«Βόμβα» ΣτΕ: Νόμιμες οι περικοπές συντάξεων του νόμου Κατρούγκαλου

sntx

sntx
Την προσφυγή των συνταξιούχων εναντίον του νόμου Κατρούγκαλου απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως ανακοίνωσε η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ).

 

Συγκεκριμένα, με οριακή πλειοψηφία 13 υπέρ – 12 κατά, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ως συνταγματικές τις διατάξεις τόσο για τον επανυπολογισμό των συντάξεων, όσο και για την περικοπή της προσωπικής διαφοράς.

Όπως καθίσταται σαφές, η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται ως ιδιαιτέρως αρνητική από τους συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν προσφύγει μαζικά εναντίον του νόμου Κατρούγκαλου.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ, η εξέλιξη αυτή δημιουργεί προβληματισμό και ως προς την προοπτική των περικοπών, οι οποίες έχουν προ-νομοθετηθεί για την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, «παρακολουθεί τις αρνητικές δικαστικές εξελίξεις και επιφυλάσσεται να επανέλθει όταν δημοσιευθεί το κείμενο της απόφασης».

 

snm

snm

 

Υπέρ του επανυπολογισμού και της περικοπής της προσωπικής διαφοράς ψήφισε χθες το βράδυ το ΣτΕ

Με οριακή πλειοψηφία (13 υπέρ-12 κατά) απερρίφθησαν οι προσφυγές που ζητούσαν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο επανυπολογισμός και η περικοπή της προσωπικής διαφοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΝΥΠΕΚΚ, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο (ΣτΕ Ολομέλεια), μετά από επανειλημμένες διασκέψεις και μετά από πολύωρη συζήτηση, απέρριψε τις προσφυγές των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των συνταξιούχων που ζητούσαν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο επανυπολογισμός των συντάξεων και η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις τους που είχαν επιβληθεί με τον ν. 4387/2016 («Νόμος Κατρούγκαλου»).

Το ΣτΕ με οριακή πλειοψηφία μίας (1) μόνο ψήφου (αφού 13 δικαστές ψήφισαν υπέρ της συνταγματικότητας των περικοπών και 12 δικαστές υπέρ της αντισυνταγματικότητάς τους) αλλάζει με την απόφασή του αυτή όλα τα δεδομένα αναφορικά με την προοπτική των περικοπών των συντάξεων όπως έχουν προνομοθετηθεί από τη σημερινή κυβέρνηση για να ισχύσουν από 1-1-2019.

Δυσαρέσκεια για τις διαρροές

Δυσαρέσκεια προκάλεσαν οι εκ νέου διαρροές του αποτελέσματος της διασκεψης στο ΣτΕ, καθώς όπως λένε δικαστικές πηγές, η απόφαση δεν έχει την τελική μορφή της, δεδομένου πως για να οριστικοποιηθεί θα πρέπει να καθαρογραφεί.

Η δυσαρέσκεια αφορά όμως και στο γεγονος ότι η υπόθεση αφορά όλους τους συνταξιούχους και, όπως λένε οι ίδιοι κύκλοι, δεν πρέπει να κυκλοφορούν αποσπασματικές διαρροές οι οποίες «μπερδεύουν» τους ενδιαφερόμενους. Επιπλέον, ακολουθούν εντός των ημέρων και άλλες διασκέψεις για άλλα σκέλη του νόμου Κατρούγκαλου.

Εάν τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφοριες, το βέβαιο είναι ότι αφαιρεί επιχειρήματα από την κυβερνητική φαρέτρα, καθώς η εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης είναι να επαναδιαπραγματευθεί με τους θεσμούς το ζητημα των περικοπών. Η κρίση του ΣτΕ περί συνταγματικοτητας δεν βοηθά σε αυτόν τον δρόμο...

Μέχρι στιγμής, η Ολομέλεια του ΣτΕ έχει κρίνει με αυξημένη πλειοψηφία, 17 υπέρ έναντι 8 κατά, ότι είναι αντισυνταγματική η ένταξη των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, δηλαδή των δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών, συμβολαιογράφων, υπαλλήλων του Δημοσίου τομέα, μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, αγροτών, στον ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα, οι δικαστές έκριναν ότι ο ΕΦΚΑ είναι αντίθετος στην Συνταγματική αρχή της ισότητας. Παράλληλα, η Ολομέλεια με την ίδια πλειοψηφία έχει κρίνει αντισυνταγματικό τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ σύμφωνα με το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή στα επίπεδα του 26,95% επί του εισοδήματός τους.


Πηγή: Iefimerida.gr
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ