«Τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω...»: Μικρά Ασία με τις φωνές της Μέλπως και του Σωτήρη!

mkrs

mkrs
Ήταν 23 Αυγούστου 1972 όταν έγινε η παρουσίαση του δίσκου, Μικρά Ασία του Απόστολου Καλδάρα σε στίχους Πυθαγόρα με τον Γιώργο Νταλάρα και τη Χάρις Αλεξίου, που κυκλοφόρησε από τη Μinos.

 

Από τότε συνολικά το έργο του δίσκου αυτού και τα τραγούδια του για την προσφυγιά και την τραγωδία της Μικρασιατικής καταστροφής άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην Ελληνική μουσική και στις γενιές που ακολούθησαν.

Η μουσική των τραγουδιών του ανήκει στο συνθέτη Απόστολο Καλδάρα κι οι στίχοι τους στο στιχουργό Πυθαγόρα Παπασταματίου και ερμηνευτές ήταν ο Γιώργος Νταλάρας κι η Χάρις Αλεξίου. Αφορμή για την κυκλοφορία του συγκεκριμένου δίσκου ήταν το γεγονός πως τον Αύγουστο του 1972 συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Μαζί με το Βυζαντινό Εσπερινό θεωρείται ένας απ τους σημαντικότερους δίσκους της Ελληνικής Δισκογραφίας. Η ηχογράφηση έγινε στο Studio της Collumbia με ηχολήπτη το Γιώργο Κωνσταντόπουλο και βοηθούς τους Μίμη Καννή και Γιώργο Τζάννες.

 

mkrsb

mkrsb

(Οι συντελεστές του δίσλου Μικρά Ασία)

 

Ο μουσικός Πέτρος Πετράκης σημειώνει για τον δίσκο αυτόν, πως πρωταγωνιστικό ρόλο στην «Μικρά Ασία» έχει ο λόγος του Πυθαγόρα: «"Εν αρχή ειν' ο Λόγος" λέει ο Ευαγγελιστής και θα συμφωνήσω απόλυτα στην συγκεκριμένη περίπτωση, παραβιάζοντας για πρώτη φορά την αρχή μου, μιας και πιστεύω πως η μουσική είναι το Α και το Ω του κάθε τραγουδιού. Παρότι μουσικός λοιπόν, οφείλω να αναγνωρίσω πως τον πρωταγωνιστικό λόγο στην "Μικρά Ασία" τον έχει ο λόγος του Πυθαγόρα. Το μέγεθος της Καταστροφής του '22 μπορεί να αποτυπωθεί πληρέστερα με τον γραπτό λόγο, παρά με την μουσική. Το θέμα του δίσκου "αναγκάζει" τις ολοκληρωμένες συνθέσεις του Καλδάρα να υποκλιθούν στο μεγαλείο του λόγου του σπουδαίου στιχουργού».

 

''ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ'':  Μια ΜΟΝΑΔΙΚΗ παρουσίαση του δίσκου του Απόστολου Καλδάρα με τις φωνές του Σωτήρη Μπαλλά και της Μέλπως Αλεξανδροπούλου στο Δημοτικό Σχολείο Ασπροβάλτας

 

mplm

mplm

 


Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης ιστορικές προσεγγίσεις και θεατρικούς μονολόγους και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Ασπροβάλτας την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 18:00.

Κιθάρα – τραγούδι: Σωτήρης Μπαλάς
Τραγούδι: Μέλπω Αλεξανδροπούλου
Μπουζούκι: Αντώνης Μακρής


Δημοτικό Σχολείο Ασπροβάλτας
Σύλλογος Διδασκόντων

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ