Βαρβάρα Χαλκιδικής: Τα Ιερά λείψανα της Αγίας Βαρβάρας και φέτος στον Λαμπρό Εορτασμό

veik

veik
Με ευλάβεια και κατάνυξη γιορτάστηκε και φέτος η Χάρη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, στην Βαρβάρα Χαλκιδικής.

 

Παρ΄ όλο που ο Πολυούχος του χωριού είναι ο Άγιος Γεώργιος, η Βαρβάρα εορτάζει εξίσου με ιδιαίτερη λαμπρότητα την μνήμη της Αγίας Βαρβάρας.

Όπως λοιπόν κάθε χρόνο, με την αρμόζουσα και ιδιαίτερη σεμνότητα, τιμήθηκε και φέτος η μνήμη της Αγίας Βαρβάρας (προστατιδας των παιδιών, των μεταλλείων, των ορυχείων και του πυροβολικού), στην ορεινή Βαρβάρα Χαλκιδικής.

 Την παραμονή της εορτής στις 3 Δεκεμβρίου το απόγευμα οι κάτοικοι υποδέχθηκαν στην ενορία τους τα ιερά λείψανα της Αγίας Βαρβάρας  (κάθε χρόνο παραμένουν μέχρι και την επόμενη ημέρα 4 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια ετελέσθη ο Πανηγυρικός Ἑσπερινός.

 

lpsv

lpsv

 

 Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν (όπως κάθε χρόνο) η περιφορά της Εικόνας της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας συνοδεία αγήματος στρατού και πλήθους πιστών στους δρόμους του ορεινού γραφικού οικισμού.

 

veikn

veikn

 

*(από την Αγία Βαρβάρα άλλωστε  σύμφωνα με τους τοπικούς θρύλους πήρε το όνομα του το χωριό), στους δρόμους του ορεινού γραφικού οικισμού)

**(Συγκεκριμένες πληροφορίες για το όνομα του χωριού δεν υπάρχουν δυστυχώς, αναφέρεται πάντως ότι στην Αγία Βαρβάρα οφείλεται η ονομασία ή σε κάποια βασίλισσα ονόματι Βαρβάρα)

 

vksm

vksm

 

Οι Βαρβαριώτες τιμούν όμως κάθε χρόνο με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σεβασμό την Αγία Βαρβάρα τους !

Ανήμερα της εορτής 4.12.2016, ετελέσθη Θεία Λειτουργία παρουσία πλήθους πιστών από την γύρω περιοχή.

 

vgprf

vgprf

 

Χρόνια πολλά στους Βαρβαριώτες φίλους και του χρόνου με υγεία !!! 

Και του χρόνου με υγεία !

 

vrg

vrg

 

Αγία Βαρβάρα (μεγαλομάρτυς)

Η Αγία Βαρβάρα, γνωστή ως Μεγαλομάρτυς, ήταν Χριστιανή αγία και μάρτυς, που έζησε κατά τον 3ο αιώνα μ.Χ.

Στο βίο της αναφέρεται ότι η Αγία Βαρβάρα ήταν ένα όμορφο κορίτσι που έζησε στην πόλη της Νικομήδειας στη Μικρά Ασία, επί Ρωμαίου Αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Ο Διόσκορος ή Διόσορος, ο φανατικός εθνικός "ειδωλολάτρης" πατέρας της, την είχε κλεισμένη σε ένα πύργο προκειμένου να τη διαφυλάξει από μνηστήρες. Ωστόσο μυστικά προσηλυτίστηκε στο Χριστιανισμό.

veikn

veikn

Ο πατέρας της όταν διέταξε να χτιστεί για αυτή ένα λουτρό, ούτως ώστε να μην χρειάζεται να χρησιμοποιεί τα δημόσια λουτρά, και ενώ το σχέδιο για το λουτρό προέβλεπε αρχικά δύο παράθυρα, η Βαρβάρα εγκατέστησε άλλο ένα για να τιμήσει την Αγία Τριάδα εκμυστηρευόμενη τον λόγο στον πατέρα της. Τότε ο πατέρας της, βλέποντας αυτή την αλλαγή, εξεμάνη και διέταξε να την παραδώσουν στον Ρωμαίο Έπαρχο κατά τους διωγμούς των Χριστιανών.

Ο Έπαρχος θαυμάζοντας την ομορφιά της προσπάθησε στην αρχή να την μεταπείσει, βλέποντας όμως ότι εκείνη ήταν ανένδοτη την υπέβαλε σε μαρτύρια, περισσότερο για να την σώσει από την οργή του πατέρα της που ήθελε να φονευθεί.

Τελικά ο Έπαρχος διέταξε τον αποκεφαλισμό της, και όρισε την ποινή να εκτελέσει ο ίδιος ο πατέρας της που ήταν και επιθυμία του. Σύμφωνα με τον βιογράφο αυτής Συμεών, ο ίδιος ο πατέρας της την αποκεφάλισε ως "πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελείωσιν δέχεται". Την στιγμή όμως που είχε αποτελειώσει το έγκλημά του, έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό κατά θεία δίκη.

Η Ιουλιανή της Νικομηδείας μαρτύρησε μαζί με τη Βαρβάρα και τιμάται επίσης ως Αγία.

Ο τόπος αλλά και ο χρόνος του μαρτυρίου της Αγίας Βαρβάρας δεν είναι γνωστός.

Έτσι κατ΄ άλλους φέρεται πως μαρτύρησε στη Νικομήδεια της Βιθυνίας το 210, κατ΄ άλλους στην Ηλιούπολη (σημερινή Baalbek) στον Λίβανο το 360 και κατ΄ άλλους (εκδοχή καθολικών) σε κάποια πόλη της Τοσκάνης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ