Αρέθουσα Δήμου Βόλβης: Η ιστορία και το Κουρμπάνι του Άη Δημήτρη της Γης των Πηγών

dmb

dmb

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου Αρέθουσας (Τρίκλιτη Ξυλόστεγη Βασιλική) κτίστηκε το 1819 όπως αναφέρει η κτητορική επιγραφή του και πρόκειται για ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Σύμφωνα με την παράδοση το φιρμάνι των Τούρκων που ήταν οι κυρίαρχοι τότε, έδινε διορία ανέγερσης του ναού σε 40 ημέρες με την προϋπόθεση να κατασκευαστεί χαμηλότερα από το έδαφος και όχι ψηλά όπως το τζαμί των Μουσουλμάνων.

 Οι κάτοικοι του χωριού προκειμένου να έχουν την δική τους Εκκλησία, επέλεξαν την συγκεκριμένη τοποθεσία όπου υπάρχει σήμερα ο Ναός και πραγματικά τον έκτισαν σε χαμηλό ύψος.

Από τότε, παρ΄ όλο μικρός και ταπεινός ο Ναός άντεξε όλες τις κακουχίες και τους καιρούς και στέκει όρθιο παντοτινό ζωντανό σύμβολο του χωριού !

dm

Η ιστορία του Ναού του Αγίου Δημητρίου και τα όσα έχει προσφέρει στην διάρκεια των αιώνων στην τοπική κοινωνία της Αρέθουσας και της ευρύτερης περιοχής παραμένουν πάντα ΨΗΛΑ και ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΑ!

Μέσα στον Ιερό Ναό υπάρχει η ψηφιδωτή εικόνα του Αγίου Μάρκου Επισκόπου Αρεθουσιανών η οποία έχει την δική της ξεχωριστή σημασία για τους κατοίκους της Αρέθουσας!

 

dmrks

dmrks

(Η εικόνα του Αγίου Μάρκου που δωρήθηκε στον ιερό ναό της Αρέθουσας)

 


Άγιος Μάρκος επίσκοπος Αρεθουσίων

 

Ο Άγιος Μάρκος ήταν επίσκοπος Αρεθουσίων (Η Αρέθουσα είναι οικισμός στα ανατολικά του Νομού Θεσσαλονίκης) και ήκμασε στα χρόνια του Μέγα Κωνσταντίνου, του βασιλέως Κωνσταντίου (337-361 μ.Χ.) και του Ιουλιανού του Παραβάτου (361 – 363 μ.Χ.).

Το 341 μ.Χ. συμμετείχε στην Σύνοδο της Αντιόχειας. Στα Πρακτικά μάλιστα αυτής, διασώζεται «Ἔκθεσις Πίστεως Μάρκου Ἀρεθουσίων». Το επόμενο έτος συμμετείχε στην αντιπροσωπεία Επισκόπων, η οποία μετέβη στα Τρέβηρα για να συναντήσει τον αυτοκράτορα Κώνσταντα. Το 343 μ.Χ. έλαβε μέρος στην Σύνοδο της Φιλιππουπόλεως και το 351 μ.Χ. στην Σύνοδο του Σιρμίου, η οποία καταδίκασε τον Φωτεινό, Επίσκοπο Σιρμίου, ως οπαδό του αιρετικού Επισκόπου Αγκύρας, Μαρκέλλου.

Τον συναντάμε, επίσης, στην Σύνοδο της Σελευκείας της Ισαυρίας, το 358 μ.Χ.Μια μέρα, κινούμενος από θείο ζήλο, γκρέμισε ένα ναό των ειδώλων και τον έκανε εκκλησία. Όταν όμως ανέλαβε αυτοκράτωρ ο Ιουλιανός ο Παραβάτης, συνέλαβε το Μάρκο (363 μ.Χ.), διότι γκρέμισε τον ειδωλολατρικό ναό. Τότε οι στρατιώτες, αφού τον γύμνωσαν και τον μαστίγωσαν αλύπητα, τον έριξαν μέσα σε χαντάκια με βρώμικο νερό. Μετά τον έβγαλαν από 'κει, και τον παρέδωσαν σε μικρά παιδιά, να τον τρυπούν με βελόνες. Έπειτα, έβρεξαν το σώμα του με άλμη. Κατόπιν τον άλειψαν με μέλι και τον κρέμασαν ανάποδα στον ήλιο, για να είναι τροφή στις μέλισσες και στις σφήκες.

Όλα αυτά τα βάσανα ο Μάρκος τα υπέστη με ανδρεία και πολλή υπομονή. Οπότε, βλέποντας οι ειδωλολάτρες αυτή την ανδρεία και μεγαλοψυχία του γέροντα Μάρκου, έγινε στις ψυχές τους μέγα θαύμα. Αφού τον κατέβασαν από 'κει που τον είχαν κρεμασμένον, μετενόησαν, έγινε διδάσκαλος τους και έμαθαν απ' αυτόν την αληθινή πίστη.

Ο Άγιος Μάρκος κοιμήθηκε με ειρήνη.

 

 

dmtr

dmtr

 

Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου Αρέθουσας έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέα και διαθέτει αξιόλογες αγιογραφίες, τοιχογραφίες και τέμπλο.

Λόγω της παλαιότητας και της ιστορικής σημασίας του Αγίου Δημητρίου Αρέθουσας έγιναν ανακαινιστικές εργασίες κατά το 1950 καθώς και πιο πρόσφατα το 2007.

Κατά καιρούς έγιναν και πολλές άλλες εργασίες συντήρησης τόσο στο κυρίως κτίσμα του Ναού, στο περίτεχνο καμπαναριό και τον περιβάλλοντα χώρο.

Οι εξωτερικές επιφάνειες του Ναού και του καμπαναριού έχουν επιστρωθεί με πέτρα δίνοντας ένα σύνολο σπάνιας ομορφιάς και ιδιαίτερης αντοχής στα καιρικά φαινόμενα της ορεινής περιοχής του χωριού που βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 400 μέτρων.

 

 

Ο Εορτασμός Αγίου Δημητρίου

Κάθε χρόνο στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου, η εκκλησία του χωριού προσφέρει γεύμα στους επισκέπτες (κουρμπάνι). 

Μέσα στο καλοκαίρι του 2015 μια μεγάλη φωτιά είχε καταστρέψει εντελώς την αίθουσα του Ιερού Ναού (και γι΄ αυτό δεν είχε γίνει το έθιμο κάποιες προηγούμενες χρονιές).

Η αίθουσα σταδιακά ανακατασκευάζεται με μεγάλες θυσίες και προσφορά των κατοίκων, και ευχόμαστε ολόψυχα να γίνουν όλα όπως τα θέλει η παράδοση του τόπου.

 

ntc

 

Ο Εορτασμός του Πολιούχου της Αρέθουσας θα γίνει και φέτος με κάθε λαμπρότητα που αρμόζει στον Προστάτη του χωριού.

 

Την παραμονή της εορτής 25η Οκτωβρίου πάντα γίνεται η Περιφορά της Εικόνας του Άη-Δημήτρη με κατάνυξη και ευλάβεια στους δρόμους του χωριού παρουσία πλήθους πιστών από όλη την ευρύτερη περιοχή.

Την ημέρα της εορτής του Αγίου Δημητρίου 26 Οκτωβρίου τελείται Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και κατόπιν Δημοπρασία προσφορών ή πιθανόν κάποια λαχειοφόρος αγορά για την ενίσχυση των αναγκών και την αποπεράτωση των εργασιών της αίθουσας.

Και αυτά είναι μέρος του εθίμου και της τοπικής παράδοσης που δίνουν ιδαίτερο χρώμα στην ημέρα εκείνη.

Καλό θα ήταν να βοηθήσουν και να ενισχύσουν όλοι.

Χρόνια πολλά και ευλογημενα σε όλο τον κόσμο !!!

Τσολάκης Βασίλης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ