Φώτα στη Νέα Μάδυτο: «Οι Λαμπάδες της Βάπτισης του Χριστού» από τους νονούς στα βαφτιστήρια

lmpdft

lmpdft
Ένα πολύ όμορφο και γλυκό έθιμο, οι «λαμπάδες  για τη βάπτιση του Χριστού» διατηρείται εδώ και πολλά χρόνια στη Νέα Μάδυτο, από τότε δηλαδή που ήρθαν οι Μαδύτιοι πρόσφυγες και το έφεραν μαζί τους από την Χαμένη Πατρίδα τους στις ακτές του Ελλησπόντου !

 

 Το έθιμο άντεξε στο πέρασμα του χρόνου και την ημέρα των Φώτων η Νέα Μάδυτος γεμίζει με τις γλυκές λαμπάδες της Βάπτισης του Χριστού που φτιάχνουν οι Μαδύτιοι νονοί και νονές και τα πηγαίνουν στην εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου για να ευλογηθούν και να τα δώσουν μετά στα βαφτιστήρια τους !

Η εκκλησία την Νέας Μαδύτου γεμίζει με λαμπάδες εκείνη την ημέρα και ολόκληρο το χωριό με ευχές και γλυκά φιλιά, έτσι ακριβώς όπως το θέλει το έθιμο !!!

 

lmpdf

lmpdf

 

Η λαμπάδα με μήλο, πορτοκάλια, σύκα και φλουριά (λαμπάδα του Χριστού)
 
Από παλιά οι νονοί και οι νονές έφτιαχναν για τα βαφτιστήρια τους τις λεγόμενες «λαμπάδες  για τη βάπτιση του Χριστού».
 
Οι λαμπάδες αυτές είχαν περασμένες δύο πορτοκάλια με ξάφι, ένα μήλο, μερικά σύκα ανάμεσα και φλουριά κρεμασμένα με κόκκινη κλωστή.
 
Στη Νέα Μάδυτο μάλιστα τις γεμίζουν και με γλυκίσματα, γλυφιτζούρια, κεράσματα και σοκολάτες για να είναι ακόμα πιο γλυκές !!!!
 
 
lmpftb
lmpftb
 
 
Η λαμπάδα συμβολίζει «το φως του κόσμου«, που πρέπει να είναι οι χριστιανοί, όπως μας είπε ο Κύριος.
 
Τα πορτοκάλια και τα μήλα με το ξάφι, καθώς και τα χρυσά φλουριά συμβολίζουν τον πλούτο, την αειφορία, την γονιμότητα  και την υγεία.
 
Τα σύκα συμβολίζουν την γλυκύτητα που ευχόμαστε να έχει η ζωή μας  και η κόκκινη κλωστή την αγάπη που πρέπει να έχουμε οι χριστιανοί μεταξύ μας.
 
 
lmpftc
lmpftc
 
 
Χρόνια Πολλά και Φωτισμένα με αγάπη !!!
 
 
*Ευχαριστώ θερμά τον κ. Γιάννη και την κα Τζουβελέκη για τις πληροφορίες τους, ελπίζω να σταθήκαμε στην περιγραφή μας αντάξιοι της διήγησης τους για το έθιμο του τόπου τους και πάντα με χαρά μας θα δημοσιεύουμε όποιες πληροφορίες μας δίνεται για την παράδοση, τα έθιμα και την ιστορία ων οικισμών της περιοχής μας !
 
Τσολάκης Βασίλης
 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ