Θανάσης Μακίδης: Ο Πρίγκιπας ''Bel Canto'' του Αριστοτέλη Σταυρού!

thns

thns
Ήταν ο Πρίγκιπας μας όταν έμπαινε στο γήπεδο να αγωνιστεί. Ο Πρίγκιπας ενός ολόκληρου χωριού που αγάπησε το μπάσκετ και το ρίζωσε στον Σταυρό μέσα από από παιδιά όπως αυτός. Ο μουσικός bel canto είναι μια φωνητική τεχνική όπερας στην Ιταλία του 18ου αιώνα. Πρόκειται για την έμφαση που δίνεται περισσότερο στην ομορφιά του ήχου και την αρτιότητα της ερμηνείας. Ένα πράμα όπως το σπάνιο ταλέντο του Θανάση Μακίδη. Η ομορφιά των κινήσεων του και η αρτιότητα της αγωνιστικής ερμηνείας του μέσα στο γήπεδο. Ο Πρίγκιπας Bel Canto του Αριστοτέλη Σταυρού !

 

Ήταν τέλη της δεκαετίας του ΄80 αρχές της δεκαετίας του ΄90 όταν ξεκινούσαν οι πρώτες προσπάθειες για να ιδρυθεί η ομάδα Μπάσκετ στον Σταυρό Θεσ/νίκης.

Οι πρώτες προσπάθειες, εκεί στο ανοιχτό γηπεδάκι του Μπάσκετ δίπλα στην καφετέρια του Θωμά....

Μια γενιά νέων παιδιών με ταλέντο να ξεχυλίζει από όλα τους, μεγάλωσε και γαλουχήθηκε εκεί. Μαζί τους μεγάλωσαν στην συνέχεια οι επόμενες γενιές αθλητών και φιλάθλων και η αγάπη ενός ολόκληρου χωριού για το άθλημα που έφερε το χτίσιμο του Αριστοτέλη Σταυρού !

Από τα πρώτα εκείνα βήματα της ομάδας Μπάσκετ ένα πιτσιρικάκι ξεχώριζε...

 

ptmkis

ptmkis

 

Ένα πιτσιρικάκι δίμετρο και λιγνό, αέρινο σαν ξωτικό στις κινήσεις του, που όποτε έπαιρνε την μπάλα αγωνίζονταν με έναν άλλο τρόπο δικής του ερμηνείας στο γήπεδο.

Και Πεντάρι έπαιζε και τεσσάρι έπαιζε, μέχρι και τριάρι αγωνίζονταν χάρη στο ύψος και στην πλαστικότητα που είχε.

Δύσκολα μπορούσαμε να καταλάβουμε πως σκέφτεται και τι είχε στο μυαλό του κάθε φορά που του πέρναγαν την μπάλα στην ρακέτα. Βλέπεις εμείς είχαμε μάθει να ''διαβάζουμε'' και να ζούμε το μπάσκετ με τις μεγάλες μάχες και συγκρούσεις γιγάντων κάτω από τα καλάθια όπως το βλέπαμε στην τηλεόραση.

Όμως καμιά φορά οι πραγματικοί καλλιτέχνες έχουν τους δικούς τρόπους σκέψης και ανάπτυξης του ταλέντου τους. Και καμιά φορά επίσης όσο πιο σπάνιο είναι το ταλέντο τους, τόσο πιο δύσκολο είναι ίσως να το προσαρμόσουν στις ''γήινες'' απαιτήσεις ενός αθλήματος και να το χειραγωγήσουν σ΄ αυτές.

Θυμάμαι σε ένα από τα πρώτα Τουρνουά Μπάσκετ που διοργανώναμε τότε στο γηπεδάκι ο τότε ομοσπονδιακός προπονητής κ. Ορέστης Αγγελίδης που είχε βρεθεί στον Σταυρό καλεσμένος μας, μου είχε πει:  « Αυτός ο πιτσιρικάς αν θυσιάσει το ταλέντο του για το σύνολο θα κάνει τέτοια καριέρα που ο Γαλακτερός θα του κουβαλάει τα παπούτσια του...»

Τα λόγια εκείνα ίσως ήταν προφητικά για τον πιτσιρκά τότε Θανάση Μακίδη που συγκέντρωνε πάνω του τα μάτια πολλών μεγάλων ομάδων της Θεσσαλονίκης.

 

thnsd

 

Ο Θανάσης δεν άργησε να φύγει με μεταγραφή από τον Αριστοτέλη Σταυρού.

Και ήταν η πρώτη μεταγραφή παίκτη Μπάσκετ από την περιοχή μας για σύλλογο Εθνικών κατηγορίων.

Βρέθηκε στον Αετό Θεσ/νίκης που αγωνίζονταν τότε στην Β΄ Εθνική και ο Θανάσης Μακίδης ήταν ο αθλητής που άνοιγε την ''Οδό Ονείρων'' για τους επόμενους αθλητές της περιοχής μας που απέκτησαν το δικαίωμα να προσπαθήσουν για το δικό τους όνειρο και την δική τους καριέρα.

Μετά από μεγάλη καριέρα (που θα μπορούσε να ήταν ακόμα μεγαλύτερη...) ο Θανάσης γύρισε στον Σταυρό και στον αγαπημένο Αριστοτέλη του.

Και σ΄αυτή τη δέυτερη θητεία του στον Αριστοτέλη θα αποτελέσει και πάλι την κολώνα της ομάδας μέσα στην ρακέτα και αυτή τη φορά πιο ώριμος και πιο έμπειρος, θα βοηθήσει πολλά νεότερα παιδιά που εντάχθηκαν σταδιακά στην ομάδα.

Η προσφορά του Θανάση Μακίδη ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ !!!

 

thnsb

thnsb

 

Γι΄ αυτό και ο Αριστοτέλης Σταυρού τίμησε με τον καλύτερο τρόπο αυτή την προσφορά και χίλια ΜΠΡΑΒΟ στους ανθρώπους του που δεν ξεχνούν ποτέ τις ρίζες και τις προσπάθειες τόσων παιδιών που φόρεσαν την φανέλα της ομάδας.

 

thnsc

thnsc

 

Και γι΄  αυτή την φανέλα του Αριστοτέλη Σταυρού θα ήθελα να γράψω δυό λόγια στην Μνήμη του κ. Γιώργου Μακίδη, του αείμνηστου πατέρα του Θανάση....

Ο κ. Γιώργος Μακίδης ήταν ο άνθρωπος που με δικά του χρήματα ο Αριστοτέλης Σταυρού απέκτησε και φόρεσε την πρώτη στολή της ιστορίας του, σε χρόνια που πολλοί έβλεπαν τα παιδιά που αγωνίζονταν στο γηπεδάκι με την πορτοκαλί μπάλα και τα κορόιδευαν....

Η πρώτη στολή εκείνη της ομάδας μας *(στην φωτογραφία παραπάνω) προτού ιδρώσει από τους αθλητές, προτού ματώσει από τις προσπάθειες τους, προτού προλάβει να λερωθεί από τις βουτιές και τις συγκρούσεις τους, προτού καν φορεθεί, είχε γίνει κιόλας μούσκεμα από τα δάκρυα χαράς των παιδιών.

Τι παραπάνω να πω εγώ για την προσφορά του Κυρ-Γιώργου στην ομάδα του Αριστοτέλη και τον μεγάλο του καημό να δει τον Θανάση να αγωνίζεται σε μεγάλη ομάδα.

Δεν χρειάζεται να πω τίποτα περισσότερο γιατί ξέρω καλά, πως από εκεί που βρίσκεται καμαρώνει τον γιο του και την οικογένεια που έκανε και χαμογελάει με την αγάπη που κέρδισε το παιδί του από ένα ολόκληρο χωριό και από γενιές Σταυρινών για όσα πρόσφερε στον Αριστοτέλη μας.

Ας είναι πάντα ελαφρύ το χώμα που σκεπάζει τον Κυρ-Γιώργο και να καμαρώνει παντοτινά όπως και εμείς τον Πρίγκιπα Bel Canto του Αριστοτέλη.

Και ο Θανάσης με το καλό να μας ετοιμάσει τον νέο Πρίγκιπα για την ομάδα !!!

Τσολάκης Βασίλης

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ