Άνω Σταυρός: ''Σήμερα είναι του Αη-Λιά και τ΄ Αη-Λιός η μέρα''

prf

prf
Το μικρό Εκκλησάκι του Άη-Λιά στον Άνω Σταυρό βρίσκεται στην κορυφή του χωριού δίπλα ακριβώς από το ''Αγνάντι''. Χρόνια αμέτρητα στέκει εκεί αγναντεύοντας το πέλαγο, παντοτινός φύλακας και προστάτης του χωριού! 

 

nst

nst

 

Όλες οι εκκλησίες που είναι αφιερωμένες στον Προφήτη Ηλία βρίσκονται σε κορυφές βουνών και λόφων...

Ο λόγος που οι εκκλησίες του Προφήτη Ηλία είναι χτισμένες στα βουνά σχετίζεται με τη λαϊκή παράδοση που αναφέρει ότι ο Άη-Λιας ήταν ναύτης που η θάλασσα προσπάθησε πολλές φορές να τον πνίξει και όταν βαρέθηκε τα ταξίδια, αποφάσισε να βρει ένα μέρος που να μην ξέρουν τι είναι θάλασσα και καράβι.

 

prftls

prftls

 

Έτσι, σύμφωνα με την παράδοση, πήρε ένα κουπί στον ώμο και τράβηξε για τη στεριά και όποιον συναντούσε τον ρωτούσε τι είναι αυτό που κρατάει στα χέρια του και όσο του απαντούσαν «κουπί», τραβούσε ψηλότερα. prftls Όταν κάποτε έφτασε σε ένα ψηλό βουνό συνάντησε έναν τσοπάνη και τον ρώτησε τι ήταν αυτό που βαστούσε.
Ο τσοπάνης το κοίταξε καλά καλά και ύστερα του είπε «ξύλο είναι».

Ο Αη-Λιας γέλασε ικανοποιημένος και έμεινε από τότε κοντά στους ανθρώπους των βουνών και όπως αναφέρει η παράδοση «Στένει ολόρθο το κουπί, χτίζει μια καλύβα και αποφασίζει να μείνει εκεί όλη του τη ζωή. Για τούτο τον Άγιο Ηλία τον βάνουν πάντα στα ψηλώματα»

Σε πολλές περιοχές, ιδιαίτερα στη Μακεδονία, ο προφήτης Ηλίας θεωρούνταν κύριος της βροχής, των βροντών και των κεραυνών, ενώ το όνομα του συνδέθηκε με τον καυτό καλοκαιρινό Ήλιο αλλά και τις καλοκαιρινές μπόρες, λόγω της ιδιότητας του προφήτη Ηλία ως ρυθμιστή των καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη.

 

kls

kls

 

 

Άνω Σταυρός:

''Σήμερα είναι του Αη-Λιά και τ΄ Αη-Λιός η μέρα''


 

vrd

vrd

 

Στον Άνω Σταυρό, σε ένα από τα ομορφότερα παραδοσιακά χωριά της Μακεδονίας, που είναι χτισμένος πάνω στους πρόποδες του Στρατονικού όρους λίγο πάνω από τον Στρυμονικό κόλπο, κάθε χρόνο γίνεται Παραδοσιακό πανηγύρι και η πλατεία του χωριού γεμίζει με κόσμο που έρχεται και γλεντάει με την ψυχή του.


klsb

klsb

 

Το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στον Άνω Σταυρό

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

 

   Ο Άνω Σταυρός φημίζεται για την φιλοξενία και τα ξακουστά γλέντια των κατοίκων του.

Το παραδοσιακό περιβάλον, η φιλοξενία των κατοίκων, η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του χωριού και το πηγαίο κέφι των ανθρώπων του συλλόγου ΜΑΣ ΑΕΤΟΣ και όλων των κατοίκων του χωριού, είναι η καλύτερη εγγύηση για μια αξέχαστη βραδιά ! 

a1

a1Ο ΜΑΣ ΑΕΤΟΣ ΑΝΩ ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017. 

 

pngprΣτο μουσικό ταξίδι της παράδοσης και του γλεντιού δεν γίνεται να λείψει κανείς!

Ο ΑΝΩ ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΓΡΑΦΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ. 

 

ekpf

ekpf

 
ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΣ ΑΕΤΟΣ ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΧΟΡΟΣ ΚΑΙ ΓΛΕΝΤΙ.

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΟΤΟΥΡΕΣ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ, ΕΣΤΩ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΞΕΣΚΑΕΙ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ!

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ !!!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ