Μεγάλη Βόλβη: Ο Εορτασμός του Αγίου Θωμά την Κυριακή του Αντίπασχα

thm

thm
Την πρώτη Κυριακή μετά το Πάσχα (ονομάζεται και Καινή Κυριακή) η Εκκλησία μνημονεύει την εμφάνιση του Ιησού Χριστού ενώπιον του Αποστόλου Θωμά, ο οποίος διατηρούσε αμφιβολίες για την Ανάστασή του. Πείστηκε, όμως, όταν άγγιξε τις πληγές Του από τα καρφιά της σταύρωσης και αναφώνησε "Ο Κύριος μου και Θεός μου!". (Ιωάννης, κ’ 25-29).

 

Η Κυριακή του Θωμά ονομάζεται και Κυριακή του Αντίπασχα (Pascha clausum, στα λατινικά), επειδή είναι η εορτή της αποδόσεως της ημέρας του Πάσχα. "Απόδοσις" στην εκκλησιαστική γλώσσα σημαίνει την ολοκλήρωση μιας μεγάλης χριστιανικής εορτής που ξεκίνησε πριν από οκτώ ημέρες. Είναι συνήθεια που παρέλαβαν οι Χριστιανοί από τους Ιουδαίους.

Τα παλαιότερα χρόνια ονομαζόταν Κυριακή εν λευκοίς (Dominica in albis, στα λατινικά), επειδή οι νεοφώτιστοι έβγαζαν τα λευκά ενδύματα που φορούσαν το Μεγάλο Σάββατο και γίνονταν δεκτοί στο σώμα της Εκκλησίας.

 

agthk

agthk

 

Εορτασμός του Αγίου Αποστόλου Θωμά στη Μεγάλη Βόλβη

 

Με επίκεντρο τον πανηγυρίζοντα ενοριακό Ιερό Ναό του Αποστόλου Θωμά, της περιοχής Μεγάλης Βόλβης, εορτάστηκε εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η Κυριακή του Θωμά, κατά το διήμερο της 14ης και 15ης Απριλίου ε.έ.

 

agtf

agtf

 

Την εσπέρας της παραμονής της εορτής του Αγίου Αποστόλου Θωμά, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, χοροστάτησε του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού πλαισιούμενος από Ιερείς και Διακόνους της καθ΄ ημάς Μητροπόλεως, ενώ προς της ενάρξεως και υπό των ήχων της Μπάντας της Ελληνικής Αστυνομίας, πραγματοποιήθηκε η Ιερά Λιτάνευσις της Εικόνος του Αποστόλου Θωμά, στους κεντρικούς δρόμους του χωριού και στην παρακείμενη ομώνυμη Λίμνη.

 

thmb

thmb

 

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Διονύσιος Νικολαΐδης, Αρχιερατικός Επίτροπος Ρεντίνης ο οποίος και τόνισε ότι ο Απόστολος Θωμάς, αποζητούσε την προσωπική συνάντηση με τον Αναστημένο Χριστό, και ενώ παρέμενε δύσπιστος στο γεγονός Αυτό, όταν ο Κύριος ανταποκρίθηκε στην επιθυμία του αυτή, εκείνος αμέσως προέβει στην συγκλονιστική Ομολογία Πίστεως «ο Κύριος μου και ο Θεός μου», μετατρέποντας τον εαυτό του σε έναν διαπρύσιο κήρυκα του Ευαγγελίου, ο οποίος έφτασε στα πιο αφιλόξενα μέρη της γης, θυσιάζοντας και τον εαυτό του για την Αγάπη του Χριστού και την Ελπίδα της Αναστάσεως. 

Την Κυριακή του Αντίπασχα, στον ως άνω εορτάζοντα Ιερό Ναό τελέστηκε μετά πάσης λαμπρότητός η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννου, ενώ τους αναστάσιμους ύμνους της εορτής απέδωσε αντιπροσωπία της Παιδικής Βυζαντινής Χορωδίας της Ακαδημίας Μουσικής «Ειρμός», με Χοράρχη τον μουσικολογιώτατο κ. Σπυρίδων Ασπιώτη.

 

thmc

thmc

 

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε στην Σωτήριο Ομολογία του Αποστόλου Θωμά, υπογραμμίζοντας μεταξύ των άλλων ότι «είχε το θάρρος να ομολογήσει, να αποκαταστήσει και να μαρτυρήσει στα μάτια των υπολοίπων Μαθητών του Κυρίου, την Ομολογία και την Αλήθεια».

»Η σημερινή ημέρα είναι μία ευκαιρία να δει ο καθένας μας την προσωπική του απιστία και αδυναμία. Ο Κύριος έρχεται και μας δείχνει σημεία πολλά για να μας απαντήσει όταν αυτή η απιστία μας είναι καλής προαιρέσεως. Το θέμα είναι αν εμείς αντιλαμβανόμαστε ποια είναι η αλήθεια και αν εμείς μπορούμε να αφήσουμε και να αποκόψουμε οτιδήποτε είναι σάπιο και αρρωστημένο, γιατί ότι αποκόπτεται από την Χάρη του Θεού, μπορεί στα μάτια των ανθρώπων να έχει μία εικόνα ελκυστική, αλλά πίσω από αυτό το προσωπείο, κρύβεται η σήψη και φθορά».

»Ο Θεός θέλει να έχουμε Ειρήνη», σημείωσε σε άλλο σημείο του λόγου του ο Σεβασμιώτατος ερμηνεύοντας το Λόγο του Αναστάντος Χριστού «Ειρήνη υμίν» για να συμπληρώσει λέγοντας «ότι πόσο πολυπόθητο αλλά ταυτόχρονα και πόσο δυσεύρετο αγαθό είναι. Θα πρέπει να υπάρχει και εσωτερική αλλά εξωτερική ειρήνη. Ο Ιησούς Χριστός όταν εισέρχεται και όπου εισέρχεται, φέρνει την αληθινή Ειρήνη και την Ευλογία Του, η οποία πηγάζει μέσα από την Αγάπη της θυσιαστικής προσπάθειας της συνύπαρξης των πάντων. 

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος παίρνοντας αφορμή από την παρουσία των εκπροσώπων του Στρατού Ξηράς, εξέφρασε για ακόμη μία φορά την λύπη του για τον άδικο χαμό του Ήρωα Σμηναγού της Π.Α. Γιώργου Μπαλταδώρου, τονίζοντας την θυσιαστική αγάπη που επιδεικνύουν όλοι, εξασφαλίζοντας με οποιοδήποτε κόστος όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για την Ειρήνη της Πατρίδος μας, ενώ καταλήγοντας ευχήθηκε καταλλήλως προς όλους τους παρισταμένους, μεταφέροντας τον Αναστάσιμο Χαιρετισμό «Χριστός Ανέστη».

 

agtd

agtd

Με πληροφορίες και φωτογραφίеς από: Romfaia.gr

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ