Από τα Αρχαία Στάγειρα η παλαιότερη σωζόμενη επιγραφή διαγραφής χρεών των πολιτών!

evrm

evrm
«Προβλήματα οικονομικής φύσεως υπήρξαν ανέκαθεν. Η δημοκρατία στις πόλεις μπορεί να βρει λύσεις για τις οφειλές πολιτών, άρα γιατί να μην μπορεί να συμβεί κάτι αντίστοιχο και σε μια εξαιρετικά δημοκρατική Ευρώπη, που ίσως θα έβρισκε μια άλλη λύση στα προβλήματα των χωρών μελών της;».

 

Με το παραπάνω ερώτημα, η Γεωργία Στρατούλη, προϊσταμένη του τμήματος προϊστορικών και κλασικών αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, αρχαιογνωστικής έρευνας και μουσείων της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, αναφέρθηκε σήμερα Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, στους συνειρμούς που δημιουργεί με τη τωρινή οικονομική κρίση το ανάγλυφο με επιγραφή από την αρχαϊκή πύλη των Σταγείρων, μέσω του οποίου, ο τότε άρχοντας της πόλης πληροφορεί για την απομείωση χρεών των πολιτών.

 

evrmd

evrmd

 

Το εύρημα από τα Στάγειρα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, ενώ γι αυτό μίλησε και ο αρχαιολόγος Κώστας Σισμανίδης στο διήμερο εκδηλώσεων που ξεκίνησε σήμερα στα αρχαία Στάγειρα και συνεχίζεται αύριο την αρχαία Άκανθο, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους και του Δήμου Αριστοτέλη στον εορτασμό των ''Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017''.

 

«ΠΟΛ(ε)ΙΣ», Aρχαία Στάγειρα και Αρχαία Άκανθος

 

evrmc

evrmc

 

Ξεκίνησε και πραγματοποιείτε το διήμερο εκδηλώσεων που είναι αφιερωμένο στα Αρχαία Στάγειρα και την Αρχαία Άκανθο, δύο σπουδαίες πόλεις – αποικίες της Άνδρου στη ΒΑ Χαλκιδική.

 

«Οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στα αρχαία Στάγειρα και την αρχαία Άκανθο, δύο σπουδαίες πόλεις στη βορειοανατολική Χαλκιδική που αποτέλεσαν μετά από τον 8ο π.Χ. αιώνα τις δυο από τις τέσσερις αποικίες της Άνδρου στον Στρυμονικό Κόλπο. Μέσα από τις εκδηλώσεις θέλουμε να συνδέσουμε το παρελθόν με το μέλλον μέσα από την κοινωνική διάσταση της αρχαιολογίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς» τόνισε στην ομιλία της η κ. Στρατούλη.

Τόνισε μάλιστα με ιδιαίτερη έμφαση τα στοιχεία της λειτουργίας των πόλεων αυτών, όπως οι βιοκλιματικοί δείκτες, με τους οποίους δημιουργήθηκαν και είναι συμβατοί με τη φιλοσοφία του Αριστοτέλη αλλά και η εμπορική δράση που είχαν αναπτύξει.

Ωστόσο, πέρα από τις αναφορές των αρχαιολόγων στις αρχαίες πόλεις, τη Μεσαιωνική Ιερισσό και το νεκροταφείο της Ακάνθου, αλλά και την ανοιχτή συζήτηση φορέων και κοινού που έγιναν στην διάρκεια της εκδήλωσης, στις επιδιώξεις των διήμερων εκδηλώσεων ήταν να συμπεριληφθεί και η διατύπωση μιας πρότασης για τις σύγχρονες αναπτυξιακές πολιτικές που μπορούν να εφαρμοστούν στην περιοχή.

 

evrmb

evrmb

 

Η πρόταση αυτή, την οποία ανέπτυξε σήμερα ο δήμαρχος Αριστοτέλη Γιώργος Ζουμπάς, αφορά την αξιοποίηση των θαλάσσιων δρόμων που έφεραν στον παρελθόν κάποιους από τους αποίκους των πόλεων από την Άνδρο και τις Κυκλάδες στο βορρά.

<< Σήμερα θα μπορούσαμε να συνδυάσουμε αυτούς τους θαλάσσιους δρόμους, και όχι μόνο τους δρόμους πολιτισμούς της ξηράς, για να συνδέσουμε μνημεία και πόλεις της αρχαιότητας με ενέργειες αναπτυξιακού και τουριστικού ενδιαφέροντος.

Τέτοιες θα μπορούσαν να είναι κάποιες σταθερές πιθανές πλόες ιστιοφόρων ή  μικρών θαλαμηγών, διοργανώσεις ναυταθλητισμού από τις Κυκλάδες μέχρι τις βόρειες Σποράδες και τη Χαλκιδική >> σημείωσε ο κ. Ζουμπάς.

Εκτίμησε, τέλος, ότι μια τέτοια πρόταση θα μπορούσε να φέρει την Ελλάδα στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος με αφορμή τον εορτασμό του έτους ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς το 2018.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

**(Θερμότατο ευχαριστούμε στον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ολυμπιάδας κ. Γιάννη Πετράκη για το φωτογραφικό υλικό της εκδήλωσης)

 

xalk1-thumb-large

xalk1-thumb-large

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ