19ο «Συναπάντημα»: Οι νέοι του Πόντου ανταμώνουν στην Παναγία Σουμελά!

smlntmΗ τρίτη και  τέταρτη προσφυγική γενιά των Ποντίων, θα συναντηθεί για μια ακόμη φορά, στο ιερό προσκύνημα της Παναγιάς Σουμελά, στην Καστανιά Ημαθίας, όπου, από τις 13 έως τις 16 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί το 19ο «Συναπάντημα» της Νεολαίας  Ποντιακών Σωματείων.

 

Το πρόγραμμα του Συναπαντήματος, περιέχει διαλέξεις-εισηγήσεις από αξιόλογους επιστήμονες, ιστορικούς και ερευνητές, με θέματα που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό. Παρουσιάσεις δράσεων των νέων καθώς και ποντιακές παραδοσιακές βραδιές, με Ποντιακό θέατρο και ποντιακό γλέντι.

Το φετινό συναπάντημα αναμένεται, να το παρακολουθήσουν περισσότεροι από  επτακόσιοι   εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων, εκπρόσωποι ομοσπονδιών,  νέοι και νέες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

pngb

pngb

 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισηγήσεις από τους:

- Βασίλη Πόντιο, οικονομολόγο με θέμα «Οικονομία και Μετανάστευση»

-Αρη Κασιμίδη, εκπαιδευτικό, με θέμα : «Η μουσική και ο χορός δηλωτικά της παρουσίας και της  καταξίωσης των Ποντίων Προσφύγων στην Ελλάδα»

- Ανυ Καρυπίδου, καθηγήτρια Ποντιακής Διαλέκτου με Θέμα: Η Ομήρου Οδύσσεια στην Ποντιακή Διάλεκτο

-Διονύση Μαργαρίτη  με θέμα «Η ποντιακή Φορεσιά στην Σαντα».

Η οργανωτική Επιτροπή του 19Ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων,  με την ευκαιρία της φετινής διοργάνωσης, θα απονείμουν τιμητικές διακρίσεις  στους Ματθαίο και Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη  για την προσφορά τους, στην διατήρηση και διάδοση του Πολιτισμού του Αλησμόνητου Πόντου

Κατά τη διάρκεια του Συναπαντήματος οι νεολαίοι θα παρακολουθήσουν στην πράξη, την προετοιμασία και την παρασκευή των παραδοσιακών εδεσμάτων «Βαρένικα» από το Σωματείο «Παναγία Σουμελά Θέρμης»

Typosthes.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ