Αρέθουσα Δήμου Βόλβης: Ξεδιψώντας στις βρύσες της Γης των Πηγών - Εκπληκτικές φωτογραφίες!

vrsksm

vrsksm
Η  Αρέθουσα του Δήμου Βόλβης είναι ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό χτισμένο στους νότιους πρόποδες των Κερδυλλίων σε 450 μέτρα υψόμετρο. Το χωριό απέχει 83 χλμ από τη θεσσαλονίκη.  H διαδρομή είναι μαγευτική όπως και η φυσική ομορφιά και η παράδοση του χωριού!

 

Αρέθουσα:

Η Γη των Πηγών μέσα στο πράσινο και στην φύση.

 

vrs

vrs

 

Αξίζει τον κόπο να την επισκεφθείτε. Οι κάτοικοι είναι μισοί ντόπιοι και μισοί πρόσφυγες (θρακιώτες και πόντιοι). Υπάρχουν και μερικές οικογένειες βλάχων (σαρακατσάνοι). Όλοι τους όμως είναι μερακλήδες και φιλόξενοι.

Στη Γη των Πηγών στις βρύσες του χωριού και στις νερομάνες που υπάρχουν διάσπαρτες γύρω απ΄ αυτό πάντα είναι απίστευτη η αίσθηση ότι ταξιδεύεις και γυρνάς πίσω στον χρόνο σε άλλες εποχές και ανακαλύπτεις αγνά πράγματα που δυστυχώς χάθηκαν στην σύγχρονη καθημερινότητα.

Εκεί θα ξεδιψάσεις με γάργαρο νερό και αν έχεις χρόνο κάθισε στην πλατεία του χωριού να ακούσεις από τους παλιότερους τις ιστορίες και τους θρύλους για αυτές τις νεροσπηλιές, τις πηγές και τις βρύσες.

Για τις Βρύσες της Αρέθουσας που έχουν να μας μολογήσουν για αρματολούς και κλέφτες, για τσοπανόπουλα και βοσκοπούλες που ξεδίψασαν από το νερό τους ρουφώντας λαίμαργα, για κυνηγούς και στρατιώτες, για ληστές και κυνηγημένους, για προσκυνητές και οδοιπόρους...

 

vrsb

vrsb

 

Από τα βάθη της ιστορίας το ''θεοποιημένο νερό'' ήταν και είναι η προσωποποίηση της αφθονίας και του πλούτου.

Ενώ, η αποτελεσματική άντληση του νερού ήταν μεγάλη εφεύρεση του ανθρώπου από τα αρχαία χρόνια. Έτσι, το θεμέλιο ύπαρξης ενός χωριού ήταν η βρύση.

Όλοι οι δρόμοι του χωριού οδηγούσαν σε κάποια κρήνη- βρύση, από όπου προμηθεύονταν την ίδια τη «ζωή», το νερό.

Οι βρύσες της Αρέθουσας δεν ήταν για πόσιμο νερό και πλύση μόνο, αλλά και τόπος συναντήσεων των ανθρώπων.

Ολόκληρο το γυναικομάνι του χωριού μαζεύονταν στις βρύσες εκείνες όπως λένε οι μεγαλύτεροι σε ηλίκα κάτοικοι, και τότε άκουγες αστεία, τραγούδια, πειράγματα, αλλά και καυγάδες, αν κάποια γέμιζε χωρίς να περιμένει τη σειρά της.

Εκεί μάλιστα σύμφωνα με παλιότερο έθιμο γέμιζαν με κρυστάλινο νερό τη στάμνα της νύφης που πήγαινε την δεύτερη ή κάποια άλλη μέρα  μετά  το γάμο, για να πάρει το πρώτο νερό του νέου σπιτικού της.

Ενώ σαν ερχόταν Πρωτοχρονιά, σε πολλά μέρη, οι γυναίκες της Αρέθουσας πήγαιναν αμίλητες στη βρύση για να φέρουν το «καινούριο» νερό και να πάει η χρονιά καλά.

Το έθιμο αυτό υπάρχει μέχρι σήμερα και γίνεται πλέον στην γιορτή του Άη - Γιάννη του Κλήδωνα.

kln

kln

 

vrsc

vrsc

 

 

«…..Ωρέ βρύση μου μαλαματένια,

ωρέ πως βαστάς κρύο νερό αχ πως βαστάς κρύο νερό... »

 

vrse

vrse

 

Οι βρύσες της Αρέθουσας δεν ήταν μόνο μέρος συνάντησης θνητών αλλά και στοιχειών που γεννήθηκαν στη φαντασία των ανθρώπων.

Στις βρύσες της Γης των Πηγών η παράδοση του τόπου θέλει να συναντάμε Λάμιες που φοβερίζουν τους περαστικούς. Νεράιδες που πλένουν τα μαντήλια τους και ξελογιάζαν παλικάρια. Αραπάδες που έκρυψαν θησαυρούς, καθώς και άλλα καλόβολα ή μη στοιχειά, που μόνο οι αλαφροΐσκιωτοι έβλεπαν...

Οι μαγεμένες βρύσες της Αρέθουσας μας, είναι πολλές και πλήθος παραδόσεων και θρύλων σε περιμένουν να σε ξεδιψάσουν και σου αποκαλύψουν τα κρυμμένα τους μυστικά !!!

 

vrsprskv

vrsprskv

 

Όσες είναι οι βρύσες και οι πηγές της Αρέθουσας, τόσοι κι άλλοι τόσοι είναι οι θρύλοι για τις Νεράιδες, τα Ξωτικά, τα στοιχειά και τις Νύμφες που ήταν Προστάτιδες των νερών τους !!!

 

vrsxrstfr

vrsxrstfr

 

 

Τελειώνοντας αυτό το οδοιπορικό και ενώ παμπολές είναι οι ιστορίες που θα μπορούσαμε να πούμε για τις μαγεμένες βρύσες της Αρέθουσας, νομίζω πως το καλύτερο θα ήταν να τις ακούσει κανείς από τους ίδιους τους κατοίκους του χωριού.

Γι’ αυτό, αν ποτέ βρεθείτε σε μια όμορφη παραδοσιακή πελεκητή βρύση της Αρέθουσας, ή μια νεροσπηλιά της, ή μπροστά σε μια γάργαρη νεροπηγή της έξω από το χωριό μην τα προσπεράσετε αλλά σκύψτε και πιείτε από το νερό τους.

Ίσως τα στοιχειά και τα ξωτικά τους σας ψιθυρίσουν κάποια ακόμα ανείπωτα μυστικά…

 

 

vrsxrs

vrsxrs

 

vrsprsk

vrsprsk

 

*Αρέθουσα Δήμου Βόλβης: Ξεδιψώντας στις βρύσες της Γης των Πηγών 

Επιμέλεια κειμένου - Σύνταξη: Τσολάκης Βασίλης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ