Παράδοσης Αντάμωμα στην Αρέθουσα στις Φωτιές του Άη-Γιάννη του Κλήδονα!

gpg

gpg
''Μέσ΄ τις φωτιές του Άη Γιαννιού μου ΄πε ένα περιστέρι, να πιω τ΄ αμίλητο νερό και να σε κάνω ταίρι''. O Σύλλογος Γυναικών Αρέθουσας, σας προσκαλεί στο 7ο Αντάμωμα Παράδοσης και στην αναβίωση του έθιμου του Άη-Γιάννη του Κλήδονα, που θα γίνουν το Σαββάτο 24 Ιουνίου 2017 στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Αρέθουσας.

 

sxl

sxl

 

Η εκδήλωση θα γίνει και αυτή στην αυλή του δημοτικού σχολείου μαζί με το 7ο ''Αντάμωμα της Παράδοσης'' και περιλαμβάνει:

- Αναπαράσταση του εθίμου του Κλήδονα.
- Παραδοσιακούς χορούς.
- Φαγητό και ποτό
- Μουσική και χορό 

 

kldnfs

 

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΕΘΟΥΣΑΣ ΚΑΙ ΩΡΑ 16.00 

 

sxlc

sxlc

 

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΧΟΡΕΨΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΟΛΙΣΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΣΕ ΔΡΩΜΕΝΑ, ΟΠΟΥ Η ΜΕΛΩΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΑ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ ΣΕ ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ ΕΠΟΧΕΣ.  

 

sntf

sntf

 

ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ.

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΡΕΘΟΥΣΑΣ

 

kln

kln

 

Οι φωτιές στη γιορτή του Άη-Γιάννη του Κλήδονα στην Αρέθουσα

 

οι φωτιές στη γιορτή του Άη-Γιάννη του Κλήδονα

Κάθε χρόνο παραμονή της εορτής της γέννησης του Αγίου Ιωάννη, σε πολλές γειτονιές της  Ελλάδας, λαμβάνουν χώρα κάποια δρώμενα που προέρχονται από τα βάθη των χιλιετιών.

Πιο συγκεκριμένα, μόλις βραδιάσει, ανάβουν  φωτιές στις οποίες καίνε τα μαγιάτικα στεφάνια μαζί με ξύλα και ξερά κούτσουρα.

Στην αναβίωση αυτού του εθίμου μας καλεί ο Σύλλογος Γυναικών Αρέθουσας το Σάββατο 27 Ιουνίου!

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στην αυλή του δημοτικού σχολείου στις 8.30 μ.μ

Η 24η Ιουνίου είναι από τις μεγαλύτερες καλοκαιρινές γιορτές της ελληνικής παράδοσης. 

Η γιορτή του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα (ή Ριγανά, ή Ριζικάρη) συνοδεύεται από το παραδοσιακό έθιμο με το πέρασμα πάνω από τις φωτιές.

Το προσωνύμιο «Κλήδονας» προέρχεται από την αρχαία Ελληνική λέξη «κλήδων» που σημαίνει προγνωστικός ήχος και χρησιμοποιούνταν για να περιγράψει τον συνδυασμό των τυχαίων και ασυνάρτητων λέξεων κατά τη διάρκεια μαντικής τελετής.

Ουσιαστικά ο «Kλήδονας» σχετίζεται με μια λαϊκή μαντική διαδικασία, η οποία λέγεται ότι αποκαλύπτει στις άγαμες κοπέλες την ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου.

Σύμφωνα με το έθιμο, την παραμονή του Αϊ-Γιαννιού, οι ανύπαντρες κοπέλες μαζεύονται σε ένα από τα σπίτια του χωριού και μία από αυτές πηγαίνει στο πηγάδι να φέρει το «αμίλητο νερό» και στη διαδρομή μέχρι το σπίτι δεν πρέπει να μιλήσει σε κανέναν.

 

pgd

pgd

 

Στο σπίτι το νερό μπαίνει σε πήλινο δοχείο, στο οποίο η κάθε κοπέλα ρίχνει ένα προσωπικό της αντικείμενο, τα λεγόμενα ριζικάρια και στη συνέχεια σκεπάζουν το δοχείο με κόκκινο ύφασμα και το δένουν ενώ παράλληλα προσεύχονται στον Αϊ Γιάννη και τοποθετούν το δοχείο σε ανοιχτό χώρο, όπου μένει όλη νύχτα.

Την ίδια εκείνη νύχτα λέγεται ότι τα κορίτσια θα δουν στα όνειρά τους το μελλοντικό τους σύζυγο.

Παράλληλα, την παραμονή της γιορτής του Αϊ Γιάννη Ιωάννη, αναβιώνει και το γνωστό έθιμο με τις φωτιές: Στη πλατεία του χωριού στήνεται μια μεγάλη φωτιά πάνω από την οποία πηδάνε όλοι οι κάτοικοι του χωριού.

Σύμφωνα με την παράδοση, η φωτιά, επιφέρει την κάθαρση και οι άνθρωποι απαλλάσσονται από το κακό.

 

klf

klf

 

Ο Άι-Γιάννης λέγεται και Ριζικάρης αφού η παράδοση λέει ότι φέρνει τύχη και γι' αυτό έπρεπε από την παραμονή οι κάτοικοι του χωριου να έχουν τακτοποιήσει όλες τις οικιακές δουλειές τους.

Επίσης ο Αϊ Γιάννης αποκαλείται και Ριγανάς, επειδή την ημέρα αυτή έβγαιναν και μάζευαν ρίγανη, η οποία έπρεπε να συλλεχθεί πρωί πρωί, πριν από την ανατολή του ηλίου, αφού πίστευαν, ότι έτσι είχε μαγική δύναμη.

Ένα άλλο έθιμο που συνδέεται με αυτή τη μέρα και με τις φωτιές του Άι Γιάννη είναι αυτό της αυγομαντείας!

Αφορούσε τις γυναίκες, ιδιαίτερα τις  νεότερες και συνήθως ανύπαντρες, που  ήθελαν να μάθουν τα μελλούμενα.

Έριχναν μέσα σε ένα ποτήρι με νερό το ασπράδι ενός αυγού.

Από τα σχήματα που αυτό έπαιρνε μέσα στο νερό,  οι μεγαλύτερες, σε ηλικία,  γυναίκες εξηγούσαν στις νεότερες  τα «σημάδια» και προέβλεπαν το μέλλον τους.

Ίσως, η συγκεκριμένη πρακτική να εφαρμόζεται ακόμη σε κάποιες περιπτώσεις καθώς η περιγραφή του εθίμου γίνεται από σχετικά νέες γυναίκες που διατηρούν ακόμη ζωντανά τα έθιμα και τις παραδόσεις τους.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ