Ελευθερία Θάνογλου: ''Οι Πέντε Εποχές του Κόκκινου'' - Η Πρώτη Ποιητική Συλλογή της!

elthr

elthr
Η Ελευθερία Θάνογλου γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1978 και κατάγεται από την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, όπου και μεγάλωσε. Τελείωσε το Γυμνάσιο και το Λύκειο στον Σταυρό Θεσ/νίκης. "Οι πέντε εποχές του κόκκινου" είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή!

 

Η Ελευθερία παρ΄ όλο που εδώ και αρκετά χρόνια ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη ούτε στιγμή δεν έχασε την επαφή της με την δική μας ευρύτερη περιοχή.

Στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής άλλωστε κατοικούν οι γονείς της και σε όλη την γύρω περιοχή διατηρεί πολλές και δυνατές φιλίες από τα παιδικά και μαθητικά της χρόνια.

Η παρουσίαση της πρώτης ποιητικής συλλογής της γέμισε χαρά πολλούς φίλους της από όλη την περιοχή μας και όχι μόνο φυσικά, με τις θερμότερες ευχές όλων τους να συντροφεύουν αυτήν την προσπάθεια της !

 

elthrb

elthrb

 

Η Ελευθερία από τα σχολικά της χρόνια έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον λογοτεχνικό χώρο το κάλεσμα του οποίου και ακολούθησε από τότε πιστά και υπεύθυνα μέχρι σήμερα.

  Ίσως μοιραία και αναπόφευκτα λοιπόν μετά από αρκετές βραβεύσεις και διακρίσεις της σε διαγωνισμούς ποίησης, παίρνει την απόφαση και… κάνει το ντεμπούτο της στο χώρο της λογοτεχνίας με την ποιητική συλλογή ‘’Οι πέντε εποχές του κόκκινου’’.

 

pntepx

pntepx

 

Χωρισμένη σε πέντε ενότητες, το κόκκινο της απουσίας, το κόκκινο της μετανοίας, το κόκκινο της παράθλασης, το κόκκινο της αλμύρας και το κόκκινο των πτήσεων, τούτη η ποιητική συλλογή, φλερτάρει με τις ανθρώπινες αδυναμίες, βασανίζει, μα και καρατομεί το αχόρταγο εγώ και κλυδωνίζεται ανάμεσα σε ψυχή και σάρκα.

Οι στίχοι της ποιήτριας μοσχοβολούν κόκκινο… εκείνη την απαλή αίσθηση του πάθους και της καθαρότητας, ταξιδεύουν τον αναγνώστη σε μέρη αχαρτογράφητα και τον αναγκάζουν να συμμετέχει σε μια ενδόμυχη μυσταγωγία.

 

prsepx

prsepx

 

( Η νέα ποιήτρια της Θεσσαλονίκης η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΘΑΝΟΓΛΟΥ με μια εντυπωσιακή σε προσέλευση κοινού εκδήλωση, παρουσίασε το πρώτο της βιβλίο "Οι πέντε εποχές του κόκκινου" στις 5 Νοεμβρίου 2017)

 

Eleftheria Thanoglou : Ευχαριστίες θερμές στον κόσμο που με στήριξε με την παρουσία του, αλλά και σε αυτούς που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν ενώ θα ήθελαν.
Ευχαριστώ τα μέλη και φίλους της ΕΛΘ, τον ποιητη και καλό φίλο Andreas Karakokkinos για την βοήθεια του και τον συντονισμό της εκδήλωσης, τον αγαπημένο ποιητή Βαγγέλη Τασιοπουλο για την πρώτη παρουσίαση μου , τον ποιητή Antonis Skiathas που εκπροσώπησε τον εκδοτικό μου οίκο, αλλά και για την πίστη του στην ποίηση μου , την ποιητρια Ανδρονίκη Γωγοπούλου για τις απαγγελίες της, τον Γιάννη Γελαδαρη για τις μουσικές νότες που έντυσαν τον λόγο , τις εκδόσεις Πικραμένος που πραγματοποίησαν αυτήν την συλλογή, την Κατερίνα Τσιουμα για την επιμέλεια του βιβλίου μου και φυσικά το Καφωδείο Ελληνικό που μου πρόσφερε τον όμορφο χώρο για να γίνει η εκδήλωση.
Ευχαριστώ!!

 

 

elthrc

 

Οι πέντε εποχές του κόκκινου της Ελευθερίας Θάνογλου
Εκδόσεις Πικραμένος

 

*Η Ελευθερία Θάνογλου, παρέα με τα φυσικά φαινόμενα και την κόκκινη λέξη, εκείνη που στο όνομα της εκατομμύρια έχουν πεθάνει, εξωτερικεύει τον πόνο και την χαρά της, την στυφή απογοήτευση, τα μελτέμια της ζωής της.

 

…και κείνο το κοριτσάκι ποτάμι, που έπαιζε στις όχθες σου,
μεγάλωσε• δεν έχει μπούκλες στα μαλλιά του πια να σου αφιερώσει•
μόνο να σου ψιθυρίσει μπορεί τα γερασμένα του όνειρα, τους
λοξοδρομημένους πόθους του… γιατί προτίμησε να παίξει
κρυφτό με τον ήλιο που κρυβόταν στα πεύκα γύρω σου,
γιατί έφτιαξε σπιτάκια με τις εξοστρακισμένες πέτρες των
ρευμάτων σου, αμελώντας να βρέξει την ψυχή της στα καθάρια
νερά σου, αμελώντας ότι πάντα κυλάει ένα ποτάμι
σ’ ένα κενό που δεν είχαμε λογαριάσει πως υπάρχει,
χωρίς να προσέξει ότι ένα μαυροτσιρώνι την κρυφοκοιτούσε μέσα
απ’ το σπασμένο θαμπό καθρεφτάκι της ιστορίας που κρατούσε
στα χέρια της κάποτε μια Νύμφη…
 
 
Ολόθερμα και από μέρους όλης της συνατκτικής ομάδας του Strymonikostoday.gr : Καλοτάξιδη η πρώτη πιοητική της συλλογή και ότι καλύτερο στην οικογενειακή και επαγγελματική της ζωή και σταδιοδρομία !!!

 

 Δυό λόγια φίλων ....

 

skths

skths

Αντώνης Σκιαθας Ποιητής - Μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων:

" Οι πέντε εποχές του κόκκινου" της Ελευθερίας Θάνογλου, από το πρώτο ποίημα που δημοσιεύει υπηρετεί μια πασίγνωστη θεματική που είναι ο τόπος, η πατρίδα, ο ορίζοντας, η μνήμη, η αγωνία, το πάθος για τον έρωτα. Για τον έρωτα όμως που δεν συνοιδηπορει μόνο με το υλικό κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης, αλλά με την ίδια ύπαρξη.

 

 

tsts

tsts

Βαγγέλης Τασιόπουλος Ποιητής - Μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και μέλος του Δ. Σ :

. Η δημιουργία διεκδικεί και το σαφές και το όνειρο και την πραγματικότητα όπως και το βίωμα και το μύθο. Στις πέντε ενότητες του βιβλίου της Ελευθερίας Θάνογλου, αλλά και σε κάθε μία ξεχωριστά, η ποιήτρια στην ουσία μας μιλά για το σώμα, τη βιωμενη επάρκεια που αναδυκνυει τρυφερά τον έρωτα, τη θλίψη, την απουσία, τις αισθήσεις και φτάνει ως την απώλεια της.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ