Ασπροβάλτα, Σταυρός, Νέα Βρασνά: Στο 90% πληρότητα χάριν στους ιδιώτες και επαγγελματίες!

kysc

kysc
Πόλο έλξης για χιλιάδες Έλληνες και ξένους τουρίστες αποτελούν και φέτος η Ασπροβάλτα, τα Νέα Βρασνά και ο Σταυρός, που βρίσκονται σε απόσταση μόλις μίας ώρας από τη Θεσσαλονίκη!

 

Πρόκειται για κατεξοχήν τουριστικές περιοχές του νομού, οι οποίες φέτος εμφανίζουν σημαντική τουριστική αύξηση συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.

 

armk

armk

 

Πλεονέκτημά τους είναι το γεγονός ότι βρίσκονται στο σταυροδρόμι τεσσάρων μεγάλων πόλεων (Θεσσαλονίκης-Σερρών-Καβάλας-Δράμας), αλλά και πολύ κοντά στα Βαλκάνια, οι κάτοικοι των οποίων για ένα ακόμα καλοκαίρι δίνουν τη δική τους… ψήφο στην περιοχή, επιλέγοντάς την για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

 

 

kysd

kysd

 

Αν και τα καταλύματα εμφανίζουν μεγάλη πληρότητα, εντούτοις, ο κόσμος φαίνεται πως υπολογίζει την κάθε του κίνηση, με αποτέλεσμα η αγορά των περιοχών να μην γνωρίζει την ίδια άνθηση.

 

«Ανεβασμένοι σε σχέση με πέρυσι»

 

vspb

vspb

 

«Αύξηση των τουριστών φέτος κατά 20-30%»

Ο πρόεδρος του Σωματείου Τουριστικών Καταλυμάτων Ασπροβάλτας – Βρασνών, κ. Παναγιώτης Επιτρόπου, μίλησε στο Karfitsa.gr για την εικόνα, που παρουσιάζουν την περίοδο αυτήν τα καταλύματα. «Η τουριστική περίοδος, που διανύουμε, παρουσιάζει μία αύξηση της τάξης του 20-30% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή. Μάλιστα, τα τελευταία δύο χρόνια έχει ανοίξει η αγορά του εξωτερικού, αφού πέρα από τους Σέρβους, τους Σκοπιανούς και τους Βούλγαρους, η περιοχή προσελκύει και πολλούς Ρουμάνους, οι οποίοι αποτελούν το 30% του συνόλου των τουριστών, ενώ φέτος υπάρχουν αφίξεις και από τη Μολδαβία, την Ολλανδία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία. Οι ξένοι ξεκινούν να έρχονται από τα τέλη Μαΐου και καταφθάνουν συνεχώς μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη», σχολίασε ο κ. Επιτρόπου, για να περιγράψει και την εικόνα, που έχει βάσει των μέχρι στιγμής στοιχείων για τον Αύγουστο:

«Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν πως η πληρότητα των καταλυμάτων για τον μήνα Αύγουστο θα είναι στο 90%, ενώ αντίστοιχα πέρυσι ήταν στο 70%…».

«Οι Έλληνες δεν ψωνίζουν όπως παλαιότερα»

Οι παραλίες είναι γεμάτες από κόσμο, που απολαμβάνουν το μπάνιο τους στα καταγάλανα νερά της Ασπροβάλτας, των Νέων Βρασνών και του Σταυρού, όμως, τα εμπορικά καταστήματα στις δύο περιοχές «αναστενάζουν». Μπορεί τα καταλύματα να είναι γεμάτα, το ίδιο δεν συμβαίνει όμως και με τα μαγαζιά, οι ιδιοκτήτες των οποίων ελπίζουν σε καλύτερες ημέρες τον Αύγουστο.

Ο υπάλληλος καταστήματος διαφόρων ειδών στον κεντρικό δρόμο της Ασπροβάλτας, Φάνης Σκούρτης, τόνισε πως ναι μεν υπάρχει περισσότερος τουρισμός συγκριτικά με πέρυσι, ωστόσο, όπως λέει «η κίνηση είναι πεσμένη. Μόνο τώρα, στα μέσα Ιουλίου, άρχισε να φαίνεται η διαφορά και ν’ ανεβαίνει λίγο η τουριστική κίνηση, όσον αφορά στο δικό μας κομμάτι. Επίσης, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τι τουρισμός έρχεται: αυτήν την στιγμή οι περισσότεροι είναι Σέρβοι, οι οποίοι δεν ψωνίζουν. Από την άλλη πλευρά, οι Έλληνες δεν ψωνίζουν όπως ψώνιζαν παλαιότερα και αυτό είναι το στοιχείο που κρίνει τον τζίρο μας».

 

«Κάθε πέρυσι και καλύτερα»

Από την πλευρά του, ο κ. Θεοδόσης Καρακάσης, ο οποίος διατηρεί κατάστημα με παπούτσια στον Σταυρό την τελευταία δεκαετία, επεσήμανε ότι «κάθε πέρυσι και καλύτερα», για να εξηγήσει πως «το λιανικό εμπόριο έχει πτωτική τάση της τάξης του 10% κάθε χρόνο. Αυτό οφείλεται τόσο στην έλλειψη χρημάτων όσο και στα φτηνά τουριστικά πακέτα.

Επίσης, οι Κινέζοι μάς έχουν κάνει μεγάλη ζημιά», σχολίασε ο κ. Καρακάσης, για να προσθέσει: «Η αγορά δεν κινείται και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε».

 

«Έχει ποσοτικό, αλλά όχι ποιοτικό τουρισμό»

Η κ. Μάβια Κλίμα είναι υπάλληλος καταστήματος, που ασχολείται με το λιανικό εμπόριο στον κεντρικό δρόμο του Σταυρού και δεν κρύβει την απογοήτευσή της για τη χαμηλή τουριστική κίνηση φέτος. «Πέρυσι ήμασταν καλύτερα», τόνισε αρχικά, για να σταθεί στο ότι: «Η περιοχή έχει ποσοτικό τουρισμό, αλλά όχι ποιοτικό. Ας ελπίσουμε ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα το πρώτο 15νθημερο του Αυγούστου».

«Περιμένουμε άνοδο τον Αύγουστο»

Εντελώς διαφορετική φαίνεται να είναι η κατάσταση στον χώρο της εστίασης, αφού αν κάνει κανείς μια βόλτα στους κεντρικούς πεζόδρομους της Ασπροβάλτας, των Νέων Βρασνών και του Σταυρού κατά τις απογευματινές και τις βραδινές ώρες, θα διαπιστώσει πως οι τουρίστες δίνουν τα χρήματά τους στο φαγητό.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιδιοκτήτης καταστήματος fast food στην Ασπροβάλτα, κ. Αριστοτέλης Ηλιοπρασίδης, δηλώνει ευχαριστημένος από την μέχρι τώρα κίνηση: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την κίνηση και σε σχέση με πέρυσι μπορώ να πω ότι είμαστε ανεβασμένοι. Περιμένουμε, μάλιστα, από τις 26 Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου, όταν και θα έρθουν οι Έλληνες, ν’  ανέβει ακόμα περισσότερο η δουλειά μας».

 

«Ο κόσμος ξοδεύει χρήματα για το φαγητό του»

Ίδια είναι η εικόνα, που έχει και ο κ. Κώστας Γιασεμάκης, ιδιοκτήτης ταβέρνας στον Σταυρό: «Η κίνηση πηγαίνει πολύ καλά και μπορώ να πω ότι είμαστε ευχαριστημένοι. Από τις 15 Ιουνίου και μετά, ο τουρισμός έχει ανοδική πορεία και περιμένουμε ακόμη περισσότερο όσο πλησιάζουμε προς τις 15 Αυγούστου. Ο τουρισμός της περιοχής είναι ανάμεικτος και προέρχεται τόσο από ευρωπαϊκές χώρες όσο και από πόλεις της Ελλάδας, καθώς πρόκειται για έναν οδικό προορισμό, που είναι εύκολα προσβάσιμος». Σε ερώτηση για το αν ο κόσμος ξοδεύει χρήματα για το φαγητό του, είχε να πει: «Ο κόσμος βγαίνει έξω και τρώει. Το κατά δύναμιν τουλάχιστον. Εξαρτάται, βέβαια, από το τι διαθέτει ο καθένας στην τσέπη του και τι ποσό θέλει να ξοδέψει  για το φαγητό του».

 

«Οι ξένοι δεν αφήνουν λεφτά, όπως οι Έλληνες»

Από την πλευρά του, ο κ. Ιωάννης Καραμπίδης, ιδιοκτήτης εστιατορίου στον πεζόδρομο της Ασπροβάλτας, δεν υποστηρίζει τα παραπάνω. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η κατάσταση είναι άσχημη. Μπορεί να είναι λίγο καλύτερα από πέρυσι, αλλά σε γενικές γραμμές δεν είμαστε ευχαριστημένοι», για να εξηγήσει πως: «Αν δεν έρθει ο Έλληνας, δεν θα δούμε άσπρη μέρα. Για την ώρα, οι τουρίστες στην περιοχή είναι κυρίως Σέρβοι, Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Σκοπιανοί, οι οποίοι δεν αφήνουν λεφτά: βγαίνουν νωρίς, τρώνε λίγο και πηγαίνουν νωρίς ύπνο. Δεν είναι σαν τους Έλληνες».

Ο κ. Καραμπίδης πιστεύει, βάσει και της εμπειρίας του από τα προηγούμενα χρόνια, ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί τον Αύγουστο. «Πιστεύουμε ότι τον Αύγουστο θ’ αλλάξει λίγο η κατάσταση, αν και αρκετά σπίτια στην περιοχή παραμένουν κλειστά και με κομμένα ρεύματα!», λέει.

*Με πληροφορίες - κείμενα- συνεντεύξεις και φωτογραφικό υλικό από Karfitsa.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ