Αγίου Ευθυμίου Επισκόπου Μαδύτου: Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στο Παρεκκλήσι

agthm

agthm
Την Παρασκευή 4 Μαίου 2018  και ώρα 19:00 στη Νέα Μάδυτο, θα τελεσθεί Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, στο Ιερό Παρεκλήσιο του Αγίου Ευθυμίου Επισκόπου Μαδύτου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιερισσού κ.κ. Θεοκλήτου.

 

Παρακαλούμε να παρευρεθούμε όλοι σύσωμοι, ενωμένοι και να Τιμήσουμε τον Άγιο μας, να τον παρακαλέσουμε, να τον ευχαριστήσουμε και να πάρουμε την Ευλογία του.

Εκ του Ιερού Ναού Τιμίου Προδρόμου Νέας Μαδύτου

 

agthmb

Ο Άγιος Ευθύμιος Μαδύτου είναι Άγιος της Oρθόδοξης Eκκλησίας.

Η μνήμη του γιορτάζεται στις 5 Μαΐου.

 

Γεννήθηκε στους Επιβάτες της Θράκης στις αρχές του 10ου αιώνα και ήταν γόνος της βυζαντινής οικογενείας "Ρετσέλη" ενώ αδελφή του ήταν η Οσία Παρασκευή η Επιβατινή (τιμάται 14 Οκτωβρίου). Μετά τον θάνατο του πατέρα του ο Ευθύμιος οδηγήθηκε σε μονή της Κωνσταντινούπολης, όπου παρέμεινε επί τριάντα χρόνια διαπρέποντας στους πνευματικούς αγώνες. Κατόπιν εγκατέλειψε το μοναστήρι για να ασκητεύσει ως ερημίτης.

Χειροτονήθηκε σε μεγάλη ηλικία διάκονος από τον Επίσκοπο Περίνθου, και Πρεσβύτερος από άλλον Επίσκοπο.

Τέλος αναδείχθηκε Επίσκοπος της πόλεως Μαδύτου του Ελλήσποντου (χαμένης Πατρίδας των Μαδυτίων), διακρινόμενος για την άσκηση της αρετής και την ποιμαντορική του ικανότητα.

Πιστεύεται ότι κατά την διάρκεια της ζωής του επιτέλεσε πλήθος θαυμάτων και θεράπευε λεπρούς και κωφάλαλους.

Η φήμη της διορατικότητας του Αγίου Ευθυμίου έφθασε μέχρι τα ανάκτορα, κάνοντας τον αυτοκράτορα Βασίλειο Β΄, να μεταβεί από την Κωνσταντινούπολη μέχρι την Μάδυτο για να ζητήσει την γνώμη του Αγίου. Εκεί ο Άγιος Ευθύμιος προέβλεψε την νίκη του Βασιλείου κατά του Βάρδα Φωκά το 989 μ.Χ.

Κοιμήθηκε μεταξύ των ετών 989 - 996 μ.Χ. Κατά την κοίμησή του αναφέρεται ότι το σκήνωμά του ανέβλυσε μύρο και πολλοί ασθενείς θεραπεύθηκαν. Γι' αυτό και επωνομάσθηκε Μυροβλήτης.

Περίπου 300 χρόνια μετά, ο Αθηνών Μελέτιος, ο οποίος προήδρευε τότε της Εκκλησίας Μαδύτου και Κοίλης, ζήτησε από τον Γεώργιο Κύπριο, μετέπειτα Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, να γράψει εγκωμιαστικό λόγο για τον Άγιο Ευθύμιο, ο οποίος είναι ένα από τα κοσμήματα της Μεσοβυζαντινής Γραμματείας.

Ακολουθία του Αγίου συνέθεσε ο Υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας μοναχός Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης, η οποία δημοσιεύτησε στο Αρχείο Θρακικού και Λαογραφικού Θησαυρού το 1961.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ