Νυμφόπετρα Δήμου Βόλβης: Οι Καβαλάρηδες του Άι-Γιώργη και το Κουρμπάνι στο Παλιό Χωριό!

kvln

kvln
Ένα πολύ όμορφο και συγκινητικό έθιμο προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου γίνεται εδώ και πολλά χρόνια στη Νυμφόπετρα του Δήμου Βόλβης.


Πρόκειται για τους καβαλάρηδες του Άι-Γιώργη που μεταφέρουν την εικόνα του Αγίου από το νέο οικισμό της Νυμφόπετρας στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στο παλιό χωριό και αφού την παραδώσουν με ευλάβεια στον Ιερέα στην συνέχεια και κατά την διάρκεια της θείας λειτουργίας κάνουν κύκλους γύρω από το ναό με τα αλογά τους.

* (Πέρυσι δυστυχώς το έθιμο με τους καβαλάρηδες δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί και αν δημοσιεύεται το αφιέρωμα αυτό, ο λόγος είναι ακριβώς για να μην ξεχαστεί και σβήσει ένα τόσο σπάνιο και όμορφο έθιμο της περιοχής μας και να ξεπεραστεί κάθε εμπόδιο ώστε από  να ξαναγίνει και πάλι με όποια δυνατή βοήθεια φορέων και ιδιωτών μπορεί να δοθεί ! )

 

kvlr

Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό πως το Παρεκκλήσι είναι το μόνο που είχε σωθεί από την πυρκαγιά των Βουλγάρων στην διάρκεια της κατοχής η οποία είχε αφανίσει το παλιό χωριό της Νυμφόπετρας και είχε αναγκάσει τους κατοίκους να κατέβουν πιο χαμηλά και να φτιάξουν ένα νέο οικισμό.

Αναμφίβολα λοιπόν οι στιγμές που ζουν οι κάτοικοι της Νυμφόπετρας κατά την διάρκεια του εθίμου αυτού είναι συγκλονιστικές για όλους και ειδικότερα για τους πιο μεγάλους σε ηλικία !!!

ngrg

 

Αλλά και οι νεότερες γενιές της Νυμφόπετρας συμβάλουν και αυτές με τον δικό τους ένθερμο τρόπο στην διατήρηση του εθίμου με πρώτους απ΄ όλους τα παλικάρια του χωριού που καβαλάνε τα άλογα τους και μεταφέρουν την εικόνα την παραμονή της εορτής του Αγίου Γεωργίου.

Έτσι το έθιμο διατηρείται ζωντανό και συνεχίζεται με κάθε λαμπρότητα και σεβασμό.

 

kvlrb

 

Το Κουρμπάνι του Αγίου Γεωργίου

Αμέσως μετά τη λήξη της Θείας Λειτουργίας ακολουθεί το παραδοσιακό Κουρμπάνι που γίνεται με προσφορά μοσχαριού που μαγειρεύεται με πληγούρι από κυρίες του χωριού και την Εκκλησιαστική επιτροπή και προσφέρεται στους πιστούς.

Οι καβαλάρηδες του Άη Γιώργη κατόπιν γυρίζουν με πομπή στη Νυμφόπετρα και επισκέπτονται τα σπίτια των εορταζόντων που τους κερνούν και σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται γλέντι στις αυλές των σπιτιών με πολλούς φίλους, γείτονες και συγγενείς να συμμετέχουν για το καλό και την Ευλογία της ημέρας.

Να είναι όλοι γεροί και σιδερένιοι και του χρόνου με υγεία !!!

 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗ ΝΥΜΦΟΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

 

prk

grg

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ