είχα δηλώσει ότι βρέθηκε ο τάφος του Αριστοτέλη μέσα από συνεντεύξεις σε έντυπα και τοπικά τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης» εξήγησε χαρακτηριστικά ο αρχαιολόγος.
«Μόνο ένας Σκοπιανός δημοσιογράφος θυμήθηκε και επικοινώνησε μαζί μου και θυμωμένος με ρώτησε για όσα είχα αναφέρει σχετικά με την ανακάλυψη του τάφου. Έπρεπε να φτάσει το 2016 για να δοθεί αυτή η διάσταση» συμπλήρωσε με έμφαση.

 

tf

tf

 

 

Διευκρινίσεις για την «καθυστέρηση»

Ο κ. Σισμανίδης ανέφερε ότι, ο ίδιος δεν είχε σκοπό να προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις για τον Τάφο του Αριστοτέλη σε κάποιο συνέδριο. «Σε όλη τη διάρκεια των 20 ετών που προηγήθηκαν ερευνούσα τις αρχαίες πηγές. Μελετούσα τις γραφές, τα αρχαία κείμενα, αρχαία ελληνική γραμματεία και υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τον τρόπο ταφής του Αριστοτέλη στα Αρχαία Στάγιρα, όχι της σορού αλλά της τέφρας του, δεδομένου ότι ο μεγάλος φιλόσοφος πέθανε το 322 π.Χ. στη Χαλκίδα και η τέφρα του μεταφέρθηκε μέσα σε χάλκινη υδρία από επίσημη αντιπροσωπεία Σταγιριτών που πήγε στη Χαλκίδα και την μετέφερε στην πατρίδα του. Ακριβώς μέσα στον τάφο χτίστηκε τον 13ο μ.Χ. ένας βυζαντινός τεράστιος πύργος ακριβώς στο κέντρο. Οπωσδήποτε ο τάφος συλήθηκε. Παράλληλα αποτελεί και ηρώο καθώς μπροστά στην είσοδό του υπήρχε ένα είδος μεγάλου ψηφιδωτού και στο κέντρο ένας μαρμάρινος βωμός» επισήμανε.

 

 

ssmn

ssmn

 

Ακόμη, πρόσθεσε ότι ο τάφος έχει ένα σχήμα σε κάτοψη πετάλου, είναι αψιδωτός επειδή στο πέταλο βρίσκονταν τα έδρανα των βουλευτών. Μέσα στον τάφο-ηρώο του Αριστοτέλη γίνονταν και οι συναθροίσεις της Βουλής της πόλης των Σταγίρων κάθε φορά που οι άρχοντες και οι βουλευτές της επρόκειτο να λάβουν σοβαρές αποφάσεις για την τύχη των Σταγίρων.

«Όταν στην ανακοίνωσή μου ανέφερα ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις και όχι αποδείξεις άφησα ένα ελάχιστο ποσοστό επί τοις εκατό ή επί τοις χιλίοις επειδή δεν υπάρχει επιγραφή. Έπρεπε να το τεκμηριώσω απόλυτα καθώς ένα τόσο σοβαρό εγχείρημα δεν άφηνε περιθώρια για λάθη» ξεκαθάρισε ο μελετητής των Αρχαίων Σταγίρων.

Εξάλλου, όπως υποστήριξε, για τον τάφο του Φιλίππου στη Βεργίνα, στις Αρχαίες Αιγές δεν υπάρχει επιγραφή επειδή στους σπουδαίους άνδρες δεν τοποθετούσαν επιγραφές και όλοι γνώριζαν που έχουν ταφεί ο Φίλιππός και ο Αριστοτέλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τον 13ο-14ο αιώνα πραγματοποιούνταν τελετές στη μνήμη τους.

 

6710 426794454069020 1260105657 n

6710 426794454069020 1260105657 n

 

Η υπόλοιπη σκαπάνη στα Αρχαία Στάγειρα

Ο Δρ. Κλασικής Αρχαιολογίας χαρακτήρισε ως «ηρωικό» το ανασκαφικό έργο που όπως είπε «ξεκίνησε το 1990 μόνο με 300.000 δραχμές της τότε Κοινότητας Ολυμπιάδας και με λίγα χρήματα τα επόμενα δύο χρόνια έως την ένταξη των αρχαιολογικών ερευνών σε χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Τα αποτελέσματα της σκαπάνης ήταν εξαιρετικά σημαντικά. Βρέθηκαν αρχιτεκτονικά κατάλοιπα όλων των περιόδων, από την εποχή που ιδρύθηκαν τα Στάγιρα από αποίκους Ίωνες της Άνδρου μέχρι και τον 1ο αιώνα π.Χ. που επήλθε η οριστική εξαφάνιση και καταστροφή της πόλης» ανέφερε ο κ. Σισμανίδης.

Ειδικότερα, αποκαλύφτηκαν σημαντικότατα τμήματα της κλασικής οχύρωσης της πόλης που σώζεται σε ύψος μέχρι και 4-5 μ., τείχη εξαιρετικά, πύργοι στα τείχη κυκλικοί και τετράγωνοι. Προσδιορίστηκε η θέση της αγοράς της πόλης στο κέντρο της περίπου, επειδή τα Αρχαία Στάγιρα είναι μία χερσόνησος που εισχωρεί βαθιά στη θάλασσα και έχει δύο λόφους. Στον αυχένα μεταξύ των δύο λόφων εντοπίστηκε η αγορά, έγινε ανασκαφή και εκεί και ήρθαν στο φως σημαντικότατα κτίσματα, όπως μία μεγάλη στοά των κλασικών χρόνων, δημόσιες αποθήκες, καταστήματα κ.ά.

 

 

xalk1-thumb-large

xalk1-thumb-large

 

Βρέθηκε το υδροδοτικό σύστημα της πόλης με σωλήνες πήλινους που μετέφεραν το νερό από τον ορεινό όγκο στα νότια των Σταγείρων, καθώς και το σημείο από το οποίο περνά ο συγκεκριμένος υδαταγωγός μέσα στην πόλη.

Ανασκάφτηκαν επίσης πολλές κατοικίες της Αρχαίας Πόλης, ιερά των αρχαϊκών κυρίως χρόνων του 6ου-5ου αιώνα π.Χ. και βεβαίως ένας αρχαϊκός ναός του 6ου αι. π.Χ. που είναι αφιερωμένος στον Δία Σωτήρα και στην Αθηνά Σώτηρα και αυτό είναι γνωστό στους επιστήμονες από τη διαθήκη του Αριστοτέλη που διέσωσε ο Διογένης ο Λαέρτιος στο πέμπτο του βιβλίο και αναφέρεται σ’ αυτό το ναό που είναι ο μοναδικός στην περιοχή και άρα είναι αφιερωμένος στον Δία και στην Αθηνά.

«Επειδή έκανα επιλεκτικά τις ανασκαφικές μου τομές, χωρίς να έχουμε ολοκληρώσει τη σκαπάνη της Αρχαίας Πόλης των Σταγείρων, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ανασκάψει γύρω στο 5% της συνολικής επιφάνειάς της. Παρόλα αυτά επειδή γίνανε τομές σε όλη την επιφάνεια της αρχαίας πόλης που δεν είναι μικρή, μπορούμε να ξέρουμε σε γενικές γραμμές τον πολεοδομικό της ιστό» τόνισε ο κ. Σισμανίδης.

 

st

st

 

 

Κέντρα Υποδοχής Επισκεπτών

Η εξαιρετική σημασία που έχει προσδώσει η ανακάλυψη του τάφου του Αριστοτέλη, οδήγησε το υπουργείο Πολιτισμού στην ανάληψη ορισμένων πρωτοβουλιών.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Σισμανίδης, ήδη έχουν ετοιμαστεί τα κέντρα υποδοχής επισκεπτών που αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το προσεχές διάστημα. «Έξοχα μικρά κτίρια που «δένουν» πολύ καλά και με τον περιβάλλοντα χώρο, με πέτρα και με πλακόστρωση στη στέγη. Εκεί θα υπάρχει αναψυκτήριο και χώρος πώλησης βιβλίων και αναμνηστικών. Παράλληλα, σε λίγο καιρό θα καθοριστεί από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων του υπουργείου ένα μικρό συμβολικό εισιτήριο και θα γίνουν προσλήψεις προσωπικού για τη φύλαξη του χώρου» εξήγησε.

 

mnpt

mnpt

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ