Της Αγίας Παρασκευής στο λιμάνι Σταυρού: ''Φέρτε μου τη θάλασσα να τη προσκυνήσω....''

fx18

fx18

''Φέρτε μου τη θάλασσα να τη τραγουδήσω, φέρτε μου τον ήλιο της να προσευχηθώ..'' Η ημέρα του εορτασμού της Αγίας Παρασκευής στις 26 του Ιούλη, σημαίνει πολλά, πάρα πολλά πράγματα για τον Σταυρό.

 

Κι άλλα τόσα πράγματα σημαίνει και η θάλασσα για τους Σταυρινούς.

stvrnos

"Πρόσεχε να προφέρεις καθαρά τη λέξη θάλασσα έτσι που να γυαλίζουν μέσα της όλα τα δελφίνια. Κι η ερημιά πολλή που να χωρά ο Θεός κι η κάθε μια σταγόνα σταθερή στον ήλιο ν’ ανεβαίνει.. ''

(Οδυσσέας Ελύτης)

fstsb

fstsb

Η 26η Ιουλίου, η ημέρα του εορτασμού της Αγίας Παρασκευής είναι μια γιορτή ιστορικής μνήμης για τον Σταυρό και τους κατοίκους του.

Γιορτή για την ιστορική μνήμη και κληρονομιά για πολλά πράγματα:

Ιστορία, ρίζες, παράδοση, μνήμες, βιώματα που ξεκινάνε από τα βάθη των αιώνων στο παλιό χωριό της χαμένης πατρίδας των Σταυρινών και τον Αστακινό κόλπο στο Κατιρλί της Βιθυνίας και καταλήγουν ίσαμε τα απαλά κύματα του Στρυμονικού που δροσίζουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο στα σημερινά χρόνια.

Η Θάλασσα πάντα έθρεφε τους Κατιρλιώτες και τους απόγονους τους, τους σημερινούς Σταυριώτες!

Ήταν και είναι φίλος και σύμμαχος στην ανάπτυξη και του παλιού και του νέου χωριού μας. 

fst

Η θάλασσα σύντροφος και συμπολεμιστής σε ώρες δύσκολες, μα και συνεργάτης και βοηθός στους καιρούς της ειρήνης και της ευημερίας!

Από τα κύματα και τις ακτές της Προποντίδας ίσαμε τα νερά του Βόσπορου και μέχρι τα νερά του Στρυμονικού και τις ακτές του Χολομώντα, οι Σταυρινοί διέσχισαν μέσα από την Θάλασσα όλη την ιστορία της ύπαρξής τους μέχρι σήμερα. 

lmpc

Η ναυτοσύνη των Σταυρινών ξακουστή σε στεριές και πελάγη και η σχέση τους με την θάλασσα δεμένη πάνω στον ιδρώτα και το αίμα τους για χιλιάδες χρόνια.

Καπεταναίοι, Αξιωματικοί του Πολεμικού και Εμπορικού Ναυτικού, μηχανικοί, λοστρόμοι, ναύτες αμέτρητοι έχουν βγει απ΄ τα σπλάχνα του Κατριρλί παλιότερα και του Σταυρού στα νεότερα χρόνια και άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στην ιστορία αυτού του τόπου αλλά και στα πέρατα της οικουμένης ταξιδεύοντας με τα σκαριά τους σε πολέμους και σε ειρηνικούς καιρούς. 

esnk

 Προστάτες των Κατιρλιωτών στεριανών αλλά και των ναυτικών τους στο παλιό χωριό, ήταν η Αγία Παρασκευή, ο Άη-Γιάννης και ο Όσιος Αυξέντιος με λαμπρές Εκκλησίες που υπήρχαν στο Κατιρλί.

Ιδιαίτερα η Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, όπως έλεγαν οι παλιοί Σταυρινοί, ήταν το στολίδι όχι μόνο για το Κατιρλί αλλά για όλη την Βιθυνία!

Καταλαβαίνει λοιπόν αμέσως κανείς την σημασία που έχει ο Εορτασμός της Αγίας Παρασκευής για τον Σταυρό και τις ρίζες του.  

ap

Από εκείνες τις λαμπρές Εκκλησίες μετά τον ξεριζωμό δυστυχώς δεν έχει απομείνει τίποτε σχεδόν...

Σπαράζει η καρδιά σου όταν βλέπεις πως έχουν καταλήξει μετά τις βεβυλώσεις και τις καταστροφές που έχουν γίνει...

Όταν οι πρόσφυγες Κατιρλιώτες ήρθαν στον Σταυρό από τα πρώτα πράγματα που έκαναν ήταν να χτίσουν ένα μικρό Εκκλησάκι στο μέρος που τους εγκατέστησαν αρχικά στο Πλατανόδασος του Σταυρού. 

prskv


  Λίγα χρόνια μετά, γύρω στη δεκαετία του 1950 έχτισαν την Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ξεκίνησε να χτίζεται η Εκκλησία του Οσίου Αυξεντίου.

Ενδιάμεσα όμως για τους Σταυρινούς ναυτικούς χτίστηκε ένα μικρό Ξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου στο παλιό λιμάνι του Σταυρού.

   Κάθε χρόνο στις 6 Δεκεμβρίου ανήμερα του Αγίου Νικολάου εκεί γίνεται Θεία Λειτουργία για τους Ναυτικούς.

Το παλιό λιμανάκι υπάρχει μέχρι και σήμερα, σε άλλη μορφή βέβαια, στη σκιά του σύγχρονου λιμανιού για να θυμίζει παλιές εποχές και πως ότι και να γίνει η θάλασσα πάντα θα παραμένει πηγή ζωής για τον τόπο ακόμα κι αν χρειαστεί να το παλέψει κανείς έστω και με μια μικρή ψαρόβαρκα.

Πόσα και πόσα στόματα δεν έθρεψαν άλλωστε αυτές οι μικρές ψαρόβαρκες δεκαετίες τώρα;  

lmnk

Από εκείνο το παλιό λιμάνι ξεκίναγαν κάθε χάραμα οι ψαράδες να παλέψουν με τα κύματα και τις φορτούνες για να ζήσουν τις φαμίλιες τους.

Τα χρόνια που πέρασαν έφεραν εξελίξεις και τουριστική ανάπτυξη έτσι που πολύ λίγα πράγματα θυμίζουν πλέον τον παλιό Σταυρό.

Το σημερινό σύγχρονο λιμάνι δεσπόζει στο παραλιακό μέτωπο του χωριού και οι ξενοδοχειακές μονάδες αυξάνουν και πληθαίνουν κάθε χρόνο.

Πολλοί λίγοι ασχολούνται με το ψάρεμα και ολοένα λιγότερες βάρκες μπαρκάρουν απ΄ το μουράγιο...

gsdb

Η θάλασσα όμως έχει παντοτινά την δική της ιδιαίτερη βαρύτητα και αξία για τον τόπο μας. Και πάλι αυτή είναι ο σύμμαχος και ο μοχλός ανάπτυξης όλης της περιοχής.

Αυτή την διπλής σημασίας μεγάλη γιορτή γιορτάζουν οι Σταυρινοί κάθε χρόνο στις 26 του Ιούλη.

Τιμούν την Προστάτιδα του χωριού την Αγία Παρασκευή, αλλά ταυτόχρονα τα γόνατα κλείνουν ευλαβικά και προς την Μάνα Θάλασσα.

Γιατί αυτό ήταν ανέκαθεν και αυτό θα είναι πάντα η θάλασσα για τους Σταυρινούς.

Η αγκαλιά μιας πραγματικής  ''Μάνας'' που τους έθρεψε στον κόρφο της και μαζί με τον ''Πατέρα''  το βουνό του τόπου, τους έδωσαν ζωή και προκοπή !  

 

fs18

fs18

Γιορτή Θάλασσας - Γιορτή Σαρδέλλας 2018

Εορτασμός Αγίας Παρασκευής

4ήμερο εκδηλώσεων στο λιμάνι Σταυρού  

 

Η φετινή γιορτή όπως και όλες οι γιορτές Θάλλασας στον Σταυρό, πάντοτε θα έχουν το δικό τους ξεχωριστό ''χρώμα'', ατμόσφαιρα, φως και την δική τους τεράστια σημασία τους για τους κατοίκους αλλά και για κάθε επισκέπτη.

Τα πάντα, χρώματα, ήχοι, μυρωδιές, αγγίγματα, ψίθυροι την μέρες εκείνες λειτουργούν διαφορετικά για τις αισθήσεις.

Όλα μεταμορφώνονται θαρρείς.

gsdc

gsdc

 ap1

Τα πάντα είναι φωτεινά, μεθυστικά, μαγευτικά και το λιμάνι του Σταυρού γίνεται ένας τεράστιος χώρος υποδοχής και συνάντησης χιλιάδων ανθρώπων

- Μη ξεχνά κανείς πως στις 25, στις 26, στις 27 και 28 Ιουλίου θα υπάρχουν προγράμματα με εξαιρετικές χορωδίες και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για το κοινό.

fx18

fx18

- Ιδιαίτερη στιγμή του εορτασμού είναι πάντοτε την παραμονή της Αγίας Παρασκευής στις 25 Ιουλίου, όταν γίνεται η περιφορά της Εικόνας της με το συγκινητικό πέρασμα της από τα στενά σοκάκια μέσα από τα προσφυγικά σπίτια που υπάρχουν ακόμα στον Σταυρό.

a1

 Ανήμερα της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου, στις 20.30 στο λιμάνι Σταυρού η Γιορτή Σαρδέλας θα περιμένει όλους τους επισκέπτες και τους κατοίκους του χωριού όπως πάντα τα τελευταία χρόνια με λαικό γλέντι, με ψητή σαρδέλα  και άφθονο ποτό για όλους τους επισκέπτες και με την Αρετή Κετιμέ για να ξεσηκώσει τους πάντες με την παραδοσιακή μουσική και τα τραγούδια της !!!

Σας περιμένουμε όλους με χαρά!

 

fstsb

fstsc

Από τις 25 Ιουλίου 2018 και όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα, τα πάντα θα πάρουν άλλη διάσταση στο Λιμάνι του Σταυρού !

Η Απόδραση από την καθημερινότητα δίπλα στο κύμα, με τη συνοδεία μουσικής και την παραδοσιακή ψητή σαρδέλα από την θάλασσα του Στρυμονικού και του Αιγαίου Πελάγους, που προσφέρει ο Σταυρός Θεσσαλονίκης με αφορμή τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Αγίας Παρασκευής, είναι το γεγονός του φετινού Καλοκαιριού.

Μη χάσετε τις 4ήμερες εκδηλώσεις στο λιμάνι του Σταυρού για κανένα λόγο !!!

Τσολάκης Βασίλης

gsdc

ΟΙ ΣΤΑΥΡΙΝΟΙ ΚΑΙ Η ΓΙΟΡΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ !

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ