Γιορτή Τσιγαρίδας 2018 στα Βρασνά: Φίλοι καλώς ορίσατε και φέτος!

ftsg18

ftsg18
Βρέξει  - χιονίσει η Τσιαγαρίδα θα μυρίσει στα Βρασνά θεσ/νίκης και φέτος! Κόντρα στον χειμώνα και πάλι τα Βρασνά θα μας ζεστάνουν όλους μέσα στον Γενάρη με την πατροπαράδοτη Γιορτή της Τσιγαρίδας που διοργανώνουν κάθε χρόνο !!

 

Βρασνά Δήμου Βόλβης:

Γιορτή Τσιγαρίδας 201 - Κόντρα στον χειμώνα με χαμόγελο!

Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Με πολύ κέφι και μεράκι και πάντα με το χαμόγελο στα χείλη οι άνθρωποι του Μορφωτικού Πολιτιστικύ Συλλόγου Βρασνών ετοιμάζουν τα πάντα για την ημέρα εκείνη με απίστευτη δύναμη και ασιοδοξία.

Βρέξει - χιονίσει η Τσιαγαρίδα θα μυρίσει, τονίζουν όλοι τους με μια φωνή και θυμίζουν πως υπήραχαν και άλλες χρονιές με κακοκαιρία στην περιοχή μας που ωστόσο δεν σταμάτησαν την γιορτή.

Εξ΄ άλλου όλοι περιμένουμε προς το τέλος της εβδομάδας να καλυτερέψουν τα καιρικά φαινόμενα και το ευχόμαστε με όλη μας την καρδιά.

 Την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018 λοιπόν όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα παραδοσιακά Βρασνά και στην ονομαστή Γιορτή Τσιγαρίδας !!!

ftsgb

Η Γιορτή Τσιγαρίδας προήλθε από το παμπάλαιο έθιμο που διατηρείται ως τις μέρες μας κυρίως στα Βρασνά, αλλά και στα Νέα Βρασνά Θεσ/νίκης. 

Η τσιγαρίδα είναι το λίπος του γουρουνιού μαζί με λίγο κομμάτι χοιρινού κρέατος το οποίο βράζει σε μεγάλα καζάνια μέχρι στο τέλος να τσιγαριστεί. 

Το έθιμο της Τσιγαρίδας ήθελε τους κατοίκους της περιοχής να σφάζουν κατά την περίοδο των Χριστουγέννων τα χοιρινά που έτρεφαν και με την διαδικασία του τσιγαρίσματος να αποθηκεύουν κρέας και λίπος για όλο τον υπόλοιπο χρόνο στα σπιτικά τους.

ts16

Στα Βρασνά την μέρα της Γιορτής της Τσιγαρίδας από νωρίς το πρωί στήνονται τα καζάνια στην πλατεία Χοροστάσι των Βρασνών, οι φωτιές αρχίζουν να φουντώνουν από κάτω τους και τα τσίπουρα με το κρασί ζεσταίνουν την χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα του Γενάρη.

Η ορχήστρα αρχίζει και εκείνη με την σειρά της να γεμίζει την πλατεία με παραδοσιακούς σκοπούς και σταδιακά το γλέντι ανάβει για τα καλά !!!

ftsge

Ο χορός και το τραγούδι ξεκινούν και οι στροφές γύρω από την πλατεία συνεχίζονται μέχρι να πέσει η νύχτα.

Και όλα αυτά βρέξει - χιονίσει στο Χοροστάσι !

Η Γιορτή δεν σταματά για κανένα λόγο !!!  

ftsgc

Το πιο σημαντικό όλων είναι το γεγονός πως οι οικοδεσπότες κάτοικοι των Βρασνών δεν αφηνουν κανέναν χωρίς να τραταριστεί και να χορέψει μαζί τους.

Τα Βρασνά έχουν παράδοση στην φιλοξενία, στα εδέσματα και στον πάντοτε μοναδικό τρόπο που έχουν να κάνουν να γλεντά με την ψυχή του ο κάθε επισκέπτης τους.

ts16b

Καζάνια που βράζουν τις τσιγαρίδες, καπνοί και μυρωδιές από χοιρινο, διάφορα ορεκτικά καθώς και μπόλικο τσίπουρο, αλλά και ρετσίνες και μπύρες μπερδεύονται όλα μαζί με  μουσική συνοδεία από νταούλια και ζουρνάδες που ανεβάζουν το κέφι στα ύψη.

Να λοιπόν όλα μαζί τα συνθετικά μιας γνήσιας λαϊκής γιορτής της παράδοσης που διατηρείται ευλαβικά στα Βρασνά ! 

ts16d

 Κάθε χρόνο πλήθος κόσμος από όλα τα γύρω χωριά γλεντούν και διασκεδάζουν με την ψυχή τους και κάθε χρόνο τα καζάνια και τα χοιρινά όλο αυξάνονται για να γευτούν όλοι την νοστιμιά της ιδιαίτερης τσιγαρίδας.

Αποτελεί σίγουρα μια ξεχωριστή γιορτή για όλη την περιοχή μας και όπως λένε με ένα στόμα οι άνθρωποι του Μορφωτικού - Πολιτιστικού Συλλόγου Βρασνών:

Φίλοι καλώς ορίσατε !!!

ftsgf

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ