Άνοιξη στη Βόλβη: Λίμνη - Βουνό - Θάλασσα σε έναν Πανέμορφο Καμβά της Φύσης!

glm

glm
Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών. Η Άνοιξη ξεκίνησε και επίσημα πλέον με την σημερινή Εαρινή Ισημερία της και δίνει το δικό της μαγευτικό χρώμα στην περιοχή μας. Ιδιαίτερα στη λίμνη Βόλβη. Την κόρη του Ωκεανού και της Τιθύος που σύμφωνα με τους αρχαίους μύθους ήταν Νύμφη που ζούσε στα νερά της λίμνης και τα προστάτευε.

Η νύμφη αυτή λοιπόν έδωσε το όνομα της στη λίμνη και μαζί με αυτό και όλες τις χάρες της ομορφιάς της !!!

 Λένε πως αυτό που έχεις δίπλα σου δεν το εκτιμάς. Και αυτοί που το λένε έχουν πέρα για πέρα δίκιο.

Μια ανάσα δρόμος από την τσιμεντούπολη Θεσσαλονίκη η λίμνη Βόλβη θα έπρεπε να βουλιάζει τουλάχιστον κάθε Σαββατοκύριακο από χιλιάδες επισκέπτες που θα μπορούσαν να αναζητήσουν έναν διαφορετικό τρόπο και τόπο ψυχαγωγίας, φυγής και διασκέδασης.

drs

Αλλά και από κάθε κοντυνή ή μακρύτερη γωνιά της ευρύτερης περιοχής μας μπορεί όποιος θέλει να επισκεφθεί και να γνωρίσει τη λίμνη που αυτό τον καιρό αποτελεί ένα μαγευτικό προορισμό λουσμένο ολόγυρα του στο φως και πνιγμένο στα χρώματα της φύσης.

Νερό και γη, χλωρίδα και πανίδα, παρελθόν και παρόν, θρύλοι και παραδόσεις, γραφικοί οικισμοί και φιλόξενοι άνθρωποι συνθέτουν ένα πανόραμα αγαλίασης για τα μάτια, το νου και την ψυχή κάθε επισκέπτη.

glm

Αν μη τι άλλο αναγκαία η αγαλίαση αυτή στα χρόνια μας.

Και μάλιστα ανέξοδη ή με ελάχιστο κόστος για τους φίλους που κατοικούν στην συμπρωτεύουσα ή και ευρύτερα της.

Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε αυτή τη λίμνη με ένα δικό μας ταξίδι. Ψηφιακό στην αρχή και μακάρι σύντομα με την πρώτη ευκαιρία πραγματικό για όλους σας φίλοι αναγνώστες.

nd

Πορεία βορειοανατολική της μεγαλούπολης...

Το αυτοκίνητο μάχεται να απομακρυνθεί από την πόλη της Θεσσαλονίκης, η Εγνατία οδός είναι κοντά και μόλις κατέβεις το Δερβένι νιώθεις ήδη την αλλαγή στο τοπίο αντικρύζοντας τον κάμπο της λεκάνης των λιμνών της Μυγδονίας.

Σε δέκα - δεκαπέντε λεπτά, άντε είκοσι χωρίς να τρέχεις πολύ, αρχίζεις και μπαίνεις στο ιδιαίτερο οικοσύστημα της λίμνης Βόλβης και να ξεδιπλώνεις μία - μία τις σελίδες του....

vol1

Η περιοχή έχει πολλά να σε διδάξει...

Αναζητώντας τις ιδιαίτερες γωνιές της Βόλβης τις επόμενες ώρες θα βρεθείς να περιηγείσαι σε δρόμους, μονοπάτια και παραλίες της λίμνης που θα σε φέρουν σε απίστευτες ομορφιές και τοπία.

Εδώ, ανατολικά της Θεσσαλονίκης, στη μεγάλη κοιλάδα της Μυγδονίας απλώνεται, η ζωντανή Βόλβη, η δεύτερη μεγαλύτερη της Ελλάδας !!!

lvrkΠεριβάλεται από ήπια βουνά με ορεινά συμπαθητικά χωριά, παραλίμνια ψαροχώρια, βυζαντινά, οθωμανικά και σύγχρονα λουτρά, νεολιθικούς οικισμούς, αρχαίες θέσεις, βυζαντινούς πύργους, μνημεία της φύσης, γεωλογικά φαινόμενα, δεκάδες διαφορετικά οικοσυστήματα και παραλίες.

Οι κάτοικοί τους εμπλουτίστηκαν από Βλάχους, Πόντιους, Θρακιώτες και Μικρασιάτες πρόσφυγες που καθόρισαν τον πολιτισμό της περιοχής στην σύγχρονη εποχή, διατηρούν εντυπωσιακά έθιμα, ψαρεύουν και καλλιεργούν τη γη.

apl

Το τοπίο αρχικά δεν προκαλεί επιφωνήματα θαυμασμού, οι εναλλαγές του όμως εκπλήσσουν και σε καθηλώνουν σταδιακά.

Σε όλη της την υπόσταση κατά την κυκλική διαδρομή της η λίμνη Βόλβη είναι ένας υπέροχος προορισμός για τους επισκέπτες.

Πολύχρωμα windsurf σκίζουν τα νερά της Βόλβης, ψαράδες ρίχνουν καλάμια και βάρκες, πουλιά ψάχνουν τροφή ανενόχλητα και το βλέμμα αδυνατεί να πιστέψει ότι αντικρίζει μια λίμνη και όχι θάλασσα!

Βόλβη:

Αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, μετά την Τριχωνίδα, με έκταση 68.000 στρέμματα και μέγιστο βάθος γύρω στα 20 - 25 μέτρα.

sxlp

Ο γύρος της Λίμνης Βόλβης...

Θα ξεκινήσεις οπωσδήποτε από το χωριό Σχολάρι για να δεις τα δύο πελώρια υπεραιωνόβια πλατάνια με τις εκατοντάδες φωλιές ερωδιών που έχουν χαρακτηριστεί μνημεία της φύσης και στη συνέχεια θα περάσεις από τη Νυμφόπετρα με τον εντυπωσιακό σχηματισμό βράχων, ένα γεωλογικό φαινόμενο που ερμηνεύεται από την παράδοση ως μία γαμήλια πομπή που πέτρωσε έπειτα από κατάρα!

strymonymf

Οι φωτογραφίες που θα τραβήξεις εκεί θα σε συντροφεύουν για καιρό στις διηγήσεις του θρύλου που θα μεταφέρεις στους γνωστούς και στην παρέα σου.

Η συνέχεια της πορείας στη βόρεια όχθη της λίμνης Βόλβης σε οδηγεί στη Μεγάλη και κατόπιν στη Μικρή Βόλβη, δύο όμορφα χώρια στις όχθες της λίμνης.

volvimrs

Απόλαυσε την παραλίμνια βόλτα, παρατήρησε τους ψαράδες της Μικρής Βόλβης και τα πουλιά που γεμίζουν την παραλία και κάθισε στο ταβερνάκι για να γευτείς γριβάδια, περκιά και την τοπική σπεσιαλιτέ, την παστή λιπαριά.

kthr

Μη διστάζεις... η λιπαριά είναι μεν ενδημικό ψάρι έχει όμως τέτοια εξάπλωση που η αλίευσή της θεωρείται απαραίτητη ώστε να μην ανατραπεί η ισορροπία του βιότοπου!

ksr


Μακεδονικά Τέμπη, Κάστρο Ρεντίνας, Αγία Μαρίνα...

Το επόμενο χωριό που θα συναντήσεις είναι η Ρεντίνα. Και τι δεν έχει για να απολαύσεις εδώ η φύση για σένα...

s3 - Αντίγραφο - Αντίγραφο

Τα στενά της Ρεντίνας ή Μακεδονικά Τέμπη και ο Ρίχιος ποταμός μπορούν και να σου φάνε όλη τη μέρα αν πεις να τα περπατήσεις ή να ανέβεις στο Βυζαντινό κάστρο που δεσπόζει στην περιοχή.

Δεν είναι εύκολη καμιά επιλογή γιατί όλες έχουν την ιδιαιτερότητα τους...

alg

Αν θέλεις μπορείς και να αναζητήσεις μια διαφορετική εμπειρία με βόλτα με άλογα από τον Ιππικό όμιλο ''Απολλώνια Ίλη'' που υπάρχει στην Ρεντίνα.

Αν θέλεις επίσης περπάτησε κατα μήκος του ποταμιού μέσα στα πλατάνια, στα ρύκια, στα νερά και στην βλάστηση που αρχίζει να οργιάζει πολύχρωμα αυτή την εποχή.

Την εποχή αυτή όλος ο τόπος εκεί είναι σκέτη μαγεία!

r2

Από εδώ αν θελήσεις να κινηθείς ανατολικά θα περάσεις μέσα από τα Μακεδονικά Τέμπη, όπως αποκαλείται το πέρασμα μέσα από τα Στενά της Ρεντίνας και το κατάφυτο φαράγγι του Ρήχειου ποταμού και θα φτάσεις στην Ασπροβάλτα, στα Βρασνά, στον Σταυρό, στην απέραντη τουριστική ακτογραμμή στον Στρυμονικό κόλπο.

 Αλλά για τα μέρη αυτά θα ακολουθήσει άλλο αφιέρωμα... 

aero4

 Εμείς συνεχίζουμε το ταξίδι στις περιοχές γύρω από τη λίμνη:

Στη Ρεντίνα λοιπόν θα συναντήσεις την παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας.

Εκεί όμως τραβάς χειρόφρενο και σταματάς για να ρωτήσεις στα καφενεδάκια του χωριού που να πρωτοπάς: Όλη η περιοχή περιοχή κρύβει πολλές ευχάριστες εκπλήξεις!

Αρκετές αναφέραμε προηγουμένως Μακεδονικά Τέμπη, Ρίχιος ποταμός, κτλ, σίγουρα όμως μέσα σε όλες το περίφημο κάστρο της Ρεντίνας (το οποίο έχει αναστηλωθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό...), καθώς και η Αγία Μαρίνα αξίζουν να τα επισκεφθείς οπωσδήποτε !!!

Για το κάστρο χρειάζεται να κουραστείς λιγάκι στηνανηφόρα του, αλλά αξίζει πέρα για πέρα τον κόπο.

agm

Στην έξοδο της Ρεντίνας προς την Θεσσαλονίκη θα συναντήσεις το προσκύνημα της Αγίας Μαρίνας που κτίστηκε 1869, και σκεπάζεται από πλάκες σχιστόλιθου.

Απαραίτητη στάση για να ανάψεις ένα κεράκι στη Χάρη της Αγίας, να δροσιστείς στην βρύση του κήπου της και να μάθεις την ιστορία του θρύλου του Ναού.

anthc

 

Ο δρόμος σου στη συνέχεια θα σε φέρει στη Νέα Μάδυτο όπου μπορείς να πας στην παραλία της κάτω στη λίμνη ή να ανέβεις στην δροσερή πλατεία του χωριού για καφέ, ουζάκι ή φαγητό αναλόγως την ώρα που θα βρεθείς εκεί.

Λίγο πιο πέρα από την διαστάυρωση της Νέας Μαδύτου θα εντοπίσεις την πλαζ στην οποία δραστηριοποιείται εταιρεία wind και kite surf  ''Στο νερό της Βόλβης'' και συχνάζουν πολλοί λάτρεις των δύο αθλημάτων.

Οι άνεμοι εκεί δημιουργούν τις ιδανικότερες συνθήκες για αυτά τα αθλήματα.

stnr

 

Επόμενη στάση θα κάνεις στην Απολλωνία. Και εδώ βρίσκονται αρκετά ενδιαφέροντα αξιοθέατα στο απίστευτης άγριας ομορφιάς υδροχαρές παραλίμνιο δάσος της.

Ακολουθώντας το χωματόδρομο προς τη λίμνη φτάνουμε σε μια θέση κατάλληλη για παρατήρηση πουλιών (bird-watching).

Από εδώ φαίνεται πεντακάθαρα η αποικία των ερωδιών που φιλοξενείται σε πανύψηλες λεύκες στο σπάνιο υδρόφιλο δάσος Απολλωνίας.

Οι ερωδιοί έρχονται εδώ από τις αρχές της άνοιξης, ετοιμάζουν τις φωλιές τους, γεννούν τα αυγά προς το τέλος της άνοιξης και μεγαλώνουν τα μικρά τους όλο το καλοκαίρι.

dmnt

Το φθινόπωρο εγκαταλείπουν το δάσος και φεύγουν για κοντινές ή μακρινές περιοχές.
Από τα ξέφωτα και τα λιβάδια του δάσους καταλήγουμε στις πολύ σημαντικές για την τροφοληψία της ορνιθοπανίδας εκβολές του χειμάρρου Απολλωνίας. 

Για όσους προτιμούν ακόμη περισσότερη οδοιπορία ή όσους θέλουν να δοκιμάσουν μια ποδηλατική εμπειρία μέσα από τους αγροτικούς δρόμους, τις καλλιέργειες, τα λιβάδια, τις παρόχθιες δασικές συστάδες και τους καλαμώνες της περιοχής, προτείνεται η παραλίμνια διαδρομή Απολλωνία – ακτή Μαδύτου – Ρεντίνα (περί τα 20 km).

vmap

Κοντά στη λίμνη και εκεί που τελειώνει το χωριό της Απολλωνίας εύκολα θα εντοπίσεις τον βράχο, το βήμα, όπου σύμφωνα με την παράδοση δίδαξε ο Απόστολος Παύλος και το οθωμανικό λουτρό του 16ου αιώνα δίπλα του.

Ρώτησε τους ντόποιους για να μάθεις την ιστορία αυτών των μνημείων....

ltr

Μετά από την Απολλωνία και έτσι όπως συνεχίζεις τον δρόμο του γυρισμού για την Θεσ/νίκη λίγο μετά στο δεξί σου χέρι βρίσκονται τα Ιαματικά λουτρά της Νέας Απολλωνίας:

Ωραία η τοποθεσία, ησυχία αυτή την ανοιξιάτικη εποχή, το τοπίο σε γαληνεύει και μπορείς να κατέβεις κάτω στο καφέ-εστιατόριο και να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα!

Υπάρχει γήπεδο και εγκαταστάσεις για να παίξουν τα παιδιά και ο περίπατος δίπλα στην παραλία της λίμνης θα σε αποζημιώσει για την επίσκεψη που θα κάνεις.

Σίγουρα θα ξαναγυρίσεις στο μέρος αυτό και να το θυμάστε όλοι σας που διαβάζετε αυτό το αφιέρωμα στη Βόλβη !!!


strymltr

Αν σε έπιασε το βράδυ στα μέρη της λίμνης σίγουρα σε βρήκε ικανοποιημένο από την βόλτα αυτή κι ας κουράστηκες λιγάκι...

Οι αναμνήσεις και οι εμπειρίες που αποκόμισες θα σε ξεκουράσουν στον γυρισμό !!!

slmn

Λίμνη Βόλβη: Που να χωρέσουν όλα σε λίγες αναμνήσεις μονάχα...

Δεν είναι όμως μονάχα αυτά που είδες με την πρώτη ματιά: Στην επίσκεψη σου -αν θελήσεις να κάνεις βαρκάδα- μέσα στη λίμνη θα συναντήσεις ερωδιούς, τσικνόπαπιες και βουτηχτάρια, που μόλις αντιληφθούν την παρουσία σου θα τρέξουν να κρυφτούν μέσα στους καλαμώνες. «Εικοσιτέσσερα είδη ψαριών ζουν στα νερά της λίμνης με πρώτη και καλύτερη τη λιπαριά (μικρό νόστιμο ψάρι) που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο» λένε με καμάρι οι ψαράδες της περιοχής και τις καλές μέρες διοχετεύουν την ψαριά τους (κυρίως γριβάδια, πρείκια, τσιρόνια, τούρνες και πεταλούδες) σε όλα τα παραλίμνια χωριά της περιοχής, μέχρι και στη Θεσσαλονίκη.

Αν έχεις τον χρόνο για ψάρεμα στα γαλήνια νερά της Βόλβης, θα πιάσεις και θα γνωρίσεις πολλά από αυτά τα ψάρια και γιατί όχι να τα δοκιμάσεις σπίτι σου με καλή παρέα.

lmndmb

Η περιοχή γύρω από τη λίμνη σφύζει από ζωή, καθώς έχουν καταγραφεί 19 είδη αμφιβίων, 34 είδη θηλαστικών και περισσότερα από 200 είδη πουλιών.

Σίγουρα δεν μπορείς να τα δεις και να τα γνωρίσεις όλα με μια φορά....

Σίγουρα δεν χωράνε όλα σε κάποιες αναμνήσεις του μυαλού...

Σίγουρα δεν θα βλέπεις την ώρα να ξανάρθεις στον τόπο αυτόν...

Με το καλό να ξαγυρίσεις στη λίμνη Βόλβη και πάλι !!!

 Η συντακτική ομάδα του Strymonikostoday.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ