Στεφανινά - Μελβούρνη: Η Ελληνικότητα στην τέχνη του Νίκου Σουλάκη!

slk

slk
Τη νέα του έκθεση «Διαδρομή στο Χρόνο», που αναφέρεται στην Ελληνική ιστορία από την αρχαιότητα έως σήμερα, παρουσιάζει τις μέρες αυτές μεταξύ 1ης και 12 Μαρτίου, στο Steps Gallery της Μελβούρνης στην Αυστραλία, ο ομογενής ζωγράφος Νίκος Σουλάκης ο οποίος κατάγεται από τα Στεφανινά του Δήμου Βόλβης !

 

Ο Νίκος Σουλάκης γεννήθηκε στα Στεφανινά Θεσσαλονίκης, όπου πέρασε τα παιδικά και τα εφηβικά του χρόνια.

Από μικρός έρχεται σε επαφή με την λαϊκή και βυζαντινή μας παράδοση, καθώς αργότερα ανακαλύπτει την ομορφιά και το κάλλος της αρχαίας Ελληνικής τέχνης.

 

pstf

pstf

Στεφανινά Δήμου Βόλβης

 Το 1966 ο Νίκος Σουλάκης μετανάστευσε στην Αυστραλία, από μία εσωτερική ανάγκη φυγής και επιθυμίας να γνωρίσει και άλλους τόπους.

Κατά την περίοδο 1971 - 1973 παρακολουθεί μαθήματα Ζωγραφικής στο Αrt Training Institute της Μελβούρνης.

Έχει παρουσιάσει την δουλειά του σε έξι ατομικές και άλλες ομαδικές εκθέσεις. Παράλληλα έχει ασχοληθεί με την σκηνογραφία στο θέατρο και έχει επιμεληθεί αφίσες εξώφυλλα, cd, βίντεο, κ.ά.

Το 1996 τιμήθηκε με το βραβείο «HELLENIC» για την προσφορά του στην τέχνη. 

Σήμερα κατοικεί και δημιουργεί στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, αλλά η σκέψη, η καρδιά και η ψυχή του βρίσκεται πάντα στην Ελλάδα και στον τόπο μας !!!

 

slkgns

slkgns

Ο κ. Νίκος Σουλάκης με τις εγγονές του στα εγκαίνεια της έκθεσης του ''Διαδρομή στον χρόνο''

 

Με αφορμή την τελευταία μεγάλη έκθεση ζωγραφικής του κ. Σουλάκη η οποία παρουσιάζεται τις μέρες αυτές στην Μελβούρνη της Αυστραλίας το Strymonikostoday.gr παρουσιάζει ένα αφιέρωμα από το έργο του και από την Ελληνικότητα που το χαρακτηρίζει διαχρονικά με την ευχή να μπορέσουμε να δούμε και να θαυμάσουμε κάποια στιγμή πίνακες του και εδώ στα πατρογονικά εδάφη του καλλιτέχνη.

 Στέλνουμε τα συγχαρητήρια μας και τις θερμότερες ευχές μας στον κ. Νίκο για υγεία, οικογενειακή ευτυχία και ότι καλύτερο στην δημιουργική πολυτάλαντη καλλιτεχνική πορεία του.

Να είναι καλά και να κρατά πάντα ψηλά την Ελλάδα μας εκεί στην μακρινή Αυστραλία !!!

 

slkb

 

Η Ελληνικότητα στην τέχνη του Νίκου Σουλάκη

Ο συνδυασμός συμβόλων και χρωμάτων δημιουργούν την αίσθηση της κίνησης, της ανάτασης, της ψυχικής απογείωσης

 

«Ο Ελληνικός πολιτισμός στη διαχρονικότητά του, η διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας μέσα από τη διαδοχή των γενεών, καθώς επίσης και η ελληνικότητα στην τέχνη γενικότερα και στη ζωγραφική ειδικότερα, αποτελούν την πεμπτουσία της νέας συλλογής έργων του Νίκου Σουλάκη με τίτλο «Διαδρομή στο χρόνο». Στους πίνακες της σειράς αφομοιώνεται το κλασικό ιδεώδες, η αυστηρότητα της βυζαντινής τέχνης με έντονο το θρησκευτικό στοιχείο και η λαϊκή παράδοση – βασικά στοιχεία που συνθέτουν την ελληνική ταυτότητα. Ακόμη, τον ενδιαφέρει ο καθημερινός άνθρωπος και το περιβάλλον – από το νησιώτικο και ηπειρωτικό ελληνικό τοπίο μέχρι τον προβληματισμό για την ανάγκη προστασίας του. 

Ο συνδυασμός συμβόλων και χρωμάτων δημιουργούν την αίσθηση της κίνησης, της ανάτασης, της ψυχικής απογείωσης. Επικρατούν απαλά ή χαρούμενα χρώματα και θετικά σύμβολα όπως η μέλισσα, το χελιδόνι, η παπαρούνα, η ανθισμένη αμυγδαλιά, η ελιά, τα στεφάνια από λουλούδια. Ο συνδυασμός των στοιχείων αυτών δημιουργεί την αίσθηση της αισιοδοξίας. Την ίδια αίσθηση δημιουργούν επίσης τα διάφορα μουσικά όργανα, ο χορός και το άπλετο φως. Έτσι ο καλλιτέχνης, ξεκινώντας από το ορατό στοιχείο, καταλήγει σε συμβολικές συνθέσεις που γίνονται το μέσο επικοινωνίας, αφενός μεν, με την καλλιτεχνική παράδοση, αφετέρου δε, με τον κόσμο».

 

slkrd

slkrd

Ο Νίκος Σουλάκης με την Μαρία Ηροδότου στα εγκαίνια της έκθεσής του

 

Αυτά υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η Δρ Μαρία Ηροδότου, συντονίστρια του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Trobe, στα εγκαίνια της νέας έκθεσης του Νίκου Σουλάκη «Διαδρομή στο Χρόνο» που θα συνεχιστεί έως τις 12 Μαρτίου, στο Steps Gallery, 62 Lygon Street, στο Carlton South της Μελβούρνης.

 

 

 

slkc

slkc

«Διαδρομή στο Χρόνο»

Ένα διαχρονικό εικαστικό ταξίδι 5.000 χρόνων από τον Νίκο Σουλάκη

 

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης μιλώντας στο «Νέο Κόσμο» για την έκθεσή του αυτή, είπε:

«Είναι ένα διαχρονικό εικαστικό ταξίδι 5.000 χρόνων. Μία ανάγκη ψυχής και χρέους προς τους προγόνους μας, με αφετηρία την δωρική απλότητα και την ελληνική ομορφιά μέσα από τις διάφορες εποχές του πολιτισμού και της ιστορίας. Μία προσπάθεια με μέτρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον του, καθώς και με μια αισιοδοξία από το μέλλον».

 

slkmth

 

Για την τελευταία του έκθεση η Δρ Μαρία Ηροδότου, συντονίστρια του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο La Trobe γράφει:

«Ο ελληνικός πολιτισμός στη διαχρονικότητά του, η διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας μέσα από τη διαδοχή των γενεών, καθώς επίσης και η ελληνικότητα στην τέχνη γενικότερα και στη ζωγραφική ειδικότερα, αποτελούν την πεμπτουσία της νέας συλλογής του Νίκου Σουλάκη με τίτλο «Διαδρομή στο χρόνο». Στους πίνακες της σειράς αφομοιώνεται το κλασικό ιδεώδες, η αυστηρότητα της βυζαντινής τέχνης με έντονο το θρησκευτικό στοιχείο και η λαϊκή παράδοση –βασικά στοιχεία που συνθέτουν την ελληνική ταυτότητα. Ακόμη, τον ενδιαφέρει ο καθημερινός άνθρωπος και το περιβάλλον– από το νησιώτικο και ηπειρωτικό ελληνικό τοπίο μέχρι τον προβληματισμό για την ανάγκη προστασίας του-. Ο συνδυασμός συμβόλων και χρωμάτων δημιουργούν την αίσθηση της κίνησης, της ανάτασης, της ψυχικής απογείωσης. Επικρατούν απαλά ή χαρούμενα χρώματα και θετικά σύμβολα όπως η μέλισσα, το χελιδόνι, η παπαρούνα, η ανθισμένη αμυγδαλιά, η ελιά, τα στεφάνια από λουλούδια. Ο συνδυασμός των στοιχείων αυτών δημιουργεί την αίσθηση της αισιοδοξίας. Την ίδια αίσθηση δημιουργούν επίσης τα διάφορα μουσικά όργανα, ο χορός και το άπλετο φως. Έτσι ο καλλιτέχνης, ξεκινώντας από το ορατό στοιχείο, καταλήγει σε συμβολικές συνθέσεις που γίνονται το μέσο επικοινωνίας, αφενός μεν με την καλλιτεχνική παράδοση, αφετέρου δε με τον κόσμο» 

*Η έκθεση «Διαδρομή στο Χρόνο» πραγματοποιείται από την 1η έως τις 12 Μαρτίου στο Steps Gallery, 62 Lygon Street στο Carlton South της Μελβούρνης.

 

Πηγή πληροφοριών - Φωτογραφίες:  ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Επιμέλεια κειμένου Τσολάκης Βασίλης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ