tsls

tsls
«Πρόκειται για ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα, το οποίο προστίθεται στο σπουδαίο μωσαϊκό των πολιτιστικών επιτευγμάτων της Ελλάδας.

Η Αμφίπολη είναι η κορωνίδα των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής και όχι μόνον» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, από το αρχαιολογικό μουσείο Αμφίπολης

 

Για παραστάσεις οι οποίες απεικονίζουν ανθρώπινες μορφές πάνω στα επιστύλια που έχουν βρεθεί κατά την ανασκαφή στο μνημείο του Λόφου Καστά στην Αμφίπολη μίλησε ο Υπουργός Πολιτισμού σήμερα 22/11.

 

Ανθρώπινες παραστάσεις, αντικείμενα και αναπαραστάσεις βρέθηκαν στα μαρμάρινα ζωγραφιστά επιστύλια, αποκάλυψε ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας από το αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολης.

Ο υπουργός Πολιτισμού υποστήριξε ότι έπειτα από αρκετό διάστημα που συντηρούνται στο μουσείο της Αμφίπολης τα μαρμάρινα ζωγραφιστά επιστύλια αρχίζουν και αποκαλύπτονται.

Χρειάζεται χρόνος για να ολοκληρωθεί η συντήρηση και να διαπιστώσουν τι βρίσκεται από κάτω, είπε ο υπουργός Πολιτισμού.«Πρόκειται για ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα, το οποίο προστίθεται στο σπουδαίο μωσαϊκό των πολιτιστικών επιτευγμάτων της Ελλάδας.

Η Αμφίπολη είναι η κορωνίδα των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής και όχι μόνον» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού.

Κατά τον κ. Τασούλα, χάρη στην Αμφίπολη ο ελληνικός λαός ανακαλύπτει την αρχαιολογία.

Μάλιστα, όπως έχει ενημερωθεί πρόσφατα ο υπουργός, η σαγήνη που ασκεί η ανασκαφή στον Τύμβο Καστά είναι τέτοια, ώστε σε ένα δημοτικό σχολείο της Αττικής, όταν οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν στην στερεότυπη ερώτηση "τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;" σχεδόν στην πλειονότητά τους απάντησαν "αρχαιολόγος".

Και αυτό είναι, αν μη τι άλλο, συγκινητικό, είπε ο υπουργός Πολιτισμού.

Ειδικότερα, ο υπουργός σημείωσε: «Έχουμε να κάνουμε μελέτες στερέωσης, πολλές συντηρήσεις, ώστε αυτό το μνημείο όσο το δυνατόν γίνεται και σε χρόνους αρχαιολογικούς να είναι ορατό και να το θαυμάζουν όλοι.

Θέλω να πω, επίσης, ότι αυτή η εποποιία, αυτή η περιπέτεια της Αμφίπολης προφανώς δεν τελειώνει εδώ.

Έχουμε πολλά στάδια ακόμη να δούμε, τα οποία θα τα δούμε και θα τα θαυμάσουμε με τη βοήθεια των σπουδαίων Ελλήνων αρχαιολόγων και όλων των άλλων επιστημόνων.

Έχουμε εξαιρετική συνεργασία με το ΑΠΘ, το οποίο ξεκίνησε προ ημερών την ηλεκτρική τομογραφία μιας περιοχής γύρω στα τρία στρέμματα πάνω από την ανασκαφή».

«Αυτή η τομογραφία της ανασκαφής θα μας βοηθήσει να αποφασίσουμε.

Έχει ξεκινήσει η διαδικασία της σωστικής συντήρησης των ευρημάτων. Εδώ στο μουσείο της Αμφίπολης γίνονται οι εργασίες και ήταν χθες εδώ και οι επικεφαλής του τμήματος συντήρησης του υπουργείου στο πλαίσιο αυτής της συντήρησης. Έχουμε αχνές πρώτες ενδείξεις στα επιστύλια, τα οποία βρέθηκαν στον χώρο, όπου ήταν το μωσαϊκό.

Αυτές οι πρώτες ενδείξεις εμφανίζουν χρωματισμούς και αχνές απεικονίσεις προσώπων, οι οποίες με την πρόοδο της συντήρησης θα γίνουν πιο ευδιάκριτες και συνεπώς και οι ανακοινώσεις μας θα γίνουν πιο ευδιάκριτες», πρόσθεσε ο υπουργός.

Όσον αφορά τον σκελετό, που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, ο υπουργός επισήμανε ότι θα διερευνηθεί και θα αξιολογηθεί από Ελληνες επιστήμονες.

Ο κ. Τασούλας χαρακτήρισε το ταφικό μνημείο της περιοχής, «απαράμιλλο».

«Στις 12 Αυγούστου ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μίλησε για ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα, το οποίο προστίθεται στο σπουδαίο μωσαϊκό των πολιτιστικών επιτευγμάτων της Ελλάδας. Σήμερα, τρεισήμισι μήνες μετά, είχα την τιμή και τη χαρά να επισκεφτώ το ταφικό αυτό μνημείο, το οποίο έχει συναρπάσει τον ελληνικό λαό και έχει προκαλέσει τόσο μεγάλο παγκόσμιο θαυμασμό.

Θέλω να σας πω με κάθε ειλικρίνεια, ότι αυτό το μνημείο της Αμφίπολης αδικείται από τις φωτογραφίες που έχετε δει. Είναι ακόμη πιο σπουδαίο. Είναι ακόμη πιο συγκλονιστικό. Είναι ακόμη πιο περικαλλές» είπε ο υπουργός και συνεχάρη την ομάδα της επικεφαλής αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη.

«Είχα τη χαρά να συγχαρώ τους εργάτες, τους ανασκαφείς, τους μηχανικούς, τους συντηρητές και τους αρχιτέκτονες, οι οποίοι αποδίδουν στην Ελλάδα, στην παγκόσμια πολιτιστική κοινότητα, ένα τόσο απαράμιλλο εύρημα» είπε και πρόσθεσε:

«Η φάση που ξεκίνησε το 2012 έφτασε σ' ένα σημείο ολοκλήρωσης. Ξεκινά μια επόμενη φάση, στην οποία θα εμπλακούν ακόμη περισσότεροι επιστήμονες και ακόμη μεγαλύτερη διεπιστημονική συνεργασία» είπε.

Για δε την ανάπτυξη και υποστήριξη της ευρύτερης περιοχής, ο υπουργός δήλωσε: «Με εντολή του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, έχει ξεκινήσει συνεργασία με τον δήμο Αμφίπολης και ευρύτερα αυτό το ισχυρό αναπτυξιακό απόθεμα που πηγάζει από το απαράμιλλο εύρημα σύντομα θα δρομολογηθεί με τις κατάλληλες μελέτες και εν συνεχεία τις κατάλληλες υλοποιήσεις».

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ