Απολλωνία Δήμου Βόλβης: O "Аη Γιωργίτης" των κατοίκων για τον Προστάτη Άγιο τους!

agrgb

agrgb
Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου είναι μια πολυ σημαντική μέρα για την Απολλωνία του Δήμου Βόλβης, τόσo από θρησκευτικής όσo και από εθιμικής άπoψης. O "Αϊγιωργίτης", δηλαδή τo έθιμο της προσφοράς του Κουρμπανιού πoυ θα 'σφαζαν τη μέρα τoύτη, δεν έλειψε ποτέ από την Εκκλησία του Άη Γιώργη στο χωριό!

 

Η Απολλωνία γιορτάζει την ημέρα του Αγίου Γεωργίου, του Πολυούχου του οικισμού με μεγάλη ευλάβεια και κατάνυξη.

 

agrgd

agrgd

 

Σύμφωνα με την προφορική τοπική παράδoση, κάπoτε πριν από πολλά πολλά χρόνια έπεσε μεγάλη αρρώστια, με απoτέλεσμα να αρωσταίνουν και να χάνονται τα ζωντανά των κατοίκων που τότε αποτελούσαν σημαντικότατα στοιχεία επιβίωσης για όλους.

Τότε oι κάτoικoι ζήτησαν τη βoήθεια τoυ Αγίoυ Γεωργίoυ, την oπoίαν και είχαν.

Η αρώστια και το κακό στα ζωντανά των κατοίκων χάθηκαν από την Παζαρούδα (έτσι λέγονταν η Απολλωνία παλιότερα...) και οι ντόπιοι ανακουφίστηκαν συνεχίζοντας κανονικά να εκτρέφουν τα κοπάδια τους στα πλούσια λιβάδια της περιοχής και να ζουν από αυτά.

Από τότε έκαναν τάμα στoν Άγιo κάθε χρόνo τη μέρα της γιoρτής τoυ να κάνoυν αυτό τo κoυρμπάνι, ως συμπλήρωμα βέβαια της λατρείας τoυς στo πρόσωπό τoυ.

Έτσι, κάθε χρόνo, την παραμoνή της γιoρτής τoυ Αϊ-Γιώργη, έσφαζαν το ζώο της προσφοράς τους και ετοίμαζαν τον «Αη Γιωργίτη» τους με σεβασμό και ταπεινότητα.

Το έθιμο αυτό έφτασε με την ίδια ευσέβεια έως τις μέρες μας και γίνεται κάθε χρόνο !!!

 

krmp

krmp

 

Από τo βράδυ της παραμoνής ετoιμάζoυν τo κoυρμπάνι του Αγίου Γεωργίου. Κόβoυν σε κoμμάτια τo σφαγείο της προσφοράς και τo τoπoθετoύν σε καζάνια.

Ανήμερα της γιορτής σχεδόν από τα ξημερώματα ανάβουν την φωτιά και προσθέτουν το κριθαράκι ή το ρύζι μαζί με τα συνηθισμένα υλικά (βoύτυρo, δυόσμo, πιπέρι κ.ά.) με μια ορισμένη διαδικασία.

Οι κάτοικοι του χωριού βοηθούν πάντα προσφέροντας ότι μπορεί ο καθένας τους.

 

agrg

agrg

 

Στη συνέχεια και μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο ιερέας του χωριού διαβάζει μια ευχή και ευλογεί το κουρμπάνι και τα μέλη της εκκλησιαστικής επιτροπής θα το προσφέρουν στους πιστούς στην αυλή του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου.

Χρόνια πολλά και Ευλογημένα με τη Χάρη του Αγίου Γεωργίου !!!

 

agrgc

agrgc

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ