Ασπροβάλτα Λαμπρός Εορτασμός: Του Άη-Γιώργη έρχεται, του Καβαλάρη η μέρα!

zxfkv

zxfkv
Ο Εορτασμός της μνήμης του Αγίου Γεωργίου αποτελεί για την προσφυγική Ασπροβάλτα αλλά και για όλη την ευρύτερη περιοχή μας, μεγάλη και σημαντική ημέρα !

 

Στην Ασπροβάλτα εκτός του θρησκευτικού σκέλους της ημέρας, Τιμούν τον Πολυούχο Άγιο του χωριού και με πολλές άλλες εκδηλώσεις σύμφωνα με τα ήθη και τα έθιμα της παλιάς πατρίδας, από το Ρένκιοι της Μικράς Ασίας.

Για μια ακόμα φορά ο Μικρασιατικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ασπροβάλτας πλαισιώνει και πρωταγωνιστεί στις εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου και προσκαλεί όλο τον κόσμο την Κυριακή 22 Απριλίου 2018 στο συντριβάνι στον πεζόδρομο της παραλίας της Ασπροβάλτας:

Στον φετινό εορτασμό θα συμετέχει και ο Ιπικός Όμιλος Σχολαρίου με άλογα και καβαλάρηδες προς Τιμήν του Αγίου !!!

 

fsaloga

 

 

Κάθε χρόνο αυτή την ημέρα του Άη-Γιώργη έρχεται στην Ασπροβάλτα μεγάλος αριθμός Ρενκιωτών από τις άλλες περιοχές που έχουν εγκατασταθεί για να φέρουν το τάμα τους, να προσκυνήσουν την εικόνα του Αγίου και να δούν τα θαύματα της και φυσικά για να ζητήσουν την Χάρη του, στην καινούργια εκκλησία που κτίσθηκε το 1975-1978, στη θέση αυτής της προσφυγικής του 1928.

plkls

plkls

zxfkvb

zxfkvb

 

ekld

 

Την θαυματουργή αυτή εικόνα του Αγίου Γεωργίου, είχαν πάρει μαζί τους οι πρώτοι πρόσφυγες, το 1914, στη Νίκαια της Βιθυνίας και κατόπιν μετά τον ξεριζωμό μεταφέρθηκε μαζί και με άλλα Ιερά κειμήλια στην νέα πατρίδα, στην  Ασπροβάλτα.

Η Περιφορά της στον οικισμό της Ασπροβάλτας γίνεται με λαμπρότητα και κατάνυξη, το πρωί ανήμερα της εορτής, αμέσως μετά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον ομώνυμο Ιερό Ναό.

Στιγμές πάντα συγκλονιστικές τόσο για τους μόνιμους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της ημέρας εκείνης !!

 

 

eklk

eklf

eklf

 

  

Ο Άγιος Γεώργιος είναι από τους πιο λαοφιλείς Αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο λαός ιδιαίτερα της Καππαδοκίας που είναι και η πατρίδα του Αγίου, προσέτρεξε στην βοήθεια και αρωγή του Αγίου και από νωρίς έλαβε Οικουμενικές διαστάσεις η τιμή και μνήμη του.

 

 

agrk

 

 

Τα κατορθώματα του Αγίου Γεωργίου δεν έμειναν στα συναξάρια και στους ύμνους αλλά τα παρέλαβε η λαϊκή μούσα και τα έκανε τραγούδι.

Το τραγούδι του Αϊ Γιώργη μιλά για τη δρακοντοκτονία και τη διάσωση της βασιλοπούλας. 

Κατ’ άλλους στο μύθο της δρακοντοκτονίας υπάρχει η αλληγορική έννοια που προσδίδεται στο δράκο ως διάβολο τον οποίο νικά η πίστη του Αγίου.

 

 

agrc

 

 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

 

ΜΕ ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

 

 

eklm

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ