gmrn

gmrn
Μόλις 5 λεπτά από την Εγνατία οδό και λίγο παραπέρα από το ύψος του κόμβου Βόλβης - Ρεντίνας βρίσκεται το εκκλησάκι του Ιερού Προσκυνήματος της Αγίας Μαρίνας.

Κάθε χρόνο η κληρονομιά της παράδοσης που κουβαλά αυτός ο Ναός εδώ και αιώνες, θέλει να γίνεται μεγάλη πανήγυρις τις ημέρες του εορτασμού της Χάρης της Αγίας Μαρίνας !

 Οι ημέρες αυτού του εορτασμού πλησιάζουν και όλα ετοιμάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς για το φετινό πανηγύρι που αναμένεται να συγκεντρώσει και πάλι χιλιάδες πιστών από όλη την περιοχή και όχι μόνο.

 

p8

p8

 

 16 / 17 ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΑΙΩΝΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ 

 

Στις 16 Ιουλίου στις 7.30 μ.μ. θα γίνει Αρχιερατικός Μέγας Εσπερινός στον Ιερό Ναό και κατόπιν στις 8.30 μ.μ. θα ακολουθήσει Περιφορά της Εικόνας της Αγίας Μαρίνας.

Στις 17 Ιουλίου στις 7.30 το πρωί θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό.

 

gmpf

gmpf
 

 

Μόλις αντικρίσει ο ταξιδιώτης τον Βυζαντινό τρούλο, καλυμμένο με σχιστόπλακα, αισθάνεται την ανάγκη να σταματήσει για προσκύνημα… άλλωστε η Αγία σύμφωνα με την παράδοση του τόπου είναι θαυματουργή !

Ο μικρός αυτός Ναός με την ιδιαίτερη έως ιδιόμορφη αρχιτεκτονική είναι το καμάρι των κατοίκων της περιοχής και κάθε χρόνο στην εορτή της Αγίας Μαρίνας βουλιάζει ο τόπος ολόγυρα από τους επισκέπτες προσκυνητές.

Τα τελευταία χρόνια το πανηγύρι κρατά σχεδόν τέσσερις μέρες και εκεί γίνεται τόπος συνάντησης μεταξύ γνωστών και φίλων από όλη την ευρύτερη περιοχή.

 

p4

p4


Το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας κάθε 17 Ιουλίου παραμένει ως τις μέρες μας ξακουστό.

 

Ανέκαθεν ήταν ξακουστό και αυτή την παράδοση κουβαλά !!!

 

  Οι παλιότεροι μάλιστα θυμούνταν -από αναμνήσεις που μεταφέρθηκαν από προγενέστερους πριν από κάποιες δεκαετίες- ότι και τα πρώτα χρόνια που χτίσθηκε η εκκλησία το πανηγύρι αυτό ήταν και τότε μεγαλόπρεπες αφού και εκείνα τα δύσκολα χρόνια, εκατοντάδες επισκέπτες και προσκυνητές αψηφούσαν τις δύσκολες συνθήκες μετακίνησης και περπατούσαν μέρες για να τιμήσουν την μνήμη της Αγίας Μαρίνας.

 

p6

p6

 

Εκείνα τα πρώτα χρόνια διηγούνταν οι κάτοικοι πως από τα «Πυργούδια» κατέβαινε την παραμονή ένα ελάφι πρόσφορα της Αγίας που οι κάτοικοι αφού το έσφαζαν το πρόσφεραν ως κουρμπάνι στους επισκέπτες.

Αν και κανείς δεν θυμάται κάποιον αυτόπτη μάρτυρα αυτού του γεγονότος, μέχρι και πριν από μερικά χρόνια στο αριστερό τοίχο της εκκλησίας ήταν βαλμένος ένας κρίκος όπου (και πάλι μέσα από διηγήσεις λεγόταν) έδεναν το ελάφι για να ξεκουραστεί πριν το σφάξουν.

Η παράδοση αναφέρει ότι το ελάφι σταμάτησε να έρχεται όταν μια χρονιά άργησε να εμφανιστεί και όταν το έκανε οι κάτοικοι το έπιασαν και το έσφαξαν αμέσως χωρίς να το αφήσουν να ξεκουραστεί.

Γι΄ αυτή τους την αδημονία τιμωρήθηκαν από την Αγία που δεν τους το ξανάστειλε, όμως το πανηγύρι συνεχίστηκε με προσφορά αρνιού τα επόμενα χρόνια.

 

plns

plns

 

  Αφού παρήκμασε λίγο μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο η εκκλησία ανέκτησε την αίγλη της λίγο μετά το 1980 και από τότε αποτελεί πραγματικό στολίδι της περιοχής των Μακεδονικών Τεμπών και της Ορθοδοξίας.

Η εικόνα της Αγίας -που κλάπηκε αλλά ξαναβρέθηκε- λέγεται ότι φυλάσσεται στην εκκλησία της Άγιας Τριάδος στο Μόδι Θεσ/νίκης και απεικονίζει την Άγια Μαρίνα να κρατά στο δεξί της χέρι ένα σφυρί και με το αριστερό της από τα μαλλιά τον διάβολο.

Λέγεται ότι είναι θαυματουργή και υπάρχουν διηγήσεις ανθρώπων που εμφανίστηκε η Αγία μπροστά τους..

 

a1

a1

 

Το Προσκύνημα έχει μόνιμο εφημέριο και είναι ανοικτό όλη την ημέρα από την Ανατολή έως τη Δύση του ηλίου. Θεία Λειτουργία τελείται κάθε Κυριακή και τις εορτές.

   Αν ο δρόμος σας περνάει από την περιοχή, μια στάση στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας και ένα κεράκι στη Χάρη της Αγίας, θα σας αποζημιώσει με ψυχική γαλήνη και με το Ιερό Δέος που γεννιέται μέσα στον θαυματουργό αυτό τόπο.

Χρόνια πολλά και Ευλογημένα σε όλο τον κόσμο !!!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ