Η Σπηλαιολογική Ομάδα Καβάλας στο Μουσείο Βρασνών και στο κάστρο Ρεντίνας!

msvr

msvr
Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου το Μουσείο Βρασνών: Ορυκτών και Πετρωμάτων Β.Ελλάδας – Λαογραφικό είχε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει την σπηλαιολογική ομάδα Καβάλας.

 

 

msvk

msvk

Επισκεφθήκαμε το σπήλαιο της “Δρακότρυπας” και στη συνέχεια είχαμε μια περιήγηση στο μουσείο όπου θαύμασαν τα ορυκτά και γνώρισαν ένα μέρος της λαϊκής παράδοσης του τόπου μας.

Πηγή:   www.museumvrasna.wordpress.com

 

Στη Δρακότρυπα Βρασνών και στο Κάστρο της Ρεντίνας

 

mskvc
mskvc

 

 

Σπηλαιολογική Ομάδα Καβάλας: Η εξόρμηση της Κυριακής (22/01/2017) ΄΄εντάχθηκε΄΄ στην ιδέα των γεωπερίπατων, συνδυάζοντας αρμονικά σπηλαιολογία, επίσκεψη στο Μουσείο Ορυκτών και Πετρωμάτων Β.Ελλάδος στα Βρασνά και τέλος, περιήγηση στο Κάστρο της Ρεντίνας.
Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας για τη φιλοξενία τους και το θαυμασμό μας για τον κ.Μιχάλη Βλάχο και τη σύζηγό του Ute Gerhard. Το Μουσείο Ορυκτών και Πετρωμάτων Β.Ελλάδος στα Βρασνά είναι ένα μικρό ΄΄διαμάντι΄΄ , που οι ίδιοι με πολύ μεράκι και κόπο δημιούργησαν και στο οποίο μας ξενάγησαν μετά την εξερεύνηση του σπηλαίου της ΄΄Δρακότρυπας΄΄.
Δείτε περισσότερα σε:
www.museumvrasna.wordpress.com
 

msvkb

msvkb

Η ΄΄Δρακότρυπα΄΄ όπως αποκαλείται το σπήλαιο των Βρασνών περιγράφηκε και χαρτογραφήθηκε για πρώτη φορά από τον Κ.Ατακτίδη και τη Σπηλαιολογική Ομάδα Καβάλας το 1988. Έχει μελετηθεί από βιοεπιστήμονες κυρίως για τις αποικίες νυχτερίδων αλλά και αραχνών, μυριάποδων και τρωγλόβιων (΄΄Η πανίδα των ελληνικών σπηλαίων, Υπ.Πολιτισμού, Εφορία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Ελλάδος, Μπαρτσιώκας 1995).
Το 90-95% των σπηλαίων παγκόσμια διανοίγεται σε ασβεστολιθικά πετρώματα λόγω καρστικής διάβρωσης. Η ιδιαιτερότητα της ΄΄Δρακότρυπας΄΄ έγκειται στο ότι διανοίγεται σε φακούς ασβεστόλιθων/μαρμάρων που βρίσκονται μέσα σε βιοτιτικούς γνεύσιους της Σερβομακεδονικής Μάζας (Μουντράκης, 1983), που επικρατούν στην περιοχή.
Η ΄΄Δρακότρυπα΄΄ είναι ένα μικρό σε μέγεθος σπήλαιο (συνολικό μήκος 100 m περίπου), με τρεις θαλάμους, που επικοινωνούν μεταξύ τους με στενούς διαδρόμους.
Ο πρώτος είναι στενόμακρος και καταλήγει στον δεύτερο και μεγαλύτερο θάλαμο με τα πιο ενδιαφέροντα σπηλαιοθέματα, μέσω ενός στενού και χαμηλού διαδρόμου.
Μετά από ένα ακόμη στενό πέρασμα 20-25 cm περνάμε στον τρίτο θάλαμο και σε ένα ΄΄πατάρι΄΄, που είναι προσιτό μέσω μιας σκάλας…

 

msvrn

msvrn

Το τέλος της ημέρας μας οδήγησε στα ερείπεια του βυζαντινού Κάστρου/καστροπολιτείας της Ρεντίνας, στην κορυφή του λόφου, στην δυτική είσοδο των Στενών της Ρεντίνας ή Μακεδονικών Τεμπών.
Εξαιρετικού ενδιαφέροντος, είναι το μυστικό κλιμακοστάσιο που οδηγεί από τον ανατολικό ακρόπυργο, στις υπόγειες δεξαμενές δίπλα στον Ρήχειο ποταμό, η οποία και χρησίμευε ως κρυφή έξοδος διαφυγής.

 

msvtnl

msvtnl

Πηγή - Φώτο : Σπηλαιολογική Ομάδα Καβάλας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ