Μύδια ''Αλέξανδρος'': Ένας θαλασσινός θησαυρός στο τραπέζι σας!

md

md
Κάποιες γεύσεις, κάποιες μαγικές απολαύσεις μαζί με την παράδοση της ιστορίας και της ποιότητας τους, μας έρχονται από παλιά... Η ιστορία μας λοιπόν ξεκινά πριν από 56 χρόνια, όταν ο κυρ-Αλέξανδρος Τζαμπαζάκης ερχόμενος από την Αλεξανδρούπολη θέλησε να ασχοληθεί με την συλλογή μυδιών, εδώ στο Σταυρό Θεσ/νίκης!

 

Χρόνια ολόκληρα με το μικρό του βαρκάκι ξεκινούσε κάθε πρωί στα παραλία του Στρυμονικού κόλπου αλλά και της Χαλκιδικής και βουτώντας με ένα δίχτυ δεμένο στη μέση και κρατώντας μια χέρα* (εργαλείο σαν τρίαινα), όπως την ονόμαζε, έβγαζε μύδια.

Στη συνέχεια, τα μετέφερε στη παραλία του Σταύρου και εκεί, μαζί με την οικογένεια του, τα άνοιγαν και τα πουλούσαν σε μαγαζιά. Η δουλειά αυτή απαιτούσε πολύ κόπο και υπομονή, αλλά η αγάπη του για αυτήν ξεπερνούσε ακόμη και την κούραση του.

mdpnks

mdpnks

Αυτή την αγάπη μετέφερε και στο γιο του, τον Γιώργο Τζαμπαζάκη, ο όποιος στη συνέχεια, αποφάσισε να την αναβαθμίσει.

Έτσι, μετά από πολλά χρόνια, ίδρυσε την εταιρεία “ΜΥΔΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ” με έδρα στο Σταυρό Θεσ/νίκης.

Κατασκεύασε ένα υπερσύχρονο εργαστήριο αποκελύφωσης και συσκευασίας με τις πλέον πιο εξελιγμένες εγκαταστάσεις, και με την πιστοποίηση HACHP.

 

mdf

mdf

 

Καθαρισμός και βασικά μυστικά τεχνικής για αχνιστά μύδια με την εμπειρία έξι δεκαετιών από τα ''Μύδια Αλέξανδρος''

 

 

 ΠΩΣ ΚΑΘΑΡΙΖΕΤΕ τα ΜΥΔΙΑ πριν το ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Το πρώτο στάδιο για όλες τις συνταγές είναι ο καθαρισμός των μυδιών. Εκεί είναι , όπως μάθαμε, και η μόνη κατάλληλη στιγμή να ελέγξουμε αν υπάρχει κάποιο χαλασμένο μύδι, μυρίζοντάς τα νωπά και ψάχνοντας για κάποιο που θα αναδύσει χαρακτηριστικά βρώμικη οσμή.

Είναι τόσο ευαίσθητος ο οργανισμός των μυδιών που αν προσβληθούν από κάτι επικίνδυνο, μυρίζουν αμέσως.

Τα κλειστά αν ήταν χαλασμένα, θα μύριζαν γιατί δίοδος για αέρα υπάρχει, απλά δεν είναι εύκολα ορατή από μας.
Λίγο πριν τα μαγειρέψετε βάζετε τα μύδια στο νεροχύτη και ξεκινάτε καθαρίζοντας απ’ έξω το κέλυφος τους, αφαιρώντας με μαχαίρι ‘παπαγαλάκι’, τα πολλά άσπρα κατάλοιπα ασβεστίου ή φωλίτσες που οφείλονται σε ακίνδυνα θαλάσσια παράσιτα.

Τρίβετε στη συνέχεια με σύρμα (ή βούρτσα) το κέλυφος όπου και εφόσον έχει βρόμες από λάσπη ή στίγματα από μικροοργανισμούς.
Τέλος, αποκολλάτε και πετάτε τον βύσσο, τον τρίχινο σύνδεσμο με τον οποίο σταθεροποιείται το μύδι στο σημείο που προσαρτάται (βράχο, σκοινί, ξύλο κλπ)

Ξεβγάζετε σε κρύο νερό και βάζετε σε μπολ, έτοιμα για να αχνιστούν.

 

mdc

mdc

 

ΤΑ 5 ΒΑΣΙΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ της ΤΕΧΝΙΚΗΣ στα ΑΧΝΙΣΤΑ ΜΥΔΙΑ

1. Χρησιμοποιείτε βούτυρο και μάλιστα απλόχερα. Κάνει όλη τη διαφορά στη γεύση της σάλτσας σε σχέση με λάδι. Η μέρα με τη νύχτα !
2. Βράζετε/αχνίζετε τα μύδια για όχι πάνω από 4 λεπτά. Έτσι βγαίνουν μαλακά και νόστιμα και όχι μαστιχωτά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην παίρνετε στα σοβαρά τις (πολλές) συνταγές (και όσους τις γράφουν) που μιλάνε για βράσιμο μυδιών άνω των 5 λεπτών.
Πρόσθεσα και ένα λεπτό ακόμη απ’ το κανονικό μόνο και μόνο γιατί προσπαθώ να γίνω ανεκτικός άνθρωπος, αλλά μεταξύ μας 3’ – μάξιμουμ 4’ λεπτά χρειάζονται αχνιζόμενα. Μετά αρχίζει η σταθερή καθοδική πορεία προς τη μαστιχοποίηση τους, ώστε να καταναλωθούν ώς τσίχλες με υπολείμματα γεύσης θαλασσινού.

3. Δένετε πάντα ελαφρά τη σάλτσα αφού αφαιρεθούν τα μύδια σε δυνατή φωτιά προσθέτοντας βούτυρο και αν θέλετε κρέμα γάλακτος. Ο συνδυασμός των δύο είναι θεϊκός. Αυτό είναι που κάνει τις πιο κάτω συνταγές, αχτύπητες.
4. Η χρήση σκόρδου στα αχνιστά μύδια (για την οποία ως γνωστόν είμαι συνήθως πολύ επιφυλακτικός) εδώ είναι όχι απλά ευκταία, αλλά σχεδόν επιβεβλημένη. Προσθέτει και δεν αφαιρεί. Ακόμη και στο συνδυασμό με βούτυρο και κρέμα γάλακτος λειτουργεί εξαιρετικά.
5. Τα λαχανικά που χρησιμοποιείτε σοτάρονται πολύ ελαφρά ώστε να μείνουν αλντέντε στο τελικό πιάτο.

Η γεύση του σέλερι ή και του πράσου δένουν τον συνδυασμό των γεύσεων ιδανικά.

Χρησιμοποιείστε και τα δύο αν θέλετε, αλλά μην ξεφύγετε προσθέτοντας και άλλα λαχανικά και το κάνετε μπριάμ.

Είπαμε, οι καλές γεύσεις πρέπει να έχουν άποψη και άποψη σημαίνει επιλογή.

 

mdfs

mdfs

 

Μύδια ''Αλέξανδρος'': Ένας θαλασσινός θησαυρός στο τραπέζι σας!

 

Διαθέτουμε οστρακοειδή αρίστης ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας, σε διάφορα μεγέθη, με κέλυφος ή αποφλοιωμένα.

Φιλοδοξία μας είναι να σας προσφέρουμε ένα φρέσκο και απόλυτα ασφαλές προϊόν έτσι ώστε να απολαμβάνετε ένα πραγματικά θαλασσινό θησαυρό στο τραπέζι σας.

Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή: 8:00 π.μ. - 11:00 μ.μ.

 

mdsr

mdsr

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ