Ορεινή πεζοπορεία στο δάσος των Στεφανινών. Γνωρίστε τις ομορφιές του!

dsstf

dsstf
Στις νοτιοδυτικές πλαγιές των Κερδυλίων βρίσκεται ο γραφικός, πυκνοδομημένος οικισμός των Στεφανινών ή Στεφανιανών, όπως λεγόταν παλαιότερα.

 

Παρατάσσει τα πέτρινα, με τη Μακεδονική αρχιτεκτονική σπίτια του, κτισμένα σε πλαγιά, ανάμεσα σε ρέμα πλατανόδασους και στο δάσος της οξιάς και μας αποκαλύπτει την ομορφιά του και την ιστορία του.

Ερείπια κάστρων, κτισμάτων νερόμυλου, είναι εικόνες που ξυπνούν στο μυαλό το βυζαντινό παρελθόν του και τη σημαντική θέση που κατείχε ως έδρα καπετανικίου βυζαντινής επαρχίας τον 9ο αιώνα, ενώ έγγραφα του 11ου αιώνα αναφέρουν την αρχοντεία ή το καπετανίκιο των Στεφανιανών, του Θέματος της Θεσσαλονίκης, να αποτελεί τον 14ο αιώνα μαζί με την Έζοβα ιδιαίτερη Επισκοπή υπό τη Μητρόπολη Σερρών.

Στο δάσος των Στεφανινών πλήθος φυλλοβόλων και αειθαλών φυτών, δημιουργούν μια παλέτα χρωμάτων που θα ζήλευε ο πιο καταξιωμένος καλλιτέχνης και οι όμορφες πλαγιές τους, απολαμβάνουν αμφιθεατρικά τον Στρυμονικό κόλπο. Όσο και να κοιτάζεις προς το βουνό, το βλέμμα σου θέλοντας και μη , θα πέσει στον βράχο του Αη Γιώργη.

Πρόκειται για έναν τραχύ και βραχώδη σημείο, που μοιάζει ξένο στον υπόλοιπο κατάφυτο ορεινό όγκο.

Σύμφωνα με το θρύλο, το επιβλητικό πετρώδες κομμάτι που προεξέχει από το υπόλοιπο βουνό, είχε εντυπωσιάσει ακόμα και το Μέγα Αλέξανδρο.

Λέγεται πως ήθελε από εκεί, να αγναντεύει το όρος Άθως και τη γενέτειρα του δάσκαλού του , τα Αρχαία Στάγειρα. Δίχως αμφιβολία βρίσκεται σε κομβικό σημείο και σε συνδυασμό με την Αμφίπολη και την πατρίδα του Αριστοτέλη , δημιουργούν ένα νοητό πνευματικό τρίγωνο.

 

dsst

dsst

 

Διατηρητέα μνημεία της περιοχής παραμένουν ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου και ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Η ερειπωμένη Μονή του Αγίου Γεωργίου είναι μνημείο της πρώιμης τουρκοκρατίας.

Η Μονή Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στις δασωμένες νοτιοανατολικές πλευρές των Κερδυλίων που αντικρίζουν το Στρυμονικό Κόλπο, μέσα στο κοινοτικό δάσος των Στεφανινών.

Ο Ναός δεν γίνεται αντιληπτός απ’ την παράκτια περιοχή, γιατί κρύβεται πίσω από τον επιβλητικό βράχο, την ονομαζόμενη Πλάκα του Αγίου Γεωργίου που δεσπόζει στη θέα. Πάνω από το βράχο μπορεί κανείς να απολαύσει όλο το Στρυμονικό Κόλπο με τα παραθαλάσσια χωριά του (Ασπροβάλτα, Νέα Βρασνά, Σταυρός).

 

pzp

 

Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016 ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος Στεφανινών διοργανώνει ορεινή πεζοπορεία και δίνει την δυνατότητα σε όποιον θελήσει να γνωρίσει από κοντά τις φυσικές αυτές ομορφιές μέσα στο χειμωνιάτικο τοπίο τους !!!

Η πεζοπορεία θα ξεκινήσει από την πλατεία των Στεφανινών στις 9.30 το πρωί και θα έχει διάρκεια 3 ώρες.

Η πορεία θα τερματίσει στην περιοχή Γιαννίτσι όπου κια θα προσφερθεί φασολάδα στους περιπατητές.

 

pstf

pstf

 

Τα Στεφανινά και το δάσος τους αξίζουν και με το παραπάνω την επίσκεψη σας αυτή και θα αποτελέσει μια μοναδική εμπειρία για τον κάθε επισκέπτη του.

Έχει πολλή φυσική ομορφιά με γραφικά ρέματα, με πλατανόδασος και είναι γεμάτο με οξιές, φλαμουριές και καστανιές.

  Υπάρχουν πολλά νερά που αναβλύζουν από πηγές και έτσι μπορούμε να απολαύσουμε φυσικό παγωμένο νερό.

Γύρω από το χωριό βρίσκονται διάσπαρτα πάρα πολλά γραφικά παρεκκλήσια που ομορφαίνουν ακόμα περισσότερο το φυσικό περιβάλλον

Καλή σας διαδρομή !!!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ