Θεοφάνεια στην Μουτσάρα των Βρασνών: “Σήμερον των υδάτων Αγιάζεται η κτίσις…”

gsmtsr

gsmtsr
Ένα έθιμο παμπάλαιο σχεδόν από την πρώτη στιγμή της Χριστανοσύνης αυτού του Ευλογημένου τόπου, διατηρείται εδώ και αιώνες στα Βρασνά Θεσ/νίκης την ημέρα των Αγίων Θεοφανείων και του Αγιασμού των Υδάτων!

 

Οι ρίζες του εθίμου χάνονται μέσα στα βάθη της ιστορίας, ακόμα και πριν από τους πρώτους επίσημους εκκλησιαστικούς κανόνες που θέσπισαν τον εορτασμό των Θοεφανείων.

Οι κάτοικοι των Βρασνών, του πιο ιστορικού οικισμού της περιοχής μας, γνώριζαν ανέκαθεν την ευλογία και τις ευεργετικές ιδιότητες του νερού και πάντα φρόντιζαν να δοξάζουν τον Πλάστη της φύσεως για αυτό το πολύτιμο δώρο του!

Το χωριό των Βρασνών άλλωστε βρίσκεται πάνω και γύρω από δεκάδες πηγές νερού και νερομάνες που κατεβαίνουν από τις πλαγιές των Κερδυλλιών.

 

vrsnxr

vrsnxr

 

exf

exf

 

Το νερό δεν έλειψε ποτέ από το χωριό και ήταν πάντα το δώρο της φύσης για την προκοπή αυτού του τόπου και του κάμπου που ξεδιπλώνονταν μπροστά τους ως τα νερά του Στρυμονικού κόλπου.

Από την αρχαιότητα μέχρι την σύγχρονη εποχή το έθιμο της κάθαρσης των νερών πήρε σταδιακά πολλές μορφές ανάλογα με τις ιστορικές διαδρομές που εξελίσοταν στην πορεία του χρόνου στον τόπο αυτόν, για να φτάσει τελικά μέσα από την Χριστιανική πίστη ως τις μέρες μας με την σημερινή του μορφή.

Κάθε χρόνο λοιπόν εδώ και πολλά χρόνια οι κάτοικοι των Βρασνών την ημέρα των Αγίων Θεοφανείων με επικεφαλής τον Ιερέα του χωριού πηγαίνουν στην Μουτσάρα, στην κεντρική δεξαμενή ύδρευσης του χωριού και στο εξωκκλήσι του Τιμίου Προδρόμμου που βρίσκεται εκεί δίπλα και τελούν τον Αγιασμό των Υδάτων.

 

vr6

vr6

(φώτο αρχείου - Θεοφάνεια Βρασνά)

 

Εκεί αφού τελείται η Θεία Λειτουργία ακολουθεί η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στην κολυμβήθρα που μεταφέρεται την ημέρα εκείνη.

 

vr1

vr1

 

Στη συνέχεια ο Ιερέας θα ανοίξει την βρύση της Μουτσάρας και η παράδοση θέλει ένα από τα παλικάρια του χωριού να κρατήσει ευλαβικά την Ελληνική Σημαία κάτω από αυτήν για να βραχεί και να Αγιαστεί ο Σταυρός της !!!

Κατόπιν οι κάτοικοι παίρνουν το Αγιασμένο νερό και το μεταφέρουν σπίτια τους.

 

gsmtsr

gsmtsr

 

vr

vr

 

 

“Σώσον Κύριε τον λαό Σου…”

“Σήμερον των υδάτων αγιάζεται η κτίσις…”

Στα πιο παλιά χρόνια οι κάτοικοι έρχονταν με τα “γκούμια” (μεταλλικά παγούρια) στη μεγάλη βρύση του χωριού, για να παραβρεθούν στην ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού και να πάρουν από το αγιασμένο νερό, για να τα μεταφέρουν στο σπιτικά τους… για να το πιουν και για να ραντίσουν με αυτό όλο το βιος τους… όλα να λάβουν την χάρη του….

                                                                                                                                                          

vr4

vr4

 

Η τελετή των Θεοφανείων και τό έθιμο του Αγιασμού των Υδάτων στα Βρασνά είναι απλά και ταπεινά, αλλά πάντα συγκινητικα και βαθιά ριζωμένα στην πίστη και στην παράδοση αυτού του τόπου.

Είναι από εκείνα τα μεγάλα και τα σπάνια του λαού μας που αξίζει να διαφυλαχτούν ως πολύτιμη κληρονομιά αυτού του τόπου για τις γενιές τις μελούμενες !!!

 

vr5

vr5

 

Χρόνια Πολλά! Καλή Φώτιση!

 

*Ευχαριστώ τον κ. Αντώνη Σαμαρούδη για το πάντοτε πολύτιμο φωτογραφικό και ψηφιακό υλικό του, τον κ. Δημήτρη Σαμαρά, την Βαλάντω και τον κυρ- Γιάννη για τις πληροφορίες τους.

Τσολάκης Βασίλης

 

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ