Εορτασμός Νεομάρτυρος Αγίας Ακυλίνης της Ζαγκλιβερινής και ''Ακιλύνεια 2017''

naklns

naklns
Από το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου ξεκινούν στο Ζαγκλιβέρι οι φετινές εκδηλώσεις για την εορτή της Νεομάρτυρος Αγίας Ακυλίνας της Ζαγκλιβερινής, με τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο να δίνει δυναμικό παρόν στα ''Ακιλύνεια'' για ακόμα μια χρονιά.

 

Η ΑΓΙΑ ΑΚΥΛΙΝΑ

Η Αγία Ακυλίνα γεννήθηκε το έτος 1745 μ.Χ. στο Ζαγκλιβέρι της Θεσσαλονίκης.

 

eiknkln

eiknkln

Το σπίτι της σώζεται μέ­χρι και σήμερα, όχι βέβαια σε καλή κατάσταση.Εδώ ζούσε μαζί με τους χριστιανούς γονείς της τον πατέρα της το Γιώργη και τη Μητέρα της που δυστυχώς δε διασώθηκε το όνομά της. Μια μέρα ο πατέρας της Ακυλίνας μάλωσε με ένα τούρκο και πάνω στο θυμό του μαχαίρωσε τον τούρκο και τον άφησε νεκρό. Όλο το χωριό αναστατώθηκε και όλοι οι Χριστιανοί τρομαγμέ­νοι έτρεχαν να κρυφτούν για να γλυτώσουν απ' την μα­νία των τούρκων για εκδίκηση.

Ο Γιώργης καταδικάζε­ται σε θάνατο, οι τούρκοι θα τον κρεμάσουν. Αν όμως θέλει να γλυτώσει τη ζωή του, υπάρχει λύση, αρκεί να τουρκέψει. Ο Γιώργης δειλιάζει μπρος στην κρεμάλα, προδίδει την πίστη του και υπόσχεται να τουρκέψει σιγά-σιγά και την οικογένειά του.

Οι Χριστιανοί σαν το άκουσαν φαρμακώθηκαν: «Ακούς εκεί, να βρεθεί Ζαγκλιβερινός να προδώσει τη Πί­στη του!». Όλοι με ένα στόμα έλεγαν. Εκείνες όμως που φαρμακώθηκαν πιο πολύ, ήταν η Γυναίκα του και η Ακυλίνα. Ντυμένες και οι δυο στα μαύρα, κλείστηκαν μέσα και κλαίνε για τον πατέρα τους που έγινε προδότης της πίστεως και της πατρίδος. Άδικα η καλή του γυναίκα προσπαθεί να τον κάνει να συνέλθει, να Μετανοήσει, να Εξομολογηθεί. Αυτός τυφλωμένος από τα δώρα, ούτε θέλει ν' ακούσει για το Όνομα του Χριστού.

Έτσι η μόνη παρηγοριά της Μάνας μένει τώρα η Ακυλίνα, και προσπαθεί να την αναθρέψει όσο πιο καλά γίνεται Χριστιανικά σα να διαισθάνονταν ότι θ' ακολου­θήσει το δρόμο του Μαρτυρίου. Και δεν άργησε να ξεσπάσει η καταιγίδα.

Το έτος 1764 μ.Χ. ο Γιώργης παίρνει διαταγή του πασά που ήταν διοικητής της Θεσσαλονίκης να πείσει την κόρη του να γί­νει τουρκάλα, γιατί την είδε στη βρύση και θαμπώθηκε από την ομορφιά της ο γιος του και τη θέλει για γυναί­κα του. Χάρηκε ο Γιώργης γι' αυτή την μεγάλη τιμή, και τρέχει στο σπίτι του να της πει το μεγάλο νέο και τα μάτια του γυάλιζαν γι' αυτά που του έταξε ο πασάς. Η Ακυλίνα πάγωσε. Μάνα και Κόρη τον βγάζουν έξω από το σπίτι και ούτε θέλουν να τον ακούσουν.

Αλλά ο «τούρκος» δεν υποχωρεί εύκολα. Λυσσάει, στην αρχή με γλυκόλογα και υποσχέσεις, όταν όμως βλέπει την Α­κυλίνα να μένει ασυγκίνητη σε όλα αυτά, αλλάζει τακτι­κή και διατάζει βασανιστήρια. Η ατίμητη Μάνα την εμ­ψυχώνει γενναία λέγοντάς Την: -Παιδί μου πρόσεχε, μην αρνηθείς το Χριστό.

Αυτή η ζωή είναι πρόσκαιρη μπροστά στον Παράδεισο και στην Αιωνιότητα Της Μακαρίας Ζωής.

 

zglv

zglv

  Τα μαρτύρια αρχίζουν.

Την γυμνώνουν, την χτυπούν, την μαστιγώνουν με βέργες και συρματένια σχοινιά. Το σώμα της γίνεται ό­λο μια πληγή. Το αίμα της χύνεται ποτάμι και βάφει τη Μακεδονική γη του Ζαγκλιβερίου. Η Ακυλίνα έχει τα μάτια στον Ουρανό και προσπαθεί να επαναλάβει: «Χριστιανή είμαι και Χριστιανή θα πεθάνω». Τρεις μέρες την βασάνισαν. Την τρίτη μέρα το απόγευμα μέσα στους πόνους και στην αιμορραγία την φέρ­νουν στο σπίτι της.

Η Μάνα της την σφίγγει στην α­γκαλιά της μόλις τη βλέπει και το μόνο που νοιάζεται να ρωτήσει είναι: «Παιδί μου μήπως δείλιασες και αρνήθηκες το Χριστό;» Η Ακυλίνα προσπαθεί με δυσκολία να απαντήσει: «Μητέρα έκανα όπως μου είπες. Το διαμάντι που μου εμπιστεύθηκες το φύλαξα καθαρό και αμόλυντο και τώρα πάω κοντά στο Χριστό και Θεό μου». Ήταν 27 Σεπτεμβρίου 1764 όταν έφυγε η  Αγία της ψυχή.

Από το Άγιο Λείψανό της ξεχύθηκε μια ανέκφρα­στη Ουράνια ευωδία και όλοι οι δρόμοι απ' όπου το πέ­ρασαν ευωδίαζαν για πολλές ήμερες.

Οι τούρκοι για να τη θεωρήσουν δική τους έστω και μετά θάνατο, διέταξαν να τη θάψουν στο τουρκικό νε­κροταφείο, δίπλα στην πλατεία του χωριού. Το ίδιο βράδυ ένα φως κατέβηκε πάνω στον τάφο της σαν άστρο και έμεινε για ώρες πολλές.

 

ekdls17

ekdls17

 

ΑΚΥΛΙΝΕΙΑ 2017

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Από 23 έως 27 Σεπτεμβρίου 2017 στο Ζαγκλιβέρι Δήμου Λαγκαδά


ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

8.00 μ.μ. Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Ζαγκλιβερίου

Τμήματα Παραδοσιακών χορών Πολιτιστικού Συλλόγου Ζαγκλιβερίου

Τμήματα Παραδοσιακών χορών νομού Θεσ/νίκης

9.00 μ.μ. Παραδοσιακό γλέντι

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

7.30 μ.μ. Βράβευση Αριστούχων μαθητών Δημοτικού - Γυμνασίου - Λυκείου καθώς και εισαχθέντων στα ΑΕΙ - ΤΕΙ

9.00 μ.μ. Παρουσίαση παιδικών τμημάτων judokids και τμήματα καράτε του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζαγκλιβερίου

ΤΡΙΤΗ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

7.30 μ.μ. Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός και Λιτάνευση των Τιμίων Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνας της Αγίας Ακυλίνας

8.00 μ.μ. Λαϊκοδημοτική βραδιά

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

8.00 μ.μ. Θεατρική παράσταση «Οι ηλίθιοι» από την θεατρική ομάδα Δ.Κ. Γερακαρούς

******************************************************


*Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία Ζαγκλιβερίου

**Πηγές Lagadasnet.gr και Ιερά Μητρόπολις Ιερισσού - Αγίου Όρους και Αρδαμερίου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ