Νέα Βρασνά: Εορτασμός Αγίων Κών/νου & Ελένης - Σκαλί - σκαλί χρυσή τοπική ιστορία!

knlnb

knlnb
Σε λίγες μέρες έρχεται ο Εορτασμός των Αγίων Κών/νου και Ελένης και το Πανηγύρι των Νέων Βρασνών. Για κάθε περιοχή της πατρίδας μας η διατήρηση της πολιτιστικής της κληρονομιάς αποτελεί την ιδιαίτερη ταυτότητα και την ιστορική συνέχεια της τοπικής κοινωνίας. Την ίδια την ψυχή της!

 

Στα Νέα Βρασνά που αποτελούν ιστορικά τον νεότερο οικισμό της περιοχής μας, η ψυχή αυτή γιγαντώθηκε μέσα σε λίγα μόλις χρόνια και έγινε τόσο δυνατή και τόσο φωτεινή που πραγματικά είναι να απορεί κανείς!

Κι όμως για να συμβεί αυτό δεν ήταν κάτι το εύκολο.

Χρειάστηκε όλοι οι κάτοικοι να συμβάλουν όπως μπορούσε ο καθένας στα χρόνια που πέρασαν από τότε που άρχισαν να κτίζονται τα πρώτα σπίτια, να αλλάζει σταδιακά ο τόπος, να σχηματίζεται το νέο χωριό και να αποκτά την δική του ιστορία.

Νέα Βρασνά Θεσ/νίκης

vrs

Το στοίχημα που έπρεπε να κερδηθεί από την τοπική κοινωνία ήταν διπλό και επομένως διπλά δύσκολο...

Και να διατηρηθούν ιστορικά με σεβασμό οι μνήμες και οι παραδόσεις αιώνων των κατοίκων που μετακόμισαν από τα παραδοσιακά Βρασνά στο νέο χωριό, αλλά και να δημιουργηθούν σταδιακά νέες πολιτιστικές δράσεις και έθιμα που να χαρακτηρίζουν και να δίνουν εκείνη την ιδιαίτερη και ξεχωριστή ταυτότητα στον νέο οικισμό.

vrasnanight

vrasnanight

Οι κάτοικοι των Νέων Βρασνών πέτυχαν άψογα και με τον καλύτερο τρόπο και τα δύο !!!

Τα Νέα Βρασνά έχουν μόλις λίγες δεκαετίες ιστορικής παρουσίας πίσω τους και όμως έχουν πετύχει απίστευτα πράγματα.

Πέρα από την αξιοποίηση και την μεταμόρφωση του τόπου σε μια σύγχρονη δυναμικά αναπτυσόμενη τουριστική μητρόπολη, έχου καταφέρει να χαράξουν ανεξίτηλα στην τοπική Πολιτιστική ιστορία της περιοχής μας, την δική τους βαρυσήμαντη και ιδιαίτερη ταυτότητα!

Πανηγύρι Αγίων Κών/νου και Ελένης Νέων Βρασνών

afs

Ένα κομμάτι της πολιτιστκής αυτής ταυτότητας των Νέων Βρασνών αποτελεί αναμφίβολα ο εορτασμός των πολιούχων Αγίων του χωριού Κών/νου και Ελένης και το τετραήμερο των εκδηλώσεων που πλησιάζει σε λίγες μέρες και που διοργανώνεται τα τελευταία χρόνια με την αφορμή του εορτασμού αυτού, στην κεντρική πλατειά του χωριού. 

pngx

pngx

prfb

Από την στιγμή που κτίστηκε στο νέο χωριό ο Ιερός Ναός των Αγίων Κών/νου και Ελένης ο εορτασμός τους απέκτησε τεράστια σημασία όχι μόνο για τους κατοίκους των Νέων Βρασνών, αλλά και για όλη την ευρύτερη περιοχή, αφού πλήθος κόσμου και μάλιστα πολλοί εορτάζοντες την ημέρα εκείνη έφταναν στα Νέα Βρασνά να ανάψουν ένα κεράκι στην χάρη των Αγίων.

prfba

eik

Σε σύντομο χρονικό διάστημα ο εορτασμός αυτός έγινε σημείο αναφοράς όλης της περιοχής.

Λίγο - πολύ όλοι θα περνούσαν από τα Νέα Βρασνά τις μέρες εκείνες...

Συγγενείς και φίλοι, παλιοί συμμαθητές, συνεργάτες, κοντοχωριανοί και καθημερινοί γνωστοί αντάμωναν στα Νέα Βρασνά τις ημέρες της περιφοράς και της Θείας Λειτουργίας.

prf

Με τον καιρό άρχισαν να έρχονται στην πλατεία του χωριού, όπου κατέβαιναν όλοι μετά την Εκκλησιά (τότε δεν υπήρχαν πεζόδρομοι και καταστήματα στην παραλία...) και κάποιοι παραδοσιακοί οργανοπαίκτες για το καλό της μέρας και για κανένα μεροκάματο...

Οι πιο θεριακλήδες έστηναν χορό και έτσι δειλά - δειλά το πανηγύρι άρχισε να γεννιέται στο θυμικό και στη σκέψη των κατοίκων που κουβαλούσαν μέσα τους βιώματα και παράδοση αιώνων!

z

z

pngxr

Πολύ γρήγορα όλα αυτά άρχισαν να παίρνουν μια πιο ουσιαστική και οργανωτική μορφή με την συμμετοχή των δραστήριων ανθρώπων του πολιτιστικού συλλόγου των Νέων Βρασνών, αλλά και κατοίκων που συμμετείχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο γλέντι που στηνονταν στην πλατεία.

Από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 το πανηγύρι των Νέων Βρασνών άρχισε να γίνεται διήμερο στην αρχή, τριήμερο στη συνέχεια (τετραήμερο σήμερα...) και να αποκτά βαρυσήμαντο όνομα σε όλη την ευρύτερη περιοχή και άρχισε να συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερο κόσμο.

pngxs

pngxs

png

Λίγα χρόνια μετά και με την δημιουργία των πρώτων Καποδιστριακών Δήμων, με την στήριξη του Δήμου Αγίου Γεωργίου και με την αμέριστη συμπαράσταση των ανθρώπων του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού, η οργανωτική δομή, οι εκδηλώσεις και η φήμη του πανηγυριού εκτοξεύθηκαν σε τεράστια ύψη.

Το πανηγύρι των Νέων Βρασνών ήταν πλέον ένας εκ των κορυφαίων πολιτιστικών θεσμών της περιοχής μας και από τότε εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια, συνέχιζει να γράφει σκαλί - σκαλί την δική του χρυσή τοπική ιστορία!

- Μεγάλα ονόματα και λαμπρά συγκροτήματα έχουν περάσει από το πανηγύρι των Νέων Βρασνών!

- Αμέτρητοι επισκέπτες έχουν πάει και ξαναπάει στο χωριό για το πανηγύρι του!

- Αφάνταστη προβολή, λαμπρότητα και μοχλός ανάπτυξης για τα Νέα Βρασνά και τους κατοίκους τους !

- Τεράστιο κέρδος πολιτιστικής καταξίωσης, διατήρησης και κληρονομιάς της παράδοσης του τόπου στις νέες γενιές των παιδιών που μεγαλώνουν μέσα στα δρώμενα του πανηγυριού!

pngc

Πεθύμησα να στολιστώ με γιορτερό στολίδι,

να πάγω στην πατρίδα μου, στ’ αγαπητό ταξίδι...

(Γεώργιος Βιζυηνός)

Σε λίγες μέρες θα δημοσιεύσουμε και το πλήρες πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων του πανηγυριού των Νέων Βρασνών για το 2018.

prf

Εκείνο που έχει σημασία πάντοτε όμως είναι, ότι όποιος και να επισκεφθεί τις μέρες εκείνες τα Νέα Βρασνά θα δει πολλά και λαμπρά πράγματα, θα ταξιδέψει σε χώρους και χρόνους αλλοτινούς, θα δει φίλους και γνωστούς, θα γλεντήσει με την ψυχή του και θα περάσει αξέχαστα !

Χρόνια πολλά στα Νέα Βρασνά και σε όλο τον κόσμο !!!

Τσολάκης Βασίλης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ