''ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΕΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΙ'' Προς Τιμήν της Αγίας Αναστασίας στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής!

an

an
Για δέκατη πέμπτη συνεχόμενη χρονιά η Ολυμπιάδα διοργανώνει τα ''ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΕΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΙ'' και κάθε χρόνο στις 28 και 29 Οκτωβρίου τιμά με λαμπρές εκδηλώσεις τη μνήμη της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας, η οποία συνδέεται με το χωριό καθώς το πανέμορφο εκκλησάκι στην παραλία της Ολυμπιάδας φέρει το όνομα της όπως επίσης και του Αγίου Νικολάου.

 

Η εικόνα της Αγίας Αναστασίας Ρωμαίας φυλάσεται στον Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής στην Ολυμπιάδα και κάθε χρόνο, από τότε που χτίστηκε το εκκλησάκι στην παραλία του χωριού, στα τέλη Οκτωβρίου (28 και 29 του μηνός) οι κάτοικοι τιμούν την μνήμη της με λαμπρές εκδηλώσεις.

Οι φετινές εκδηλώσεις ξεκινούν το Σάββατο 28 Οκτωβρίου, την παραμονή της εορτής με το Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό που θα γίνει στις 5.00 το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής Ολυμπιάδας.

Την επόμενη ημέρα Κυριακή 29 Οκτωβρίου, ανήμερα της εορτης, μετά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία θα γίνει η Λιτάνευση της Εικόνας από τον Ναό της Αγίας Κυριακής κάτω στο Εκκλησάκι στο λιμάνι της Ολυμπιάδας.

 

eklsk

eklsk

 

Η Λιτάνευση ξεκινά στις 10.30 το πρωί και η πομπή με την εικόνα της Αγίας Αναστασίας διασχίζει την κεντρική πλατεία και σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος του πεζόδρομου της Ολυμπιάδας για να καταλήξει στο εκκλησάκι του λιμανιού μέσα σε κλίμα ευλάβειας και κατάνυξης.

Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε την Ολυμπιάδα, ιδιαίτερα τις εορταστικές ημέρες αυτές !

 

fsprskl

 

Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε στην κατασκευή του πανέμορφου Ναού στην παραλία ο μηχανικός κ. Αντώνης Αλεξιάδης, ο οποίος συνέβαλε επίσης και καθοριστικά στη συνέχεια για να διοργανωθούν οι εκδηλώσεις ''ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΕΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΙ'' που ξεκίνησαν από το 2002 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

 

an7

 

Από τότε ο εορτασμός της Αγίας Αναστασίας Ρωμαίας και οι εκδηλώσεις αυτές έγιναν λαμπρός θεσμός της Ολυμπιάδας και συγκεντρώνουν κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών από τις γύρω περιοχές.

Οι φετινές εκδηλώσεις όπως ήδη αναφέραμε θα κορυφωθούν την Κυριακή 29 Οκτωβρίου με την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και την μεταφορά της εικόνας της Αγίας Αναστασίας στο εκκλησάκι στην παραλία της Ολυμπιάδας.

 

an4

Θα ακολουθήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια και αγωνίσματα για τα μικρά παιδιά, οι γνωστές ''Αναστασιοδομίες'' που γίνονται κάθε χρόνο.

 

an6

 

''ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΕΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΙ 2017'' : 

Η Ολυμπιάδα μας περιμένει και φέτος !!!

 

anstrm

 

Αγία Αναστασία η Ρωμαία

Βιογραφία

Η όσια Αναστασία έζησε στα χρόνια του Δεκίου (κατ' άλλους του Διοκλητιανού) και Bαλλεριανού και καταγόταν από τη Ρώμη.

Όταν πέθαναν οι πλούσιοι γονείς της, διαμοίρασε την περιουσία που κληρονόμησε στους φτωχούς και αποσύρθηκε σε μοναστήρι.Όταν τη συνέλαβε ο ηγεμόνας Πρόβος (περί το 256 μ.Χ.), υπενθύμισε στην Αναστασία την ανθηρή νεότητα της, για την οποία θα έπρεπε να αρνηθεί το Χριστό.

Τότε, δυναμική υπήρξε η απάντηση της Αναστασίας: «Εγώ, είπε, μία ωραιότητα και νεότητα γνωρίζω, εκείνη που δίνει ο Χριστός στις πιστές και γενναίες ψυχές, που προτιμούν γι’ Αυτόν το θάνατο αντί άλλων εγκόσμιων αγαθών, όταν αυτά προτείνονται για την προδοσία του Θεού τους. Πλούτη είχα άφθονα. Δεν τα θέλησα. Αλλά το Χριστό μου τον θέλω και απ' Αυτόν καμία δύναμη δε θα μπορέσει να με χωρίσει. Αν αμφιβάλλεις, δοκίμασε».

Εξαγριωμένος από την απάντηση ο Πρόβος, τη μαστίγωσε στο πρόσωπο και την άπλωσε σε αναμμένα κάρβουνα. Έπειτα, την κρέμασε και της έσκισε το σώμα. Μετά έκοψε τους μαστούς της, ξερίζωσε τα νύχια της και τελικά την αποκεφάλισε.

Έτσι, η Αναστασία πήρε τον αμαράντινο στέφανο του μαρτυρίου.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ