Σταυρός 28 Ιουνίου: Μουσική εκδήλωση Ελληνοσερβικής φιλίας, αφιερωμένη στους Βαλκανικούς πολέμους.

servoi

servoi

Σάββατο 28 Ιουνίου στο Σταυρό. Μουσική Βραδιά γεμάτη συγκίνηση και μνήμες Ελληνοσερβικής φιλίας

 

Η Μικτή χορωδία Μουσικής Σχολής του ΟΠΑΠ Δήμου Βόλβης, σε ένα πρόγραμμα μαζί με την Αντρική χορωδία Βελιγραδίου (Goran Brecovic) θα μας προσφέρει μια μοναδική βραδιά το Σάββατο 28 Ιουνίου, στο αμφιθέατρο Σταυρού όπου θα πραγματοποιηθεί η μουσική εκδήλωση Ελληνοσερβικής φιλίας αφιερωμένη στην μνήμη των χιλιάδων Σέρβων που χάθηκαν στην Θεσσαλονίκη κατά την διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων.

Μια μουσική βραδιά γεμάτη συγκίνηση και μνήμες από τις χορωδίες. Η ταυτόχρονη αφήγηση στις δύο γλώσσες και εικόνες που θα προβάλλονται ταυτόχρονα θα αποζημιώσουν όλους εμάς που θα γεμίσουμε το αμφιθέατρο το βράδυ του Σαββάτου.

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία των σέρβων, που το επισκέπτονται πάνω από 600.000 Σέρβοι επισκέπτες τον χρόνο, είναι τα Σερβικά κοιμητήρια στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης:

ΖΕΙΤΕΝΛΙΚ

. Ζεϊτενλικ - Συμμαχικά Νεκροταφεία     

ThZejtinlik Thessaloniki

Τα συμμαχικά στρατιωτικά νεκροταφεία, επίσης γνωστά και ως Σέρβικα νεκροταφεία η Ζέϊτενλικ, βρίσκονται στην περιοχή του Λαγκαδά, στην δυτική Θεσσαλονίκη περίπου 1,5 χιλιόμετρο βόρεια της Πλατείας Βαρδαρίου.

Πρόκειται για ένα από τα μικρά μυστικά της πολης, καθώς ακόμα και οι περισσότεροι ντόπιοι δεν γνωρίζουν την ύπαρξη αυτού του μοναδικού μνημείου που μας θυμίζει την βαριά κληρονομιά όλων αυτών που πολέμησαν για την ελευθερία πριν από έναν αιώνα….

Καθώς η φωτιά του «Μεγάλου Πολέμου» είχε ήδη εξαπλωθεί παντού, εκτεταμένες και εξαιρετικά σκληρές μάχες έλαβαν μέρος στην καρδιά των Βαλκανίων διαμορφώνοντας έτσι το περιβόητο «Μακεδονικό Μέτωπο».

Το αποτέλεσμα αυτής της μάχης αποδείχτηκε κρίσιμο για την έκβαση ολόκληρου του πολέμου!
Οι απώλειες υπήρξαν συντριπτικές για όλες τις πλευρές. Πάνω από 20.500 στρατιώτες από όλες τις χώρες που πολέμησαν στο πλευρό της Αντάντ κατά την διάρκεια του Α’ ΠΠ θαφτήκαν εδώ κάνοντας έτσι το Ζεϊτενλικ την μεγαλύτερη στρατιωτική νεκρόπολη της Ελλάδος.

ΖΕΙΤΕΝΛΙΚ

Zeitenlik tomb

Πιστεύεται ότι η επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας έγινε για τον λόγο ότι στην περιοχή προϋπήρχαν καθολικά κοιμητήρια, αλλά και εξαιτίας της μετατροπής των γειτονικών κτιρίων σε νοσοκομεία.

Το 1920 η Ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην αγορά της γής και έπειτα στην παραχώρηση της στους συμμάχους ύστερα από την υπογραφή της αρχικής ιδρυτικής συμφωνίας ανάμεσα σε κάθε χώρα.

Κάθε μια από τις πέντε χώρες έχει τον δικό της τομέα (Γαλλία, Σερβία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία). Κάθε χρόνο στις 11 Σεπτεμβρίου αντιπρόσωποι όλων των συμμαχικών χωρών, οι ελάχιστοι εναπομείναντες βετεράνοι και οι συγγενείς και απόγονοι τους, μαζεύονται να τιμήσουν όλους αυτούς που θυσίασαν τις ζωές τους. Ορισμένες τελετές λαμβάνουν μέρος προς τιμήν όλων των πεσόντων στρατιωτών.

Τα κοιμητήρια δέχονται πολλούς επισκέπτες από όλες τις Βαλκανικές χώρες και ιδιαιτέρως από την Σερβία.

Το όμορφο μνημείο που βρίσκεται στον Σερβικό τομέα των κοιμητηρίων κατασκευάστηκε μεταξύ των 1926 έως 1936.

Σημαίες, κειμήλια και πολλά άλλα αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας των οποίων η χρονολογία ανάγεται πίσω στον Ά παγκόσμιο πόλεμο βρίσκονται εντός του μνημείου.

 

πηγή: ΟΠΑΠ Βόλβης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙ ΟΜΩΣ! »

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ