Μαυρούδα Δήμου Βόλβης: Εορτασμός Γεννήσεως της Θεοτόκου 7-8 Σεπτεμβρίου 2017

mvrdp

mvrdp
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη ετοιμάζονται να γιορτάσουν και φέτος στην Μαυρούδα του Δήμου Βόλβης την Γέννηση της Θεοτόκου στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2017. 

 


Την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου το απόγευμα, παραμονή της εορτής θα γίνει η Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Γεννήσεως της Θεοτόκου στους δρόμους του χωριού και κατόπιν θα ακολουθήσει το παραδοσιακό κέρασμα προς τους πιστούς.

Την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου το πρωί στον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου στην Μαρούδα, θα τελεστεί Ιερατικό συλλείτουργο με Κτητορικό Μνημόσυνο με τους Ιερείς των οικισμών της γύρω περιοχής.

(Στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου ο Ιερός Ναός θα παραμένει ανοικτός από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ προς διευκόλυνση των προσκυνητών)

Χρόνια πολλά και Ευλογημένα με την Χάρη της !
 

mpngb

mpngb

 

Το Γενέσιον της Θεοτόκου

 Στις 8 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου γιορτάζουμε τη Γέννηση της Θεοτόκου.

Σύμφωνα με την Παράδοση της Εκκλησίας γονείς της Παναγίας ήταν οι ευσεβείς Ιωακείμ και Άννα, που κατάγονταν από τη γενιά του βασιλιά Δαβίδ.

Μετά από θερμές προσευχές οι άτεκνοι γονείς, με τη θαυματουργική επέμβαση του Θεού αποκτούν μια χαριτωμένη κόρη, την οποία και ονομάζουν Μαρία – Μαριάμ, που στα ελληνικά σημαίνει Πριγκίπισσα, Δέσποινα, «Κυρά», Κυρία.

Στη γέννηση της Θεοτόκου η Εκκλησία βλέπει την αρχή της σωτηρίας του κόσμου, όπως ολοφάνερα φαίνεται  και στην υμνογραφία της εορτής:

«Ἡ Γέννησίς σου, Θεοτόκε, χαράν ἐμήνυσε πάσῃ τῇ οἰκουμένῃ…»

(απολυτίκιο της εορτής).

Την επόμενη μέρα, στις 9 Σεπτεμβρίου, η Εκκλησία τιμά τους γονείς της Παναγίας μας, τον Ιωακείμ και την Άννα. 

mvrdprskl

mvrdprskl

Η Μαυρούδα

Ένα μικρό χωριό χωμένο στο πράσινο, γαλήνιο, άνετο, απλό. Επι τουρκοκρατίας λεγόταν Μαύροβο.

Το προγενέστερο παρελθόν της Μαυρούδας μαρτυρούν τα ευρήματα οικισμού της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου και το διατηρημένο σε καλή κατάσταση, Βυζαντινό κάστρο με την κινστέρνα,τα οποία συνυπάρχουν με την οθωμανική κρήνη και το τέμενος στο χωριό.

Το 1969, οι Πόντιοι πρόσφυγες που κατοικούσαν στο Σκεπαστό, αποσπάστηκαν από την κοινότητα Σκεπαστού και μετεγκαταστάθηκαν στην Μαυρούδα.

Στον ίδιο τόπο έστησαν το μόνιμο σπιτικό τους και αρκετοί Σαρακατσάνοι.

Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, παράγουν δε ένα καταπληκτικό τυρί.

Η Μαυρούδα έχει υψόμετρο 361 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ