Συνεταιρισμός Γυναικών Βαρβάρας ''Δρυάδες'': Οι Χρυσοχέρες Μαστόρισσες!

drds

drds
Είναι ο πρώτος γυναικείος Συνεταιρισμός στη Χαλκιδική και ιδρύθηκε το 1998 στην Βαρβάρα, όπου μέχρι σήμερα τα μέλη του παρασκευάζουν εκλεκτής ποιότητας τραχανά και χυλοπίτες από αγνές πρώτες ύλες προερχόμενες από τοπικούς παραγωγούς και φάρμες , καθώς και γλυκά του κουταλιού , μαρμελάδες και λικέρ φτιαγμένα με μεράκι!

 

Και ενώ πριν ένα μήνα περίπου το KOUZINA 2017 έριξε «αυλαία» στην Ανατολική Χαλκιδική, πέρα από την επιτυχία της διοργάνωσης, αυτό που μου εντυπώθηκε όλα αυτά τα χρόνια στη Χαλκιδική είναι η απλόχερη φιλοξενία των ντόπιων – όπως προσφέρεται τόσο προς εμένα προσωπικά, όσο και προς τους περίπου 1.000 φιλοξενούμενους Έλληνες και ευρωπαίους εκπροσώπους Τύπου και τουριστικών γραφείων που «πέρασαν» την τελευταία 7ετία από την περιοχή.

drdsc

drdsc

Βλέποντας λοιπόν τις φωτογραφίες αναπολώ πολλά. Μεταξύ άλλων θυμάμαι τις εξαιρετικές στιγμές που έζησα στο Συνεταιρισμό Γυναικών Βαρβάρας, εκεί μέσα στο Αριστοτελικό Δάσος, όπου το μάτι χάνεται στο πράσινο και ξανά στο πράσινο και μετά στο γαλάζιο του ουρανού.
 

drdsd

drdsd

Η φύση απλόχερη και οι γυναίκες σεβαστικές προς αυτήν.

Μαζεύουν φρούτα, βότανα, φυτά από δάσος, συλλέγουν ντόπιο κατσικίσιο γάλα και μετατρέπουν τη φύση σε παραγωγή: βιολογικά γλυκά του κουταλιού (ξεχωρίζω το χρυσό καϊσί τους), υπέροχα λικέρ (με κορυφαίο το κράνο), σπιτικές μαρμελάδες (ζητήστε τη θεϊκή αγριοφράουλα), γλυκός τραχανάς που μοσχοβολά γάλα, απίθανα ζυμαρικά φτιαγμένα με τα πιο αγνά υλικά και τον πιο παραδοσιακό τρόπο.

kznc

kznc

Βέβαια, η στιγμή που αγαπώ και περιμένω κάθε χρόνο, είναι όταν σερβίρεται ζεστή η περίφημη «γυριστή» τραχανόπιτα, φτιαγμένη από τις νοικοκυράδες με σπιτικά φύλλα, που ψήνεται μόνο στα κάρβουνα!

Πιστέψτε με: κάθε της μπουκιά είναι μια μπουκιά γεμάτη φύση – τόσα αρώματα, τόσοι συνδυασμοί στα υλικά και στη γεύση, που δεν μπορεί…σε κάνει να πηγαίνεις στη Βαρβάρα ξανά και ξανά!

*Της Ντίνας Νικολάου

Συνεταιρισμός Γυναικών Βαρβάρας ''Δρυάδες'

 

drdsb

drdsb

 

Είναι μία σύμπραξη νοικοκυράδων, οι οποίες πριν από πολλά χρόνια ένωσαν τις δυνάμεις και τη γαστρονομική τους γνώση και δημιούργησαν ένα μυρωδάτο σπίτι – το συνεταιρισμό τους, με στόχο να μετατρέψουν την πλούσια τοπική παραγωγή σε παράδοση και γαστρονομικό brand.

Tραχανάδες φτιαγμένοι από παχύ τοπικό γάλα, χυλοπίτες ζυμωμένες με ντόπια βιολογικά υλικά, γλυκά του κουταλιού από βιολογικά φρούτα του δάσους, μαρμελάδες, ηδύποτα, πίτες αρμυρές και στριφτάρια που κρύβουν μέσα τους πλούσιες γέμισες από χόρτα του βουνού αλλά και γλυκές τραχανόπιτες, γαλατόπιτες, γυριστές μελόπιτες……., αποτελούν κάποια από τα γαστρονομικά «επιτεύγματα» των μελών του συνεταιρισμού.

drdsf

drdsf

Επισκεφθείτε οπωσδήποτε το πέτρινο εκθετήριο στο κέντρο του χωριού και ψωνίστε από γεμάτα ράφια του αυτό που τραβά η όρεξή σας!      

Είναι ο πρώτος γυναικείος Συνεταιρισμός στη Χαλκιδική όπως προαναφέραμε και ιδρύθηκε το 1998 στην Βαρβάρα.
«Δραστηριοποιούμαστε 14 γυναίκες και με μεράκι ετοιμάζουμε εδέσματα του τόπου μας, τα οποία διατίθενται σε καταστήματα της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης. Επίσης έχουμε την συμπαράσταση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χαλκιδικής, η οποία στις εκθέσεις τουρισμού του εξωτερικού που συμμετέχει προβάλλει και τα δικά μας προϊόντα»:

*Ευρυδίκη Ξεφτέρη. (πρόεδρος του Συνεταιρισμού της Βαρβάρας)

Βαρβάρα, Χαλκιδικής TK 63074 - Τηλ. 23720 51332,  23720 51212,  23720 51415,  23720 51298


Πηγές: Ντίνα Νικολάου / Συνεταιρισμός Γυναικών Βαρβάρας / Βαρβάρα, Χαλκιδικής

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ