Έχει; Σαν την ελιά Χαλκιδικής… δεν έχει!

elsxp

elsxp
Η βρώσιμη ελιά είναι ένα από τα πρώτα σε εξαγωγή αγροτικά προϊόντα της χώρας με ένα ποσό κοντά στα 450 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ξεπερνώντας ακόμη και αυτό του ελαιόλαδου.

 
 
Χαρακτηριστικό της ελιάς Χαλκιδικής είναι ότι το 90% του καρπού που συσκευάζεται για εξαγωγή είναι χωρίς κουκούτσι, γεμιστή με πιπεριές, αμύγδαλο, σκόρδο κ.ά.
 
Το 55% της παραγωγής καλύπτει η διάσημη σε όλο τον κόσμο
ελιά Χαλκιδικής και στον νομό καλλιεργούνται περίπου 360.000 στρ. με 6 εκατ. ελαιόδεντρα καλύπτοντας περί το 80% της αγροτικής παραγωγής, αποδίδοντας σε μια καλή χρονιά από τις εξαγωγές ένα ποσό από 180 εκατ. ευρώ ως 200 εκατ. ευρώ.
 
Στη Χαλκιδική τα έσοδα από την παραγωγή βρώσιμης ελιάς συναγωνίζονται αυτά του τουρισμού, καθώς το 80% του πληθυσμού ασχολείται με την ελαιοκαλλιέργεια, ενώ οι μεγάλες αποδόσεις και το ικανοποιητικό εισόδημα οδήγησαν σε έξαρση δημιουργίας μεταποιητικών μονάδων τα τελευταία χρόνια.
 
Υπολογίζεται ότι πάνω από 100 τέτοιου τύπου μονάδες λειτουργούν σήμερα σε όλη τη Χαλκιδική, με τις 15 από αυτές να είναι μεγάλες βιομηχανίες, 40 μεσαίου μεγέθους και 30 οικογενειακού τύπου, ενώ ανάλογες επιχειρήσεις έχουν στηθεί σε Καβάλα, Πιερία, αλλά και Μαγνησία.
 
elsx
elsx
 
Η συγκομιδή της ελιάς ξεκίνησε από τα πεδινά και τα παραθαλάσσια μέρη και τώρα συνεχίζεται γύρω από τον Πολύγυρο και τις ορεινές περιοχές.
 
Πτώση
 
Πέρα από την παραγωγή, φέτος  οι τιμές κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα και από 1 ευρώ/κιλό (στα 110 κομμάτια), έπεσε στα 80-85 λεπτά/κιλό», μας λέει ο Αντώνης Νάτσιος, ελαιοπαραγωγός στην Πορταριά Χαλκιδικής, όπου διατηρεί και μεγάλη μεταποιητική μονάδα, την «Ελιά Νάτσιος».
 
Στη Χαλκιδική υπήρξαν χρονιές που η παραγωγή έφτασε στους 150.000 τόνους και η τιμή ξεπέρασε το 1 ευρώ/κιλό για τις νωπές και το 1,40 ευρώ/κιλό για τις συσκευασμένες ελιές.
 
Ο νομός έχει… ειδικευτεί και στη μεταποίηση και πλέον το 90% της ελιάς που συσκευάζεται για εξαγωγή είναι χωρίς κουκούτσι, γεμιστή με πιπεριές, αμύγδαλο, σκόρδο κ.ά.
«Από εμάς φεύγουν έτοιμες για κατανάλωση και έχουμε πολύ καλές ιδέες και μεγάλες μονάδες για να το πετύχουμε», αναφέρει ο κ. Νάτσιος.
 
Λόγω της μεγάλης ζήτησης του προϊόντος, η ελιά Χαλκιδικής καλλιεργείται πλέον και στην Καβάλα, στις Σέρρες, στην Πιερία, στη Μαγνησία, ενώ προσπάθειες γίνονται και στη Φθιώτιδα, χωρίς όμως τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
 
 
 
 elsxk
elsxk
 
 
ΕΘΝΙΚΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ
Εξάγεται σε περισσότερες από 100 χώρες του πλανήτη
 
Η ελιά της Χαλκιδικής είναι μεγάλη σε μέγεθος, σαρκώδης, με έντονο πράσινο χρώμα, πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο και ω-3, χαμηλή σε λιπαρά και πλέον έχει κατακτήσει όλο τον κόσμο. Οπως μας λέει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας Χαλκιδικής και υπεύθυνος του Ελληνικού Προγράμματος Γευσιγνωσίας Βρώσιμης Ελιάς, Κώστας Τερτιβανίδης, εξάγεται σε περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου, σε όλες τις ηπείρους, από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία ως το Μεξικό και τη Μέση Ανατολή, με το Ιράν να αναδεικνύεται σε έναν εξαιρετικό πελάτη τα τελευταία χρόνια.
 
Οι αποδόσεις τα προηγούμενα χρόνια ήταν ως και 50 κιλά προϊόντος το δέντρο, φέτος με δυσκολία φτάνουν τα 35 κιλά το δέντρο. «Εκτιμούμε ότι η παραγωγή θα είναι μειωμένη ίσως και στο μισό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και αυτό φέρνει απελπισία στους αγρότες που φοβούνται ότι δεν θα καλύψουν καν το κόστος παραγωγής, που είναι υψηλό», μας λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πολυγύρου, Βαγγέλης Ευαγγελινός.
 
«Η βρώσιμη ελιά είναι το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, έχει μεγάλη δυναμική και αποτελεί έναν…εθνικό θησαυρό. Αν και το λάδι είναι ακριβότερο, δεν έχει τις εξαγωγικές επιδόσεις της επιτραπέζιας ελιάς, κι αυτό γιατί η ελιά εξάγεται από τις αρχές του περασμένου αιώνα», δηλώνει ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς, Γιώργος Ντούτσιας, από τη Φθιώτιδα.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Οργάνωσης, τα ελαιόδεντρα επιτραπέζιας ελιάς καλύπτουν το 25% του ελληνικού ελαιώνα, με περισσότερα από 40 εκατ. δέντρα, ενώ ειδικά για την ελιά της Χαλκιδικής, ο κ. Ντούτσιας αναφέρει ότι το 85% της παραγωγής εξάγεται και αυτό έχει οδηγήσει στην αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών και στη δημιουργία νέων μεταποιητικών μονάδων.
 
 
elsxb
elsxb
 

 
ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
 
Ακολουθούν Αμφισσας και Καλαμών
 
Μετά τη Χαλκιδική, που παράγει 100.000 τόνους μεταποιημένου προϊόντος, έρχεται η ελιά Αμφισσας με 60.000 τόνους και η ελιά Καλαμών με περίπου 55.000 τόνους.
 
Μικρότερη είναι η παραγωγή της Θάσου -γύρω στους 1.000 τόνους- που φέτος «τραυματίστηκε» από τη μεγάλη φωτιά στα μέσα Σεπτεμβρίου, η οποία αποτέφρωσε μεγάλες εκτάσεις με ελαιόδεντρα στην περιοχή του Πρίνου, διασώθηκαν ωστόσο οι καλλιέργειες στο Ραχώνι, την Καλλιράχη και τον Σωτήρα.
 
Πηγή: sithonianews
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ