Το μονοπάτι για το μοναστήρι του Αη Γιώργη στα Κερδύλλια όρη!

mnpt

mnpt
Κοιτάζοντας στην πλάτη του Στρυμονικού κόλπου και προς το βουνό των Κερδυλλίων, το βλέμμα σου θέλοντας και μη, θα πέσει στον βράχο του Αη Γιώργη. Πρόκειται για έναν τραχύ και βραχώδη σημείο, που μοιάζει ξένο στον υπόλοιπο κατάφυτο ορεινό όγκο.

 

Ο βράχος αυτός ονομάζεται Πλάκα του Αγίου Γεωργίου. Από εκεί πάνω από το βράχο αυτόν μπορεί κανείς να απολαύσει όλο το Στρυμονικό Κόλπο με τα παραθαλάσσια χωριά του (Ασπροβάλτα, Νέα Βρασνά, Σταυρός, Άνω Σταυρός, μέχρι το βάθος του ορίζοντα το όρος Άθως και και το νησί της Θάσου).

 

grgp

grgp

 

Σύμφωνα με το θρύλο, το επιβλητικό πετρώδες κομμάτι που προεξέχει από το υπόλοιπο βουνό, είχε εντυπωσιάσει ακόμα και το Μέγα Αλέξανδρο. Λέγεται πως ήθελε από εκεί, να αγναντεύει το όρος Άθως και τη γενέτειρα του δάσκαλού του , τα Αρχαία Στάγειρα.

Δίχως αμφιβολία βρίσκεται σε κομβικό σημείο και σε συνδυασμό με την Αμφίπολη και την πατρίδα του Αριστοτέλη , δημιουργούν ένα νοητό πνευματικό τρίγωνο.

Χωρίς να χάσω ευκαιρία, φόρεσα τα δρομικά μου ρούχα και ξεκίνησα για πολλοστή φορά, προς ένα από τα αγαπημένα μου προπονητήρια, το μονοπάτι του Αη Γιώργη.

 

grg

grg

 

Για να βρεθεί κανείς εκεί, αρκεί να διασχίσει την Ασπροβάλτα (με κατεύθυνση προς Καβάλα), να στρίψει αριστερά προς το βουνό και να ακολουθήσει το δασικό δρόμο, που θα σε οδηγήσει προς τη γραφική Μονή του Αη Γιώργη.

Κάπου εκεί , στο ξεκίνημα της διαδρομής συναντά κανείς ένα λοφάκι, όπου στη κορυφή του στέκει ο Άγιος Σπυρίδωνας. Το ξωκκλήσι από θέση ισχύος μοιάζει να προστατεύει τον οικισμό της Ασπροβάλτας.

Λίγα μέτρα παραπέρα, η άσφαλτος μας εγκαταλείπει και μια πινακίδα του δασαρχείου που βρίσκεται ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση, ενημερώνει για την αφετηρία του μονοπατιού.

 

thlb

thlb

 

Το συγκεκριμένο μονοπάτι υπάρχει αρκετά χρόνια, όμως δεν είναι ευρέως γνωστό, ούτε καν στους ντόπιους.

Συνήθως το επισκέπτονται λιγοστοί εκδρομείς, ορισμένοι δρομείς και αρκετοί λαθροθήρες.

Η ευρύτερη περιοχή του Αη Γιώργη, θεωρείται προστατευμένη και κατά συνέπεια απαγορεύεται η θήρα, όπως προειδοποιούν οι πινακίδες.

Δυστυχώς κάποιοι κάλυκες κυνηγετικού όπλου και τα σκάγια που διαπερνούν την παρακάτω πινακίδα, κάθε άλλο παρά την υπακοή στο νόμο μαρτυρούν...

 

 mnptb

mnptb

 

Το μονοπάτι που οδηγεί στη Μονή του Αγίου Γεωργίου, είναι μικρό σε μήκος, μόλις 2,2 χιλιόμετρα.

Τα 320 μέτρα θετικής υψομετρικής διαφοράς που διανύει ο περιπατητής σε μια τόσο σύντομη απόσταση, κάνει τούτο το μυστικό μονοπατάκι, αρκετά δύσκολο σε ορισμένα σημεία.

Ο περίπατος ξεκινά από τα 150 μέτρα υψόμετρο, μέχρι να καταλήξει στα 470 μέτρα, στον όμορφο προαύλιο χώρο της Μονής. Τα πρώτα 500 μέτρα της διαδρομής είναι πολύ ομαλά και υπό τον ήχο των νερών, φτάνουμε σε μια όμορφη ρεματιά.

Ανάλογα με τις διαθέσεις το καιρού, εξαρτάται και η στάθμη του νερού που κυλά.

Ο πεζοπόρος οφείλει να διασχίσει το ρέμα και να περάσει στην απέναντι όχθη, κάτι που κατά τους περισσότερους μήνες του χρόνου είναι πανεύκολο.

Είναι όμως ορισμένες μέρες, κυρίως τέλη του χειμώνα και κατά την άνοιξη, που ο χείμαρρος είναι πραγματικά απροσπέλαστος.

 

 grgf

grgf

 

Η δροσιά συνοδεύει τον περιπατητή και ο ήχος από το θρόισμα των πλατανόφυλλων σε χαλαρώνει. Από τούτο το σημείο και έπειτα ξεκινά το δύσβατο κομμάτι της διαδρομής. Το μονοπάτι στενεύει και αυξάνει απότομα τα υψομετρικά του.

Σε ορισμένα σημεία είναι πνιγμένο από τα θαμνοειδή που προσπαθούν να το καλύψουν με τις φυλλωσιές τους. Από τη στιγμή που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στο περιπατητικό κοινό, είναι λογικό να μοιάζει αφημένο στις ορέξεις της φύσης.

Γίνονται μονάχα κάποιες μεμονωμένες προσπάθειες από πεζοπόρους, ώστε να μείνει καθαρό και προσπελάσιμο.

 

grgk

grgk

 

Όταν η διαδρομή φτάσει στο τέλος της, η θέα του πέτρινου ξωκλησιού σε αποζημιώνει.

Η Μονή του Αγίου Γεωργίου, είναι κτισμένη στα μέσα του 16ου αιώνα και αποτελεί υπόδειγμα Μακεδονίτικης μοναστηριακής αρχιτεκτονικής.

Η ίδρυσή του μοναστηριού δεν μαρτυρείται στις γραπτές πηγές. Με βάση ωστόσο την αρχιτεκτονική και τον τοιχογραφικό διάκοσμο του καθολικού δύναται να χρονολογηθεί στο δεύτερο μισό του 16ου αιώνα.

Ακολουθεί την μοναστηριακή αρχιτεκτονική της Μακεδονίας στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, η οποία δεν διαφέρει σε σχεδιασμό και λειτουργία από εκείνη της βυζαντινής εποχής.

Η καλά προστατευμένη Μονή ανήκει στο κοινοτικό δάσος των Στεφανινών και το Αθωνικό της ύφος, την κάνει πραγματικά ξεχωριστή.

 

agrgm

agrgm

 

Στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν πανέμορφες αγιογραφίες και πάμπολλες θεαματικές τοιχογραφίες.

Να σημειωθεί πως η Μονή λειτουργεί μονάχα σε συγκεκριμένες περιστάσεις, όπως ανήμερα του Αγίου Γεωργίου.

 

 ltg

ltg

 

 

 

Στον προαύλιο χώρο της έχουν τοποθετήσει ξύλινα τραπέζια, ιδανικά για πικ νικ και η πέτρινη βρύση με το γάργαρο νερό, βρίσκεται εκεί για να δροσίσει περιπατητές και προσκυνητές.

Το ύδωρ βγαίνει από τα σπλάχνα των Κερδυλλίων ορέων και είναι πραγματικά αναζωογονητικό.

 

grgc

grgc
 

Για όσους αναζητούν το κάτι παραπάνω, υπάρχει ένα όμορφο μονοπατάκι που ξεκινά πίσω από τη Μονή και φτάνει ως το χείλος του θεαματικού βράχου του Αη Γιώργη.

Στο σημείο εκείνο από το ξύλινο κιόσκι μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα του Στρυμονικού κόλπου, καθώς και τους οικισμούς της Ασπροβάλτας, των Νέων Βρασνών και του Σταυρού.

 

GOPR0448-copy

GOPR0448-copy

 

Στη γραφική Μονή, μπορεί να φτάσει κανείς και με αυτοκίνητο είτε από τη διαδρομή της Ασπροβάλτας που προανέφερα, είτε από τα χωριά των Βρασνών και των Στεφανινών.

 

pmp

pmp

 

Είναι φυσικά αυτονόητο πως ακολουθώντας το μονοπάτι θα νιώσει κανείς πιο κοντά στη φύση.

Μπορεί να δείχνει παρατημένο και ατημέλητο αλλά είναι απρόσμενα όμορφο, αποτελώντας ιδανικό προπονητήριο για δρομείς και πεζοπόρους. Ίσως με την πάροδο των χρόνων να γίνει πιο γνωστό και όλοι μαζί να βάλουμε το λιθαράκι μας, ώστε να το αναδείξουμε !

 

Πηγή: Runvel.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ