ΣΤΕΦΑΝΙΝΑ: Το Κουρμπάνι του Άη- Δημήτρη. Το έθιμο και η ιστορία του

kour-

kour-
Πανέμορφος, γραφικός και φιλόξενος τόπος τα Στεφανινά. Ενα ζεστό χαμόγελο από κάθε κάτοικο υποδέχεται πάντα τον κάθε επισκέπτη.

 

Ιδιαίτερα τη μέρα του Άη -Δημήτρη που γιορτάζει το χωριό θα σε βάλουν να καθίσεις μαζί τους. Θα σε κεράσουν να ξεδιψάσεις και θα σε φιλέψουν το φαγητό τους, γιατί εκείνη τη μέρα κρατούν μια παράδοση που δεκαετίες τώρα έχει δώσει το ''δικό της χρώμα'' στη ζωή αυτού του χωριού.

Κρατούν ένα Τάμα στον Αη-Δημήτρη για να είναι γεροί και δυνατοί όλοι οι κάτοικοι μέσ από όλα όσα περνάνε στο διάβα της ζωής τους!

Κρατούν το Παραδοσιακό Κουρμπάνι του Αγίου Δημητρίου των Στεφανινών

pstf

pstf

26 Οκτώβρη! Ημέρα του Αγίου Δημητρίου στα Στεφανινά

 

Ας δούμε λίγο το έθιμο και την ιστορία του μέχρι τις μέρες μας...

  Το έθιμο ξεκίνησε το 1917, όταν οι άντρες του χωριού ξεκίνησαν για τον πόλεμο.

Αφού επέστρεψαν οι κάτοικοι του χωριού τάξανε στον Άγιο Δημήτριο κουρμπάνι.

Το κουρμπάνι ήταν και είναι μεγάλο φαγοπότι στο προαύλιο της εκκλησίας με ζώα από προσφορές των κατοίκων του χωριού, τα οποία παραμονές του Αγ. Δημητρίου τα παιδιά πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι του χωριού και τα μάζευαν. 

 

Κουρμπάνι Αγίου δημητρίου στην αρχή μέσα στην Εκκλησία

 

Επίσης οι κεχαγιάδες πήγαιναν τα καλύτερα ζώα που είχαν στο κοπάδι.

Τα φαγητά ψηνόταν στους παραδοσιακούς φούρνους του χωριού, τα οποία μαγείρευαν οι γυναίκες.

Το πρωί μετά τη Θεία Λειτουργία χτυπούσε η πρώτη καμπάνα κι ερχόταν τα γυναικόπαιδα στο προαύλιο της εκκλησίας πάρουν φαγητό για το σπίτι, το οποίο ήταν γίδα με κριθαράκι.

Στην δεύτερη καμπάνα μαζευόταν μόνο οι άνδρες στο κοινό, έτσι λεγόταν το τραπέζι και τότε και τώρα και το φαγητό ήταν μοσχάρι με πατάτες.

 

Φώτο-αναμνήσεις Κουρμπάνι Αγίου Δημητρίου

 

  Μετά το φαγητό γινόταν η δημοπρασία με πράγματα που μαζευόταν από δώρα που έδιναν οι κάτοικοι την κόκκινη πέμπτη στον Еσταυρωμένο, και από προσφορές ζώων (κότες, κατσικάκια, πετεινούς, αυγά και λοιπά) κι εκεί οι αρχοντάδες έδειχναν την οικονομική τους δύναμη.

Επιπλέον, την μέρα αυτή γίνονταν οι συμφωνίες των τσοπάνηδων με τους κεχαγιάδες που κρατούσε μέχρι τον Αγ. Γιώργη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1940 - 41 όταν οι άντρες του χωριού βρίσκονταν στον πόλεμο και λόγω της φτώχιας που υπήρχε εκείνα τα δύσκολα χρόνια οι γυναίκες τότες κάνανε κουρμπάνι μόνες τους με κότες.

Από τον πόλεμο επέστρεψε μόνο ένας τραυματίας.

   Σήμερα υπάρχει επιτροπή όπου φροντίζει για όλα αυτά και στα τραπέζι πηγαίνουν και τα γυναικόπαιδα.

Να σημειωθεί ότι τα πρώτα χρόνια το έθιμο γίνονταν μέσα στην εκκλησία αλλά αργότερα λόγω ότι η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη, γίνεται στο Προαύλιο Χώρο της εκκλησίας μας που έφτασε και αυτό να μη χωράει πλέον τον κόσμο που έρχεται κάθε χρόνο απ΄ όλη τη γύρω παριοχή !

 

Αναμνήσεις: Κουρμπάνι Αγ. Δημητρίου

 Το Κουρμπάνι Αγίου Δημητρίου Στεφανιωτών μέσα από την περιγραφή του Νίκου Αλβανού

Φέτος την παραμονη του Άι Δημητρη θα γινει προετοιμασία κρεατων και σφαγη ενός βοοειδούς και επτα αίγων όπου θα μαγειρευτουν με την γενικη εποπτεια της Κας Παρδάλη Ελένης

Τα παιδια του χωριού όπως καθε χρόνο απο το πρωι της 25ης Οκτωβρίου θα περασουν απ΄ολο το χωριο με τα καρότσια και θα μαζεψουν πατατες κρεμυδια κι αλλα λαχανικα και ότι δυναται ο καθενας να προσφέρει για την προετοιμασία για το Κουρμπανι που θα λάβει χωρα αμεσως μετα την Κυριακατικη ΑγιοΔημητριάτικη Λειτουργια στον προαύλιο χωρο της εκκλησιάς μας

kourm-

kourm-

Όποιος θέλει να προσφέρει κάτι επιπλεον για την δημοπρασία και ως δωροθετηματα για τα λαχεία υπεύθυνος ειναι ο ΚοςΖήνας Δημήτρης τηλεφωνο προσφορών και επικοινωνίας 6972.404.525

Η καμπανα θα χτυπησει στις 12.00 για ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ ΓΙΑ ΌΠΟΙΟΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΣΤΟ ΣΠΊΤΙ (ΌΠΩς ΠΑΛΙΑ ΕΜΕΙς ΜΕ ΤΑ ΜΠΑΓΚΡΑΤΣΆΚΙΑ) Κριθαρακι με ντοπια γίδα βραστή

Στην 13.00 θα χτυπησει η δευτερη καμπάνα - ΚΑΛΕΣΜΑ για το μεσημεριανό τραπέζι για όλους τους κατοίκους και επισκέπτες στο χωριό μας
Κοκκινιστο κρεας με πατατες φουρνου σαλατα λαχανο και απεριόριστο ποτό-ρετσινας κρασιου και θ ακολουθησει η Δημοπρασία των ζωων προσφορων κεντηματων πετσετων φρουτων λαχανικων και οτι αλλο προσφερθει στον Κο Ζήνα τόσο Ζωντανων όσο και σφαγίων ..ημιαγριων και οικόσιτων.

 

kourmp-

kourmp-

ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ προσφορα επιδόρπιου ΓΑΛΑΤΌΠΙΤΑ ΚΟΥΛΜΠΑΡΙΝΑ Εντόπια καθως και λαχειοφόρος αγορα στα εναπομειναντα λαχεία δημοπρατισης με τα δωρα που υπάρχουν.


Καλεσμένοι  όλοι όσοι διαβάσετε και λάβετε γνώση

Για την Εκκλησιαστική Επιτροπή
Ζήνας (Παναγιώτη) Δημήτριος

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(9 ψήφοι)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ