Μόδι: Ορίστε στα «Λουκατζάρια» μας ανήμερα των Θεοφανείων!

lktz

lktz
Ανήμερα των Θεοφανείων αναβιώνουν και τα Λουγκατζάρια στο Μόδι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο. Μετά τον Αγιασμό των υδάτων στο ρέμα του χωριού το χοιρινό κρέας έχει την τιμητική του! 

 

Σύμφωνα με την παράδοση τα Λουγκατζάρια (μεταμφιεσμένοι κάτοικοι του χωριού) περνούσαν το πρωί των Θεοφανείων από όλα τα σπίτια του Μοδίου για να ευχηθούν με τραγούδι καλή χρονιά και να μεταφέρουν το Αγιασμένο νερό από το ρέμα.

Στη συνέχεια πήγαιναν στην κεντρική πλατεία και άναβαν μεγάλη φωτιά.

Εκεί έστηναν γλέντι με παραδοσιακή μουσική, άφθονο κρασί και μεζέδες και χόρευαν όλοι μαζί ως το βράδυ.  

Η παράδοση θέλει το έθιμο να ξεκινά από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας οπότε οι Κλέφτες και οι επαναστατημένοι Έλληνες έβρισκαν τρόπο να μπαίνουν μεταμφιεσμένοι στα χωριά τους την ημέρα του γλεντιού αυτού και να βλέπουν τα οικεία τους πρόσωπα χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τους Τούρκους.

 

lk5

lk5

 

Τα Λουκατζάρια στο Μόδι Θεσ/νίκης !

 

Τα τελευταία χρόνια το έθιμο αναβιώνει και πάλι με πρωταγωνιστές τους κατοίκους του Μοδίου που συνοδεύουν το έθιμο με ζωντανή παραδοσιακή μουσική, τσιγαρίδες - λουκάνικα και κρασί στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Η γιορτή αυτή ολοένα και μεγαλώνει περισσότερο κάθε χρόνο και προσελκύει πλήθος επισκεπτών από όλη την ευρύτερη περιοχή μας.

Το κέφι φτάνει στο αποκορύφωμα του μέσα στην εορταστική ατμόσφαιρα του χωριού που ξεκινά από νωρίς το πρωί των Θεοφανείων και κρατά μέχρι το βράδι !

 

lk3

lk3

 

Από νωρίς λοπόν ολόκληροι κορμοί δέντρων θα ριχτούν στην τεράστια φωτιά που θα ανάψει στο κέντρο του χωριού και θα είναι οι πάγκοι και τα τραπέζια που θα φιλοξενήσουν τον κόσμο που επισκεφθεί το χωριό !

Οι ψησταριές θα πάρουν φωτιά και εκείνες με την σειρά τους και τα ψητά μαζί με το κρασί και τη ρετσίνα σύντομα θα γεμίσουν όλα τα πιάτα και τα ποτήρια χωρίς να μείνει παραπονεμένος κανένας !!!

 

lkg

lkg

 

Ο χορός ξεκινά πάντα λίγο πριν το μεσημέρι και σίγουρα θα κρατήσει μέχρι που να πέσει το σκοτάδι με παραδοσιακούς αλλά.. και πιο σύγχρονους ρυθμούς και ζεμπεκιές για τους μερακλήδες.

Οι Μοδιώτες όχι μόνο ξέρουν να τιμούν την παράδοση τους και να γλεντούν στα έθιμα του τόπου τους, αλλά και να έχουν σημαία τους την ζεστή φιλοξενία τους για κάθε επισκέπτη του χωριού τους !!!

ΜΟΔΙ ΛΟΥΚΑΤΖΑΡΙΑ 2016

Σας περιμένουμε όλους:

Καλά να περάσετε - Καλή σας διασκέδαση

 

lktzb

 

 

mdi

mdi

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ